Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Стефан - майстор
ribnikolaevi написа:
... Толкова много пръти не се хващат само с едно стреме в напречното сечение. Слага се или комбинация от стремена, или S-ове.
....
Същото казвам и аз, но по друг начин:
Стефан написа:
Аз бих степенувал причините за разрушението ТОЧНО в обратна номерация - от 4 към 1 точка. А стремето се е огънало навън, защото колоната е повече широка, отколкото дебела. И не е осигурена против огъване в тая посока. За мен това не е отваряне на стремето, защото не виждам измъкване на закривените му краища. Неправилно проектиране.
Илиян Илиев™ - майстор
Стефан написа:
...Неправилно проектиране.
Това, че не е направено правилно съвсем не означава, че е проектирано неправилно. Според мен става въпрос за слаб контрол или липса на контрол.

Фирмата изпълнител си взима работата на метър и всеки спестен час носи печалба - тук слагаме два пръта по-малко, там пропускаме есовете, стреметата по-нарядко, тел само тук там, колкото да се закрепи до наливането на бетона и те така.

Ако пък и сами си ги огъват е нормално да не закривяват краищата. По-трудоемко е и се редят по-бавно. Дори и да са докарани готови пак няма да са закривени, ако при поръчката не е споменато, че трябва да са със закривени краища.

Да не говорим за разликата в цената на бетона и пестеливото използване на вибратора с цел да се избегне риска от отваряне на кофража.
svetliopi44 - Чирак...
Според мен бетона е под всякакво качество ...лошо или въобще не е вибриран ...даже имам чувството че не е наливан на веднъж... такива шупли... :?
ribnikolaevi - майстор
При правилно армиране /детайлиране и конструиране/ на армировката, същият този бетон би свършил далеч по-добра работа.
silllveto - Майсторица
Чула съм, че в Турция пясъкът е "слаб", защото съдържал много мидени частици :?
Иначе без да разбирам и аз мисля, че само при неправилна армировка колоната може да цъфне така. Биглите и аз ги правя така, както ribnikolaevi описа, даже с още по-дълги краища (не нарочно де) :)
Стефан - майстор
ribnikolaevi написа:
При правилно армиране /детайлиране и конструиране/ на армировката, същият този бетон би свършил далеч по-добра работа.
Колега, противоречиш си сам. Виж почернения шрифт. Не знам как можеш да твърдиш това, като сам виждаш качеството на бетона?

Много застъпници има за законовата уредба. А къде е бил строителния надзор при приемане на армирането? И, ако има проблем, защо не са потърсили консултация с конструктора?
ribnikolaevi - майстор
Стефан написа:
ribnikolaevi написа:
Колега, противоречиш си сам. Виж почернения шрифт. Не знам как можеш да твърдиш това, като сам виждаш качеството на бетона?

Много застъпници има за законовата уредба. А къде е бил строителния надзор при приемане на армирането? И, ако има проблем, защо не са потърсили консултация с конструктора?
Не виждам противоречие в думите си и отново ги твърдя. Правилното армиране помага на композитния материал стоманобетон да работи значително по-добре, като всеки от компонентите му върши своята работа /бетонът на натиск, армировката на опън/ и като цяло елементът е с по-добри характеристики.
Domashen_maistor - специалист
Аз също не виждам противоречие, но това настрана. Всеки е написал няколко реда и ако човек ги прочете ще стане ясна картинката.
1. Възможно е при проектирането да бъдат допуснати грешки. Такъв беше случаят с падналата плоча и загинали работници преди няколко години на бул.България в София. В процеса на строителство натоварванията могат да бъдат в пъти по-големи отколкото в процеса на експлоатация. /там именно това бе причината/
2. Стоманобетона /щото се работи с различни стомани, а не с просто желязо/ е композитен материал. Именно поради това трява да се познава кое как работи и кое и какво точно носи. Най-просто казано стремената /бигли/ предпазват от изкълчване армировката. Тя пък "носи" на различните форми земетръс. Бетона "носи" товарите. Съжалявам за израза носи, но по-точен мисля че ще го намерите във мненията си колеги. /напр. yanislav е написал много точно значението на стремената/
3. Стремената наистина трябва да се сгъстяват в определени критични зони /например зоната на снаждане/
4. Бетона, независимо от марката си има много по добри якостни качества /респ. много по-слаби/ в зависимост от полагането си и грижите по него особено в първите няколко дни. Невибрираният бетон /а вибрирането е въпрос не на бетонов възел и производител, а на полагане/ може да бъде в пъти по-слаб от същия бетон но вибриран.
5. Пясъкът също има значение - морският Силве, :-D не става!
И последно. В зависимост от товара се изчислява и сечението на колоната и начина на армиране. Много правилно някои вече писа за еС-овете и двойно пресечените стремена. Подобни не се виждат в картинката. Не е ясно какъв товар е понесла тази колона, но вратата далеч не е причина за случката.
vlad0 - специалист
Ако може да използвам темата на колегата... Върти ми се една идея в главата :? -не може ли да се използва за кофраж OSB вместо хидрофобния шперплат. Аз си мисля че 2 леенета може да издържи без да се деформира, но все пак моля да си кажете мнението.
ribnikolaevi - майстор
Може, ако ти сметне някой натоварването и съответно ребрата, които го укрепват. :lol:
Мисля че якостно-деформационните му характеристики са по-слаби от тези на шперплата, но не съм сигурен. Провери ги и ако това не е вярно - дерзай.

Тема "Цени за кофраж, зидария..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: