• 1
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 547
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
skartalov - специалист
За алуминий 2017 става, за черна ламарина и неръждавейки - забрави!
Ако правиш панели, пробвай с ЕТАЛБОНД, много лесно се обработва и става много красиво.
Фрезери за еталбонд и алуминий си купи от МИКРОАСУ - Пловдив.
www.microasu.com
sstefanov - майстор
Ползвали ли сте това:

http://linuxcnc.org/

И ако да - става ли за нещо?
Здрравейте отново всички ,

Схемичкката представена от господин "Stepper" изглежда доста впечатляващо на снимката с тия големи радиатори и вентилатори за транзисторите а и по бороя на чиповете съдя че е по сложна от предстаената в началото на темата схема - тази за биполярно управление ли е или отново е за униполярно ?

И още един въпрос - нужни ли са всички тия каламбури с MACH3 програмката - не може ли просто командния компютър да е с нормален , добър стар DOS - всички пинове ще са свободни , няма да има такива ядове с драйвери и темподобни -- повечето готови командни програмки от типа на "ТurboCNC"(аз съм и голям фен на тази програмка :wink: БТВ - тя може да командва и другите 2 порта не само ЛПТ то ) и без това вървят по слабо под " Windows" .

Лично на мене ми е ясно че от железар -електрончик и електричар не става но в момента се опитвам да си наваксам пропуснатите знания -купил съм си книги по микроелектроника , откраднах си едно ОЕ и чета здраво из къщи и поя прости схеми през совбодното си време . Нали това е идеята - направи си сам а не купи си от магазина ..

Давайте смело и не се отказвайте .
STEPER - специалист
IvanPenev написа:
Здрравейте отново всички ,

Схемичкката представена от господин "Stepper" изглежда доста впечатляващо на снимката с тия големи радиатори и вентилатори за транзисторите а и по бороя на чиповете съдя че е по сложна от предстаената в началото на темата схема - тази за биполярно управление ли е или отново е за униполярно ?
.....................................................
Давайте смело и не се отказвайте .
Схемата е за две фази, биполярен двигател с 4 извода -30В,2А и няма нищо по-различно и по-сложно от предишните.Изпълнена е с ИС-ми: L297/контролер за стъпкови биполярни или униполярни двигатели / и L298В /двоен мостов,мощен драйвер-46В,4А за индуктивни товари като релета,соленоиди и стъпкови двигатели/В интернет схеми много и всчките те са на един принцип - така както е описан в datasheet /pdf-а/ на производителя.L298 заменя двете L6203 в предишните схеми от форума.Правих и контролерa с 2xL6203 - който също работи много добре.
Всички входове на L297 са буферирани с 74HCT245.На платката има и един стъпков генератор ипълнен с таймера 555 /в обхвата - 25khz и 40-650 pps/.
Избрах такава схема за изпълнение за да мога да използвам контролера и самостоятелно без PC-то, ако реша в бъдеще да го управлявам и с микропроцесор.Изплзваните радиатори не са токова големи /50x57 -такива намерих/ а вентилаторите /може и без тях, имах в наличност и не знаех къде да ги използвам/ ще се управляват от елементарен датчик за температура и ще работят само ако е необходимо.От практиката си знам,че няма нищо по лошо за нормалната работа на ИС-ма от високата температура.
Планирам да направя един контролер за 4AXIS CNC и в SMD изпълнение стига да намеря L297 и L298 в подходящ корпус.
поздрави
emilvv - помощник
Здравейте,
Ако някой иска да купи нещо от realcnc.com за да намалим транспортните разходи ...
Поръчката е около средата на юни 2009 ...
Да ми пише на emilvv [ at ] gmail.com

Поздрави
svetliopi44 - Чирак...
emilvv написа:
Здравейте,
Ако някой иска да купи нещо от realcnc.com за да намалим транспортните разходи ...

Поздрави

:shock: :shock: :shock: Много яки цени и мотори ... :? скъпотия ...
Здравейте ,
благодаря за разяснението на схемата и в отговор желая и аз да съм полезен на въпроса как се обработват и подготват проектите -
По личното ми мнение без PC ще е неъзможно да се обработват поректите поради габарита на информацията която трябва да премине и да се обработи - по някога програмите достигат на големина до мегабайти в нормален G код , а ако решите да контролирате с бинарен или ASCII код ще е много трудно а файловете ще станат кошмарно големи .Има готови програмки които прават това - четат G кода и го преобразуват в бинарен.
Колкото до пълно затваряне на цикала проектиране - обработка то софтуеъра който е нужен приблизително е :
1. Мощна проектантска програма( CAD-CAM)
" Ideas" , "Proengineer " ," PowerMill", "NX","SolidWorks" и много други oписани по подробно в горните риплей . Принципа им е горе долу еднакъв и процеса протича така :
1.1 Първо се изготва тримерен модел на крайното изделие , ако има отделни компоненти те се събират за да се даде крайна представа за изделието , след което то се поставя в условия близки до реалните . симулират се сили които натоварват , гравитация , триене , вътрешни усилия и всичко останало което биха изисквали физиката , механиката и съпротивлението на материалите.
1.2 Конкретната част от модела която ще се обработва се поставя в специален модул на който спазвайки принципите нв машиностроението се изготват траекторийте на инструмента( ите)
2. Вече изготвените ( генерирани ) траекторий чрез специална програмка наречена пост или постпроцесор се конветират в текстови файл с код който е нужен за конкретната машина .
3 При нужда програмите се вкарват в управлението на машината чрез дискети , флашове и т.н а ако паметта на машината е по малка от конкретната програмка се трасират само в оперативната памет на машината и се изпълняват на порцийй - това се нарича DNC линия а конкретна пограмка за такова трасиране е "CimcoEdit"

Когато всичко това е изпълнено просто центровате детайла ( построявате му координатна истема ) и това е - следва обработката

Enjoy

а да забравих - нужна е и програмка командир която да командва самото ЦПУ в нашия случай да изпуска инпулси през принтерпорта :)
shulio - специалист
Простете ако не съм информиран,ама това какво ще помогне.Визирам неизползването на компютър.Цените на компютрите вече са направо смешни.
velsi - Почетен майстор
Аз пък се интересувам точно от това. Бих искал да добавя такава възможност към моята машина, за някои прости операции, тъй като не ми се занимава всеки път да откачам PC-то и да го нося при машината. Много ще съм благодарен на колегата STEPER, ако публикува неговата схема.
velsi - Почетен майстор
emilvv написа:
Здравейте,

Поздрави
Извинявай, колега, но нещо не схващам. :? Какво точно мога да си купя от този сайт? Не видях никъде нито една снимка, нито пък цена.... Би ли обяснил.
  • 1
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 547

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: