Искам да обърна внимание на нещо, което в България рядко се прави. Така наречените "бигли" са много красиви на тези снимки, но не са изпълнени както трябва. Краищата им не трябва да са завъртени на 90 градуса, а да влизат в бетонното ядро на елемента /колана или греда/. Т.е. - след като се направи скелета на елемента, минава някой от бригадата и всички краища ги завърта навътре. Тогава стремената /биглите/ си вършат работата и има смисъл от тях. Защото ако се появят критични товари, и елемента е натоварен до разрушаване, надлъжните пръти ще се опитват да излязат извън елемента. Стремената ще им пречат. Да, но само ако краищата им са завърнати навътре. Ако за завъртени успоредно на страните на напречното сечение на елемента, те ще се отворят. Защото шуплата на бетоновото покритие не може да ги спре. Иначе може да се провери в сайтовете на Хилти и подобни каква огромна сила е необходима, за да се изтръгне стоманен прът от бетон. Точно по този начин ще работи края на стремето, ако е завъртян навътре. И ще работи, запазвайки с целия си потенциал целостта на стоманобетонния елемент.
Както някой беше писал по-горе, не е важно само количеството на армировката, а и да е където трябва.
Да ни говорим, че дължината им е недостатъбна /вижда ми се 30-50 мм, а ако се направи както трябва и се завърти - правия участък ще се намали още. Аз лично под 80 мм кука на стреме не правя.
Също липсват част от стремената във важната зона близо до плочата. Също са лошо наредени /това може да се преживее, но на мой обект някой да има късмета да ми ги нареди така и да ме вика да подпиша - бетоновозът ще изсипе бетона за площадка, вместо да налее елементите!!!/
Бетоновата настилка - армировката не е на правилната позиция. Пестили сте от дистанционери. Пестили, ама както най-често се случва - армировката всъщност ще работи неефективно /при нужда, защото това е бетонова настилка все пак/ тъй като не може да се осигури необходимото сцепление между бетон и армировка.
Не знам в кой край на България е къщата, интересно ми е знае ли собственикът как е осигурена на земетръсно въздействие?
С правилно детайлиране на армировката и съвсем малко повишаване на килограмите /до 5%/ връзката между ивичната часта на фундаментите и единичните фундаменти щеше да работи и да повиши потенциала на конструкцията. В момента това е потенциална пукнатина /ако има какво да се носи от тези ивици. Но защо да не дадеш 5 % повече и да получиш много повече като носипоспособност?!/
Пак ще нажа: Това, че си строите къщите по този начин не би било чак толкова лошо, освен ако не съществуваше момента покупко-продажба. Тогава потенциалния купувач е силно прецакан и ми се струва неморално някой да строи подобни паянти и да претендира даже да дава пример на хората с нивото си!
Между другото Бано, нищо лично към теб, просто снимките ти са чудесен пример хората да видят и да се научат какво не бива да се прави! Иначе отдавна ме е обзел бесът към подобен тип строителство, защото ти не си единствения му представител, а си типичен пример.
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BanoTheWolf
- специалист
58 мнения в "Цени за кофраж, зидария..."
ribnikolaevi
- майстор
Последна промяна от ribnikolaevi на пон май 18, 2009 8:39 pm, променено общо 1 път.
Стефан
- майстор
ribnikolaevi написа: .. Защото ако се появят критични товари, и елемента е натоварен до разрушаване, надлъжните пръти ще се опитват да излязат извън елемента. Стремената ще им пречат. Да, но само ако краищата им са завърнати навътре. Ако за завъртени успоредно на страните на напречното сечение на елемента, те ще се отворят. Защото шуплата на бетоновото покритие не може да ги спре. ...За мен това е мнение, което противоречи на моите разбирания. Общи приказки! Колега, не мисили, че тук има прости хора. Ако ми цитираш стойности за биглите колко е границата на провлачване, и колко е траницата на разрушаване, ще се съглася. Но трябва да знаеш и какъв е точно материала за биглите. Така, че , давай го по-кротко със съветите.
Да ни говорим, че дължината им е недостатъбна /вижда ми се 30-50 мм, а ако се направи както трябва и се завърти - правия участък ще се намали още. Аз лично под 80 мм кука на стреме не правя.
Също липсват част от стремената във важната зона близо до плочата. Също са лошо наредени /това може да се преживее, но на мой обект някой да има късмета да ми ги нареди така и да ме вика да подпиша - бетоновозът ще изсипе бетона за площадка, вместо да налее елементите!!!/
И още нещо - какви са тия стойности от 80 мм, и защо толкова. Какво ще стане, ако са примерно 100мм, или 25 мм? Пълни глупости. Материала за биглите е с определено сечение, примерно Ф8мм. Ако ще и 1 метър да оставиш, при определено натоварване биглата ще се скъса, независимо от дължината на края и.
ribnikolaevi
- майстор
Стефан написа:В конкретния пример, много преди да се скъса куката, тя просто ще отлюспи бетона над себе си и ще се отвори. Ако се детайлира правилно, тогава може да се сравнява якостта на опън на стоманата и якостта на изтръгване на бетона. Точно за това иде реч. Да се отиде при тези стойности, които са далеч по големи от пилешки л...а.ribnikolaevi написа: .. Защото ако се появят критични товари, и елемента е натоварен до разрушаване, надлъжните пръти ще се опитват да излязат извън елемента. Стремената ще им пречат. Да, но само ако краищата им са завърнати навътре. Ако за завъртени успоредно на страните на напречното сечение на елемента, те ще се отворят. Защото шуплата на бетоновото покритие не може да ги спре. ...За мен това е мнение, което противоречи на моите разбирания. Общи приказки! Колега, не мисили, че тук има прости хора. Ако ми цитираш стойности за биглите колко е границата на провлачване, и колко е траницата на разрушаване, ще се съглася. Но трябва да знаеш и какъв е точно материала за биглите. Така, че , давай го по-кротко със съветите.
И още нещо - какви са тия стойности от 80 мм, и защо толкова. Какво ще стане, ако са примерно 100мм, или 25 мм? Пълни глупости. Материала за биглите е с определено сечение, примерно Ф8мм. Ако ще и 1 метър да оставиш, при определено натоварване биглата ще се скъса, независимо от дължината на края и.
Последна промяна от ribnikolaevi на пон май 18, 2009 8:50 pm, променено общо 1 път.
BanoTheWolf
- специалист

BanoTheWolf
- специалист
Цени за килограм желязо от арматурен двор към днешна дата -> 1.08лв. с ДДС
Преди две седмици беше 0.96лв. ...
Преди две седмици беше 0.96лв. ...
yanislav
- напреднал
Според науката и наредбите "ribnikolaevi" е напълно прав. Колкото и на Стефан да му е неприятно си има "Норми за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони" - нареда №2, където са дадени изискванията за проектиране на сградите.
Стефан може и да не е виждал колона разрушена при земетръс, но аз съм виждал. И тогава чак човек разбира че е важно да се спазват нормите и наредбите.
Фундамента въобще не ми хареса. Имам предвид единичния фундамент. Не става напълно ясно, но почвата (основата), в която се фундира не ми харесва. Има хвърлено някъкво желязо в една дупка.
Стефан може и да не е виждал колона разрушена при земетръс, но аз съм виждал. И тогава чак човек разбира че е важно да се спазват нормите и наредбите.
Фундамента въобще не ми хареса. Имам предвид единичния фундамент. Не става напълно ясно, но почвата (основата), в която се фундира не ми харесва. Има хвърлено някъкво желязо в една дупка.
Тема "Цени за кофраж, зидария..." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература