• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
2v6 - майстор
zzuzi написа:
Мисля да го използвам като аварийно захранване за помпата на парното у нас(~60w).Продават се и готови такива устройства но са скъпи.Моята схема е с два транзистора които генерират честотата,а да прегрява не съм усетил.Мисля че се получава нещо като запушване на трансформатора но не съм сигурен
Казваш че постепенно спада изходното напрежение. А какво става с променливото напрежение на вход на трансформатора? Има ли постоянно напрежение на вход на трансформатора?
ELEMENTAL - специалист
Ако държиш на саморъчно направен инвертор.Направи си генератор с ИС
4093 или ИС 555.след генератора вкл. един Д-тригер и от единия изход ще се управлява единият MOS транзистор, а от другият изход-др.транзистор.Като цяло е като идеята на Gogo55, но просто е избегнато използването на 4017 и на светодиодите(те светодиодите и без това не са нужни за нормална работа на 4017).Трафа трябва нормален мрежов 220/12волта или тороидален такъв.С блокинг-генератори не се захващай.На 50 херца доста анемично ще работят, пък и формата на напрежението което се получава изхода ще бъде игловидна(краткотраен
импулс ще има последван от голяма пауза).Тая схема която ти описах няма да се държи така.То и схемата на Gogo55 става защото 2-те схеми са аналогични.MOS транзистори подходящи за схемата са IRFP44Z или други подобни.Важно е транзисторите да имат ниско съпротивление във вкл. състояние(<0,05ома).Паралелно на вторичната намотка на трафа(в случая тази дето ще е към 220 волта) е добре да се свърже кондензатор 1 до 2 микрофарада/630 волта.Той заедно с намотката ще образуват трептящ кръг, с чиято помощ ще разполагаш с почти синусоидално напрежение.Разбира се стойноста на кондензатора зависи от използвания траф и от товара който ще свържеш към инвертора.Ако товара е по-мощен, стойността на кондензатора се увеличава.
Ннда... и аз си играх с тия бръмчалки докато не разбрах че не мога да стигна големите компании.Та:ДВА мултивибратора-единия на 50 хц а другия на 2500 хц .Втория "пълни" в 50те хц и мже да се регулира коефциента на запълванеи т н- оттам сигнала на базата на мощен транзистор но през бобинка за "окръгляване "на сигнала.Самоделен траф 12-220 в 10 А и още куп щуротии.Резултат-216 в ;100 вата.Всичко тва с дискр. елементи; после с ис. Мощните транзистори -първо на 50 волта после на 450 волта.Гасене на самоиндукция и не знам си още колко глупости..........Тежката артилеия-кажете си думата.Аз се удавих на края на Дунава-за гъдела де.А -и връщане на "реактивна "енергия в акумулатора.
danyxaxa - напреднал
Инвертор от 12В на 220В или нещо като част от "UPS"
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 086#184086
  • 1
  • 2

Тема "повишаващ трансформатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: