• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Palawnik - специалист
masteradmin написа:
А стига бе направо ме уби и какъв патос само вкарваш :)
Вярно е за патоса. Много ме подразни това че не се замислят за важните неща. Вярно една лампа няма да обърка нещата, но 8 000 000 лампи?
Дразни ме това че приемаме електричеството за даденост. Не се замисляме, че то не идва от бушона.
Да вярно е че изнасяме, ама дай де се замислим тия "глупаци" що не вземат да си постоят една ТЕЦ "Марица" и да горят домбаски въглища и да им пуши на тях? На цената на едни олимпийски игри можеха да си построят ТЕЦ на сред Атина и да им пуши. Ама те "глупаците" направиха олимпиада, а в Раднево децата ни дишат прахоляка.
Що Турците не си направих АЕЦ, а купуват от Румъния? Гледам Гърците ревът за газопровод, ама нещат ТЕЦ. ЗАЩО?
Тани - модератор
Palawnik, аз смятам , че е много по-важно да гледаме по-глобално , а не в дреболиите! Няма нищо лошо , човек да си направи едночасов душ с гореща вода, да поддържа 25 градуса в жилището си през зимата без да си пуска завесите , да си оставя енергоспестяващите крушки да светят и въобще да живее комфортно! Смятам , че не бива да изпадаме в крайности! Въпроса не е в пестенето!
Duke_BG - специалист
Palawnik написа:
Виждам че темата одавна е умряла, но според мен трябва да се съживи. Не толкова заради икономиите, а заради нещо което е много по-важно.
Уважаеми jordanvass, emil_v r, pavelari кои Ви дава право да ме тровите?????
Питате как?? Ами много просто за консумираната от Вас енергия се изгарят въглища, а те отделят цялата менделеева таблица.
Серния двуокис се връща на земята под формата на сярна киселина. Кой господа ви дава право да тровите земята??????
Отделяния въглероден двуокис създава парников ефект. Само една цифра. За последните 100 години средната температура на земята се е повишила с 1 °C. Кой господа Ви дава право на това?????
Кой Ви дава право да ме лишавате от сезоните???? Ами някой да е виждал скоро 50-60 см сняг за 2 месеца??????
Не ми пука за вашите пари. Харчете ги както искате. Но следващия път когато кажете, че няма гасите лампата, че искате да живеете по-комфортно, че не искате да си смените лампите с енергоспестяващи, че не искате да си спускате завесите, че искате да се напарите в банята, само за секунда се сетете и за моите права. Че аз искам сняг, че аз не искам пепел, че аз не искам киселинни дъждове, че аз не искам парников ефект.
Следващия път когато се пресегнете към лампата да я светнете се сетете какво ще оставим на децата си. Знам че не ви пука за мен, но надявам се да се замислим какво ще оставим след нас.
а не е ли по-добре да търсим вината за това в нашите скъпи управници затова че се поддадоха на натискана французите и затварят 3 и 4 ти блок на АЕЦ , щото на петлите видиш ли ние сме голема конкуренция. То и турците и макетата требе да ги накараме да пестят щото нас тровят ама на тях к'во им пука те си плащат
2v6 - майстор
Ако става дума за пестене на ток, като му стане двойна цената ще се намерят повече хора с желание да пестят ...
ELEMENTAL - специалист
Повишаването на цената на тока наистина ще ни накара да се позамислим
за пестенето на енергия.А като цяло пестенето на електроенергия не е
задължително да се свързва с дискомфорт.Една схемичка с микроконтролер и няколко реда написани на Асамблер могат хем да намалят разходите за ток, хем да олеснят потребителят.Всичко опира до малко находчивост.javascript:emoticon(':idea:')
Idea
Gogo55 - специалист
ELEMENTAL написа:
Повишаването на цената на тока наистина ще ни накара да се позамислим
за пестенето на енергия.А като цяло пестенето на електроенергия не е
задължително да се свързва с дискомфорт.Една схемичка с микроконтролер и няколко реда написани на Асамблер могат хем да намалят разходите за ток, хем да олеснят потребителят.Всичко опира до малко находчивост.javascript:emoticon(':idea:')
Idea
даи принципа на деиствие,ще опитам да напиша и направя кото трябва, като знам какво трябва да се получи накрая.
ELEMENTAL - специалист
Много е просто всъщност.Правиш си списък с устройствата които ще бъдат управлявани и алгоритма по който ще се управляват и си разработваш програмата.Иначе готова програма нямам-просто споделих идея.Е разбира се един микроконтролер няма да може да направи от обикновена крушка енергоспестяваща, но пък е възможно да намали напрежението и и по този начин да намали консумацията(чрез ШИМ не чрез линейно регулиране).Температурата на водата на бойлера пък може да се управлява чрез термодатчик ТСN 75 вързан към микроконтролера.Поради голямата точност на измерване на датчика ще се спести значително количество електроенергия.Това е така и защото хистерезиса на сработване на датчика се задава софтуерно, за разлика от обикновените биметални регулатори при които хистерезиса стига до 10-20 градуса.Подобен метод можеш да използваш практически за всички нагревателни уреди, като разбира се използваш датчици издържащи на температурата която ти трябва.С един ПИР датчик пък можеш да вкл. или изкл. осветлението.Що се отнася до осветлението най-икономични са светодиодите.ТЪй като са скъпички едва ли биха били подходящи за всеки джоб.Е все пак имат дълготрайност на 100 крушки.Като най-добро решение(имайки в предвид цена-икономичност) мога да обявя луминисцентните лампи(не енергоспестяващите такива, защото не са толкова дълготрайни колкото ги изкарват, пък и не светят много силно за мощността си).Е по-обемисти са но пък дават голям светлинен добив при ниска консумация, но да се върнем на темата.Най-добре да
използваш I2C протокол за връзка на датчиците и изпълнителните усройства с микроконтролера.По този начин ще спестиш изводи от микроконтролера, които може да ти потрябват за връзка с други части от управляващата система.Ще дадеш 30-40 лева за части, но за няколко месеца(а може и по-малко) ще си ги възвърнеш.А за да не прокарваш много кабели можеш да използваш по един микроконтролер за всеки уред(в този случай ще минеш с PIC12F508A чиято цена не надхвърля 1,5лв. в повечето магазини).
Дано да съм ти бил полезен.Успех.А, и ако направиш нещо похвали се .javascript:emoticon(':)')
Smile
  • 1
  • 2

Тема "10 начина за енергоспестяването" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: