Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
velsi - Почетен майстор
Ти явно обичаш да спориш и в това няма нищо лошо. Аз не съм автор на въпросната схема и поради тази причина нямам намерение да отстоявам работоспособността и така ревностно. Просто ми е все едно как и защо работи. В момента разполагам с 3 броя сглобени такива релета. Две от тях функционират в локална алармена система от 1997 година досега. С тях съм реализирал времената на задействане при излизане и влизане. Третото ми е в колата. Нямам намерение да изучавам работата на таймер 555 и да се впускам в теоретични постановки само защото ти си на друго мнение. :-D Ако имах някакви съмнения естествено досега да съм го направил.

P.S. Сега като се зачетох, всъщност цитираното от тебе 1/3 ниво на извод 2 е 2/3 Е. Явно нещо източниците ни на информация се разминават. :?
Trifun - специалист
off topic
Следя с голям интерес развитието на темата - от чисто любопитство :wink: Не че ще тръгна да реализирам схемата - поне НЕ и докато не ми се наложи.
Да си призная честно - не разбирам нищо от електроника ! :roll:
Е, може би "нищо" е пресилено - знам какво е кондензатор, транзистор, съпротивление, фототранзистор, фоторезистор, интегрална схема и т.н. Мога да си направя печатна платка и да запоя елементите на нея по дадена схема. И после се моля на Господ да тръгне :lol: Всъщност, това, което не мога, е да съставям схеми и да прогнозирам какво ще се случи - т.е. ще заработят ли те или не. Срещал съм много схеми в различни списания, на които има печат "Изпитано в редакцията", които съм реализирал на практика и които не тръгват!
Та ... мисълта ми беше, че подобни спорове само объркват такива като мен ... :sad:
Явно е, че има някакво разминаване, но какво, и къде - не е твърде ясно. Единият се кълне че схемата ще "гръмне", другият твърди че работи ... Баси случаят ! :roll:
За непросветеният потребител като мен остава да гадае и да залага 50:50 ...
И все пак съм склонен да вярвам на @velsi тъй като той казва че има 3 броя работещи такива схеми - айде една да е - да кажем че е поради някаква аномалия в 555; при втората - хайде пак аномалия; ама вече при 3 ??? Нещо прекалено много станаха "аномалиите" ми се струва :wink:
Та ... това е още един случай, който доказва че не теорията е важна, а практиката ! Двете вървят ръка за ръка, разбира се, но все пак практиката е с по-голям приоритет ...
Предпочитам един път да правя секс, отколкото 5 пъти да прочета на теория как става :wink: :razz: :)
ELEMENTAL - специалист
Velsi може и да имаш 3 реализирани схеми- не ме интересува.Що се отнася до напрежението на извод 2-ТРЯБВА да е под 1/3 от захранващото напрежение, не ми твърди друго ятче, защото и техническата документация на 555 пише така.2/3 трябва да е напрежението на извод 6 за да превкл. повторно таймера.Колкото до схемата явно се разчита на факта, че при първоначално вкл. на захранването се извършва инициализация на таймера заради ниското напрежение върху кондензатора.Схемата би заработила, но като цяло такова свързване в схемотехниката не се предпочита.Освен това не винаги би сработил тригера.Може с тези елементи около 555 да заработва
схемата и въпреки това един чакащ мултивибратор изпълнен по традиционната схема би бил по надежден.Автогененриращи мултивибратори и чакащи мултивибратори с 555 и аз съм правил много, и знам за какво говоря.
Trifunе на теб мога да кажа, че сам си си виновен за това, че някои схеми не ти тръгват.Голяма част от схемите публикувани в списанията и в Интернет не са практически изпитани,а са само идеи.Списанията умишлено твърдят, че схемите им са работещи само и само да се намери някой да им изкупи тиража.Все пак списанията за схемотехника са предназначени за хора с ограничени познания по материята.Единствения начин да си сигурен в коректността на схемата е да знаеш как работи тя(тоест да направиш анализ на схемата).Папагалското копиране на схемите не винаги е за предпочитане.Все пак ако ти се наложи да правиш схема за 50 лева едва ли ще си много радостен да видиш, че тя не тръгва.Затова, ако сериозно си решил да се занимаваш със схемотехниката е редно да понаучиш това-онова за ел. вериги.То знания се натрупват и по метода проба-грешка, но излиза солено.(сумати пропилени пари пък и разочарованието от факта, че цял следобед си си играл да правиш печатна платка и да запояваш за тоя дето духа).Все пак за годините в които съм се занимавал със електроника и схемотехника съм реализирал успешно стотици устройства.Знам за какво говоря.
Успех на всички решили да се занимават със схемотехника.
Gogo55 - специалист
мисля че има няква разминаване в спора ви.не се кахърете за глупости,този таимер може да учуди много хора по всяко време.от два дена си играя с него по една друга схема и доста аномалии видях за който не съм очаквал изобщо че може да се случат,и който не са описани никъде, но на осцилоскопа стават едни работи дето нямат никво обяснение в стотината страници който съм прочел до сега за този 555.наи вероятно като изпатка някои транзистор вътре и тогава почват аномалиите.
ELEMENTAL - специалист
С 555 всичко е възможно.Много често ми се е случвало дори нови 555 да се оказват дефектни.Мисълта ми беше, че с една традиционна схема би било по лесно да се получи желания ефект от колкото със схема разчитаща на точно тези дефекти.Иначе 555 не е много качествен като елемент и е по-добре на негово място да се използват изцяло цифрови таймери(не са по-скъпи).
velsi - Почетен майстор
solid_death написа:
Здравейте! Търся си някоя проста схема на реле което след 20-30 мин да изключва.(може и повече време)
Ако може схемичката да е опростена
ELEMENTAL, тогава ти предложи на човека проста и работеща схема вместо да продължаваме да му пълним темата с безполезен спор.
Trifun - специалист
ELEMENTAL написа:
Ако изкаш да направиш добро реле за време, 555 наистина е добър избор ...
ELEMENTAL написа:
Иначе 555 не е много качествен като елемент ...
Ха сега де !?! :wink: Последно ??? :lol:
ELEMENTAL - специалист
Що се отнася до схема за релето аз още в първия си отговор обясних как
може да се направи чакащ мултивибратор от твоята схема.
А за да е максимално лесно за автора на темата бих предложил най-добре да си вземе един кит-реле за време и ще си я реализира схемата лесно и бързо за никакви пари.Има подходящи китове на www.neomontana.dir.bg и на www.hobbykit.dir.bg .В сайта на Неомонтана ги има и принципните схеми на китовете.
Трифуне, като казах, че 555 не е прекалено качествен имах в предвид това, че толерансите между различните представители на една и съща партида са големи.Това не ограничава използването на 555 в схеми, които неизискват голяма точност на продължителността на генерираните
импулси(точно такива обикновено са релетата за време).В устройства изискващи голяма точност на генерираните импулси е по-добре да се използват 4047,4060, или генератор изпълнен с логически елементи и кварцово стабилизиране,но ПАК повтарям, че използването на 555 в електронни релета(таймери) или за неотговорни цели си е напълно допустимо.Освен това 555 си остава незаменим за реализирането на нискочестотни модулатори със средно добро качество.
Иначе, че са ми гърмяли 555 без причина-вярно е.Явно са били дефектни.(Напоследък 555 се произвежда предимно в CMOS вариант
което е добро обяснение на деволъците на интегралният таймер).
Весели Празници на всички!
pasat - специалист
Виждам че темата е стара но ме интересува направата на реле за време, която да може да се настрои до около 35 сек.
Ще ми служи да затваря верига за не по-вече от 35 сек. Ще трябва да работи под напрежение 12В. Трябва да може да се захрани за не повече от 3-5 сек. Захранването му ще се подава от автоаларма. Има една готова тук http://dobrikit.net/Rele-vreme2-p-33.html но не съм сигурен дали може да се настрои толкова точно до около35 сек...
Ще съм благодарен на надеждна схемичка.

Тема "Реле за Време" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: