• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
сакъзче - специалист
Стефан написа:
Deo-x,
Не виждаш ли грешката? Просто не е оставен естествения растеж, а е разкопано от любопитство. Тази лозичка от снимката според мен е обречена.
Защо е обречена? не е ракопавано нищо. Така са даже имат и тераует. Какво ви става , защо не ми обясните къде греша?
докера - специалист
Не си направила нищо фатално :wink:
Щом в корените има тор и Тераует , с периодично леко поливане ще си се развие лозичката . Няма нужда и от сянка -лозата си е слънцелюбиво растение .
Аз , за разлика от колегите , не съм привърженик на заравянето на пъпките ПОД земята и досега не съм имал проблеми :wink:
Засадените през пролетта на постоянното им място лозички вече достигнаха долната тел на реда и даже са превързани :wink:
сакъзче - специалист
докера написа:
Не си направила нищо фатално :wink:
Щом в корените има тор и Тераует , с периодично леко поливане ще си се развие лозичката . Няма нужда и от сянка -лозата си е слънцелюбиво растение .
Аз , за разлика от колегите , не съм привърженик на заравянето на пъпките ПОД земята и досега не съм имал проблеми :wink:
Засадените през пролетта на постоянното им място лозички вече достигнаха долната тел на реда и даже са превързани :wink:
Благодаря Ви за отговора.
докера - специалист
Относно сорта липачка /или липованка/ - по описанието /със силен аромат и много плодовито/ , ми напомня на един сорт , познат в нашия край като ЛИПА :wink: Има черна и бяла . Характерно и за двете разновидности е , че при пълно узряване зърната започват много лесно да се ронят. Мисля , че е някаква разновидност на зайбера , но не съм сигурен :?
Листата на черната са обли , без нарези , силно мъхести от долната си страна , чепките са средни и рехави. При стискане на зърно , коричката се пуква лесно и отвътре сърцевината е топчеста и зеленикава . Пуска буйни леторасли /пръчки/.
Бялата не е толкова буйноразтяща , но е по-родовита . Листата й са нарязани и не са мъхести .
сакъзче - специалист
докера написа:
Относно сорта липачка /или липованка/ - по описанието /със силен аромат и много плодовито/ , ми напомня на един сорт , познат в нашия край като ЛИПА :wink: Има черна и бяла . Характерно и за двете разновидности е , че при пълно узряване зърната започват много лесно да се ронят. Мисля , че е някаква разновидност на зайбера , но не съм сигурен :?
Листата на черната са обли , без нарези , силно мъхести от долната си страна , чепките са средни и рехави. При стискане на зърно , коричката се пуква лесно и отвътре сърцевината е топчеста и зеленикава . Пуска буйни леторасли /пръчки/.
Бялата не е толкова буйноразтяща , но е по-родовита . Листата й са нарязани и не са мъхести .
Здравейте,Абсолютно съвпада с описанието, което сте дали. Листата са мъхести и в началото са кафеви, аз си мислех , че са изсъхнали, но за мен най учудващото е, че има по едно листо а вече има реса или цвят, все едно ще връзва.... Казах ми, че трябва да се маха за да не взема силата на пръчката... Другата седмица ще направя снимки . Благодаря Ви за отговора и полезната информация.
Deo-x - специалист
--
Последна промяна от Deo-x на пет окт 09, 2009 7:05 pm, променено общо 1 път.
докера - специалист
Ето малко снимки на "черната" и "бялата" липа , както обещах :wink:

Прикачен файл

IMG_0642.JPG
Черна липа 1
IMG_0642.JPG (135.31 KиБ) Видяна 6806 пъти

Прикачен файл

IMG_0643.JPG
Черна липа 2
IMG_0643.JPG (101.46 KиБ) Видяна 6806 пъти

Прикачен файл

IMG_0644.JPG
Черна липа 3
IMG_0644.JPG (124.9 KиБ) Видяна 6806 пъти

Прикачен файл

IMG_0645.JPG
Бяла липа 1
IMG_0645.JPG (135.65 KиБ) Видяна 6806 пъти

Прикачен файл

IMG_0648.JPG
Бяла липа 2
IMG_0648.JPG (104.32 KиБ) Видяна 6806 пъти
vastov - напреднал
Четох тук с интерес.Аз съм от Търговищкия край и тук има традиции останали от векове за отглеждането на лозата.Най ми допадаха мненията на Стефан.Искам да ви напиша за начина на засаждане на млади лозички, останал от дядо ми.Работи сега безупречно.На пролет, когато се режат лозята (края на февруари -началото на март,преди да е тръгнало сокодвижението),си нарязваме пръчки от сорта,който искаме да вкореним.Приготвяме си "саксийки" - толкова колкото броя ще са лозичките.Някога дядо ми ги е правил от кратуни (сорт тиква)Аз ги правя от три литрови шишета от бира или безалкохолно.Изрязваме конусовидната час и се получават високи тесни саксии.От долу се правят отвори за изтичане на излишната вода.Приготвяме и смес за запълването на саксиите.Една част пръст от къртичина,една част добре угнил оборски тор(овчи или кравешки),и една част пясък от реката.Добре размесваме пресяваме и запълваме саксиите.Сега пръчките:Използваме две пъпки.Режем с остър нож 1см над горната пъпка и 3-4 см под долната от добре узряла миналогодишна пръчка.Горният срез равно а долният под ъгъл.Забучваме пръчките така ,че горната пъпка да е на равнището на пръстта,но не заровена.Под долната трябва да има поне 10см до дъното.Поливаме обилно докато пръстта се напои добре .Поставяме на топло и светло и поливаме периодично.След месец имаме първото листенце.Когато стане топло на вън ги изнасяме на шарена сянка.Така до есента, когато можем да ги засадим на постоянното им място.Разрязваме от горе до долу саксията и внимателно без да разбутваме корените засаждаме в дълбочка дупка с оборски тор на дънотоМладото ви лозе е готово,но иска още грижи и след 1-2г ще даде първите плодове.Когато станат на 3-4 листа,още в саксиите трябва да се пръскат със слаб разтвор на син камък, сода за хляб и мааалко вар.Вар само за прилепител.Сода сипвате и бъркате докато спре реакцията.Така става най лесно и бързо.Присаждането на дивачка и други разваля сорта!До присаждане се е прибягнало през 1938г ,когато от Америка донасят една болест-ФИЛОКСЕРА! Тя напада кореновата система на лозите и те умират.Дивачката не я напада.Затова към средата на миналия век,когато тази болест е унищожила огромна част от лозовите насаждения в България са започнали да присаждат на дивачка.Тя развива силен корен и храни добре,но сорта не е същия, разваля се!Сега ФИЛОКСЕРАТА е УНИЩОЖЕНА отдавна.Можем да имаме пак лози с родния си корен!
Deo-x - специалист
--
Последна промяна от Deo-x на пет окт 09, 2009 7:05 pm, променено общо 1 път.
vastov - напреднал
Не съм казал,че сорта ще е мутирал!Просто ще е различен от "оригинала"!Сомелиерите знаят за какво иде реч.Пък и съгласи се ,че е по бавно с присаждането.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "лозички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: