Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
MASTER - специалист
Само това, дето си се влюбил в него няма врата, и от там му идва чара.

Би ли споменал как точно ще закрепваш неотваряемите стъкла към стените и пода, че да не стане грешка и да не иззглежда съвсем като на снимката.

бтв, имам доста голям опит с стъклените конструкции, и ако нещо те притеснява, питай предварително.

А за наклона - така и така си нарисувал посоките, вземи нарисувай и плочките, и ще ти стане ясно. :wink:
caligula - помощник
Ето ги и плочките.
Ето и захващането, като към пода също мога да сложа държачи, но по-малки.
Доколкото за това, че на картинката няма врата, а в моя случай ще има - вярно е, но нали затова е прозрачно стъклото и конструкцията е безпрофилна. Вижда се идеално, дори веднъж се блъснах в подобно стъкло понеже не го видях.
:cool:

Прикачен файл

PIC_6.jpg
Нещо подобно, но вероятно ще сложа лайсни към стените - намират се - и разбира се здрав обков...
PIC_6.jpg (14.49 KиБ) Видяна 8565 пъти

Прикачен файл

PIC_5.JPG
Това е горе-долу подредбата, но може да мърда цялостно леко вляво или вдясно за да се избегнат малките отрязъци или пък да се уеднаквят що-годе...
Плочките са 333мм/333мм
PIC_5.JPG (38.89 KиБ) Видяна 8565 пъти
svetliopi44 - Чирак...
Този сифон е за еднопосочен или двупосочен наклон ... така както сте го замислили няма да се получи никак добре ...да не кажа че ще е грозно с 4 наклона ...ще се зазъбят плочките точно при сифона и ще стане една ,,не е за говорене... :)
lenko71 - специалист
svetliopi44 написа:
Този сифон е за еднопосочен или двупосочен наклон ... така както сте го замислили няма да се получи никак добре ...да не кажа че ще е грозно с 4 наклона ...ще се зазъбят плочките точно при сифона и ще стане една ,,не е за говорене... :)
Лошото е че човек се убеждава в това чак когато започне да слага плочките. Иначе на картинката изглежда мноо яко, обаче в реално изпълнение ( с плочки)се получава съвсем друго
MASTER - специалист
Аз също съм на мнение, че централно поставен линеен сифон няма как да изглежда добре с поставени плочки. Освен това пак да кажа, че когато има врата(колкото и прозрачна да е) над линейния сифон ще се загуби 90% от ефекта,който има на снимката горе.

В случая линейния сифон може да се постави на задната стена на банята,като визуалния ефект също ще го има в някаква степен.

Относно конструкцията - доста претрупано става от към държачи,панти и разпорки, които ще натежат визуално и в никакъв случай няма да изглеждат изчистено нещата.

Ако се вгледаш в картинката, ще видиш, че стъклото към стената е захванато с профил, съвета ми е вертикалнитезакрепвания е да ги направиш по същия начин. Не знам какви цени обаждат КиН за профилни държачи, но знам едно място, където се продават на приемливи цени. :razz: При всички положения профила е по ненатрапваш се от държачите, и освен това осигурява доста по голяма стабилност.

За захващането към пода - колкото и да гледаш снимката, няма как да се види, че стъклото не е поставено върху плочките, а е вкарано в съвсем малък П профил-канал който е вграден в плочките точно по средата на фугата, като са рязани плочките и от двете му страни.
Това закрепване също ти го препоръчвам. Ако ползваш стъкло 8 мм трябва да вземеш П профил(алуминиев елуксиран) с 10 мм вътрепен канал. Канала се вгражда при поставяне на плочките там където ще бъдат неотваряемите стъкла. При поставяне на стъклото в профила се поставят 2 броя пластмасови дистанционни подложки с дебелина 2-3 мм, за да не опира стъклото в профила.Изравнява се фугата от двете страни на стъклото, като между стъклото и профила се слагат временно подложки с дебелина 1 мм. След това в тази фуга се слага безцветен неутрален силикон, като задължително стъклото и ръба на профлила се маскират с хартиено тиксо, което се маха веднага след изтегляне на силикона.

Ако остъкляването се изпълни по този начин - с профил на стената, и канал по пода ще отпадне необходимостта от горната разпорка, която освен че разваля визията е и много нефункционална. Пантите осигуряват отваряне в 2 посоки, и все някога някой ще се опита да отвори вратата на вътре. Знаеш какво ще стане с закаленото стъкло, когато срещне металната разпорка.

Ще си позволя да ти дам и един съвет за дръжка на вратата - вместо дръжка направи отвор в стъклото - дали с правилна форма, дали с неправилна, няма да има проблем да се изпълни от КиН

По този начин отпадат всички елементи, освен двете панти, които са неизбежни. Всъщност и те могат да се избегнат, ако се използва "профил-панта", но нямам идея дали такова нещо се предлага в Бг.

И в крайна сметка ще се получи доста по изчистена конструкция.

Това е моя съвет, пък ти решаваш какво и как да правиш.
caligula - помощник
MASTER, много ти благодаря за съветите, най вероятно ще се възползвам от тях, особено за това с профила в пода и на стената.
Кажи за това място, където продават панти по-изгодно - аз знам едно на пресечката на Т.Александров и Братя Миладинови.
Лошото е, че както всички ме съветват, най-вероятно ще трябва да се откажа от линейния сифон или поне в това му положение. Жалко!
Хич не ми се прави бордюр - малко ми стои по-тромаво, но може и така да реша в крайна сметка.
Много благодаря на всички, които се отзоваха!
Успех!
:)
anin - напреднал
Не съвсем по темата, но какво ще правите с тази ниша вляво от душ-кабината, т.е. ще се ползва ли за полезни цели (пералня?, шкаф-колона?), щото ако НЕ по-добре наистина да се слее с душ-кабината и тя да стане още по-просторна...
caligula - помощник
Първоначалната ми идея беше да разделя останалото пространство на две части в дълбочина, като едната - задната да се ползва откъм мократа част, а другата - откъм сухата. Това беше идея, която би била осъществима при профилна душ-кабина, изпълнена по поръчка, но впоследствие надделя идеята за изцяло прозрачна безпрофилна кабина, понеже е много по-изчистена като дизайн и много по-елегантна (честно да си призная, съпругата ми надделя, но после и аз се убедих в предимствата).
Сега при този вариант ще сложа стъклени етажерки, отдолу някоя хубава декорация, накой аксесоар и така... Ще видим...
Сега здраво пазарувам санитария, плочки, инструменти, идеи и т.н. Ще понапазарувам и малко лепила, грундове и хидроизолации, ще попреместя някой и друг извод и канал и ще почвам...
Имам и една малка тоалетна, която ще бъде мокро-тоалетно-санитарен възел, където ще сложа пералнята, бойлера, още една тоалетна чиния и умивалник и общо взето ще се влиза с промъкване, но предпочитам банятя и кухнята да останат по-свободни откъм грозновати и шумни уреди. Ще се пробвам първо на тази тоалетна, понеже ще ми е за пръв път, но смятам, че ще се справя.
Благодаря на този форум и на всички пишещи. Чета го отдавна и научих страшно много подробности, за които иначе човек едва ли би се замислил.
Пак ще питам за разни неща...
Успех на всички!
:-D
MASTER - специалист
Относно магазините - аз съм от Варна, и не съм много ориентиран относно пазара в София.

Иначе ти препоръчвам за панти за душкабина и за профил-държач марката Ozone. Индийска е, перфектна е, изделията и с нищо не отстъпват на мерцедесите в бранша, а цените са доста поносими.

Внася се от някаква софийска фирма, която се занимава с мебелен обков, а дистрибутори са Бестимекс. В Варна пазаря от тях, предполагам че за крайни клиенти няма да има разлика в цените. така че може да ги потърсиш в София.

Не взимай в никакъв случай китайски, или "италянски" панти за душ кабина,колкото и атрактивна цена да намериш.

Започнеш ли обаче сам да си мислиш начина на монтаж и вида обков най вероятно ще ти се наложи сам да си го проектираш, и да си го изпълниш.
Другия вариант е да ползваш фирма, но шанса да намериш едновременно читав грамотен проектант и немърляви изпълнители не е много голям.

Когато поръщваш закалени стъкла винаги давай подробен чертеж на стъклото с всички необходими размери, като педантично нанесеш всички необходими размери. В никакъв случай не оставяй вариант изпълнителя да решава нещо по целесъобразност. След това си направи копие за теб, и накарай приемащия да се подпише на твоя екземпляр. При получаването измери всичко подробно, за да няма изненади по късно. Този съвет не е приумица, а се базира на доста голям опит, и на доста километри пренасяне на безполезни стъкла :lol:

В самото изпълнение по ринцип няма нищо сложно, стига да имаш елементарна техническа грамотност, и занаятчийски умения. Е и известна рутина се изисква, но питай, и ще помагаме.
caligula - помощник
Благодаря MASTER за ценните съвети, непременно ще потърся тази марка обков и ще внимавам при поръчката на стъклата.
Сега обаче имам един съвсем прагматичен въпрос към някой знаещ, макар и не съвсем по темата...
Понеже в кухненския кът и банята имам отделни щрангове и реших да си прекарам една тръба от бойлера в малката тоалетна, която е до банята до кухненския кът, минавайки през пода на коридора. Та днес изкопах успешно канала и тия дни ще положа тръбата.
Въпросите ми са следните:
1. Свързващата тръба ще е полипропиленова, понеже цялата ми В и К инсталация е такава и ще минава над тръбите за радиаторите от колекторната кутия в коридора. Но... Дълбочината до която стигнах и която е възможна заради ТЕЦ-тръбите не е много голяма - като сложа РР-тръбата с някаква изолация ще дойде на 3-4 мм под нивото на подовата замазка, върху която впоследствие ще наредя гранитогрес. Не е ли много плитко или щом е с изолация - няма проблем. А и каква да е изолацията - от тази меката или обикновен шлаух?
2. Как и с какво да замажа изолираната тръба - с пясък и цимент или може и с теракол - по лесно ми се струва.

P.s. Тръбата ще е окло 3м. - 20мм дебела.
:?:

Тема "Въпрос за душкабина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: