Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskoldin - помощник
LazarGanev написа:
Като те чета - определено си за филма - има доста принципни грешки и трудно ще се оправиш сам. Доколкото знам той също е от Поморие, аз затова ти предложих. :wink:
То е от ясно по ясно че с филматопло ще се видим и ще пием по бира докато обсъдим системата, но от чисто любопитство - какви са най-фрапиращите "принципни" грешки ???
Комшията понеже и той е голям домашен майстор мисли че трябвало изхода /топлата вода/ на колекторите да го включа отгоре /където са ми разширителя и клапана/ а аз си мисля че тези четири извода оставени под ъгъл 30-40 градуса са точно за колекторите, не ми се вярва бойлера да е проектиран отгоре да му влиза топлата вода от колекторите...
И още един въпрос - колко градуса трябва да е водата на изхода на колекторите при сегашното слънцегреене - моите затоплят около 50 градуса на обяд, нормално ли е това?
LazarGanev - "Велик майстор"
За едната грешка казах - разширителния съд е малък и не се знае на колко бара е надут - практически той сега не работи. Доказателство за това е изтичането на течност през баланса. Доколкото разбирам системата не е отворена, но не е и под налягане. За да е 1.5 атм трябва да си я пълнил през маркуч, издигнат 5 етажа нагоре. Дали е достатъчно 50°С на изхода на колекторите - ами зависи каква е тяхната ефективност. На един познат му бяха направили система, която не вдига повече от 45°С в бойлера.
romanpm - майстор
:) Комшията съм на naskoldin Бойлерът е пробван на налягане с вода на 4 бара лично от мен и теч не е констатиран , не е със серпентина , а с двойна стена и всички изводи отдолу и отгоре са по 5 см - до стената затова посъветвах за да не се смесват студена и топла от колектора -горещата да се спуска от горе надолу :)
filmatoplo - майстор
Определено има нещо не както трябва , както казах не е серпентина а - мантел.После ако тръбичките от доло са къси няма да циркулира .Ако се свърже доло и горе системата ще заработи , долния изход на мантела който е по близо до студената вода го свържи към долната част на двата панела ,а горния край от двата панела свържи към горната част на мантела който е по близо до топлата вода .Двата панела се обидиняват по тихелман . Горната връска направи с тетка на която монтирай обезвъздушител , на другия горен край си сложи клапана и съда -напомпен на 0,7 бара. Температурата на изходната тръба от панела при термосифонните система е доста висока около 65-80 градуса .Като заредиш системата с течност и започне да работи пипни горната тръба идваща от панела трябва да пари а долната трябва да е ледена -това значи циркулация .Дано сте ме разбрали -сега отивам на събора .
naskoldin - помощник
Първо към "LazarGanev" - дааа явно разширителя в момента не функционира както трябва , но си мисля че причината е в това че той е напомпен в момента с 1,5 бара а клапана също е за 1,5...явно трябва да му намаля налягането на 0,7-0,8 бара.
Иначе според теб колко трябва да е голям разширителния съд за система от 15л.?

А сега към "filmatoplo" - тя системата си функционира /имам загрята вода до около 50-55 градуса/, НО въпроса е дали функционира както би трябвало и дали не се получава смесване по някакви неведоми пътища на антифриза от циркулационния кръг с водата за ползване от бойлера - просто водата има странен мирис.
Аз си мисля че фирмата произвела бойлера след като е сложила четири извода под ъгъл насочени към колектора и на тях е сложила 2 сини и 2 червени означения , то тези изводи трябва да са предвидени така че топлите /с тръбички монтирани вътре/ да са свързани в горния край а тези за студената да са в долния край на мантела.
Значи пипайки с ръка тръбите от изхода на колекторите си парят а към входящите температурата определено е доста по-ниска но не е чак студена, но тя за да е студена трябва и водата в бойлера да я източа и да го напълня със студена...
filmatoplo - майстор
Щом е така значи конструктивно толкова си може системата , днес един човек със стара система ме помоли да се качим на покрива да я погледна .Помпена система с черни метални панели и черни метални тръби - той се чуди защо не вдига повече от 50 градуса . Оказа се че тръбите 10 метра са без изолация и един бойлер също без никаква изолация . :wink:
romanpm - майстор
Абе комшу naskoldin как ще стане това което описваш тръбичка отдолу диаметрално в двойна стена до горе , ако не ме чуваш поне послушай другите нали ми продаде същия такъв бойлер който аз го пробих , видях какво има вътре ... монтирах и нагревател :lol:
naskoldin - помощник
romanpm написа:
Абе комшу naskoldin как ще стане това което описваш тръбичка отдолу диаметрално в двойна стена до горе , ако не ме чуваш поне послушай другите нали ми продаде същия такъв бойлер който аз го пробих , видях какво има вътре ... монтирах и нагревател :lol:
Комшу не е въпроса в това кой ще послушам или не... винаги съм приемал съвети и критики.
Въпроса е в това до колко би имало смисъл да разбутвам вече готовите връзки при положение че от изхода на колекторите има 55 градуса и в бойлера водата е толкова, а и както ще потретя не мога да си обясня от фирмата производител на бойлера защо ще сложат четири извода под 40 градуса два по два червени и сини ако не за да се свържат към тях точно колекторите :!:
Мен ми е ясно как се движи топлата и студената вода по физичните закони , но не вярвам и на човека проектирал бойлера да не му е било ясно.
Пак казвам не е проблем да преместя топлите изводи, въпроса е в това дали ще има по-голяма ефективност или няма да се усети почти нищо.
П.П. Поне за сега ще изчакам понеже ще свързвам още един абсолютно еднакъв бойлер и ще го вържа отгоре да видя ще има ли разлика с моя...
romanpm - майстор
А дано излезе нещо щото температурата е около 70 , пък миризмата да е от мазнотии по ламарините , , а това кой го е мислил може да се спори не забравяй че при пробите от която и тръбичка да подадеш вода -на секунда шурваше от другите ! Важно е продажбата , но щом са си стояли 7-8 г ... :supz: :? :)
filmatoplo - майстор
Аз монтиран термосифонните продукти на SUNSYSTEM Шумен , вижте в продукти -термосифонните .Дават схема с разрез и начин на свързване .Разширителния им съд е метален и празен (не е мембранен), като заредя системата с течност до горе сипвам 100 грама в съда и го завивам на бойлера това е -няма дори баланс .Така е от завода .

Тема "Помагайте - смесиха ли се антифриза и водата ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: