Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
EmoZ - специалист
Благодаря ви за съветите, вече е късно и съм се оформил подобаващо, ставам само за дращене на софруер, утре (т.е. днес) 'ше го пробвам в колата, преди да го плясна на електрическата кола.

К8061 има възможност за избор на напрежение на аналоговите изходи между 0-5V и 0-10V, мисля че зат'ва е 12 волтовото захранване.

UA7805 вече има радиатор и направо зъзне :).

Още един път ви благодаря, ще 'докладвам'.

Успех.
stefan_gb - специалист
EmoZ разясни малко за тази електрическа кола :)
EmoZ - специалист
stefan_gb написа:
EmoZ разясни малко за тази електрическа кола :)
Ами този петък ще правят демонстрация на колата някъде около централна поща в София.

Това е "Фрии Дък" на Дукати, инак ето картинка от интерфейса (как изглежда), в нета има много картинки (и данни за нея), включително и на кмета на Русе в нея :) .

Прикачен файл

el_car_scr.jpg
el_car_scr.jpg (40.05 KиБ) Видяна 4486 пъти
EmoZ - специалист
Пуснахме меренето тази неделя, окабелихме колата елегантно, сложихме всичко в 'сивата кутия' подобно на 'черната кутия', не е много шойн, но за прототип стана прилично. Цяла събота и неделя не излезнахме от лабораторията на ТУ-Русе, използвам поста и да се извиня, че не се обадих на n_a, а много ми се искаше да усучеме напитки.

Естествено не 'сичко тръгна както трябва, калибрираните шунтове дават пад от 22mV при 60А (те са някакво електромерно оборудване, ма са бая читави), максималната резолюция на микроконтролера е 0-5V -> 10bit число, т.е.: 0.004883V (4.88mV).
Единтвеното, което ми дойде на ум е да фрасна някакъв операционен усилвател, задачата се оформи така:

- максимален входен сигнал: 22mV (нека да е 25mV);
- захранване: +5V, само (няма откъде да му извадя биполярно захранване, то сигурно има, но не виждам смисъл да се усложнявам като има схеми, които работят без такова);
- изход: 8.5 - 9V (при 22mV на входа), или 4.5V, при същия вход.

Ако някой има идея за подходящ ОУ и някаква проста схема, ще му бъда много благодарен, аз така или инак ще го направя - нямам никакъв избор :) , и ще го постна.

Ето малко снимки от събото-неделята в компанията на електрическата кола в Русе.

Успех.

Прикачен файл

DSC00803_50_75.JPG
Ей го брат ми - лаборантина, спагетите са вече закачени.
DSC00803_50_75.JPG (80.06 KиБ) Видяна 4430 пъти

Прикачен файл

DSC00804_50_75.JPG
'сивата кутия'!
DSC00804_50_75.JPG (97.87 KиБ) Видяна 4430 пъти

Прикачен файл

DSC00807_50_75.JPG
Ей го и шунта (пада е между жълтия и кафявия кабел, червения е за изм. на напрежение)
DSC00807_50_75.JPG (106.22 KиБ) Видяна 4430 пъти

Прикачен файл

DSC00801_50_75.JPG
Ето ме и мен 'развалям 'сивата кутия'. Черничките палави кутийки вътре в сивата са делителите на напрежение.
DSC00801_50_75.JPG (89.6 KиБ) Видяна 4430 пъти

Прикачен файл

DSC00802_50_75.JPG
Ей така заварихме колата :).
DSC00802_50_75.JPG (82.86 KиБ) Видяна 4430 пъти
lenko71 - специалист
Честно казано завиждам ти на заниманието (без лоши чувства разбира се). Този входен сигнал (22mV) искаш да го усилваш по напрежение или...
EmoZ - специалист
lenko71 написа:
Честно казано завиждам ти на заниманието (без лоши чувства разбира се). Този входен сигнал (22mV) искаш да го усилваш по напрежение или...
Да, да точно така, трябва ми да го вкарам в диапазона на чувствителност на аналоговия вход на микроконтролера, трябва да влезе в 0-5V или в 0-10V.

Успех.

п.п. Прав си за заниманието, не можеш да си представиш какъв кеф ми носи, на фона на ежедневните тъпни е един малък оазис на здравата мисъл, а и в Русе е много хубаво, само дето двата дена не излезнах от университета. :)
stefan_gb - специалист
Емо всеки ще ти завижда :) защо не сложиш още един шунт и да гониш напримр пад от 50mV и после да го усилваш според нуждите ти до 5 V , мисля че ще е по лесно за калибриране ....
Случаино попаднах на това - http://www.comecogroup.com/corp/bulgarian/pdf/trn.pdf
8180 - майстор
EmoZ написа:
Да, да точно така, трябва ми да го вкарам в диапазона на чувствителност на аналоговия вход на микроконтролера, трябва да влезе в 0-5V или в 0-10V.
Със "само 5V" захранване няма лесно да стане - нали преди се дискутираше едно 12V?
EmoZ - специалист
Аха, имам и 12VDC нестабилизирано.
EmoZ - специалист
stefan_gb написа:
Емо всеки ще ти завижда :) защо не сложиш още един шунт и да гониш напримр пад от 50mV и после да го усилваш според нуждите ти до 5 V , мисля че ще е по лесно за калибриране ....
Случаино попаднах на това - http://www.comecogroup.com/corp/bulgarian/pdf/trn.pdf
Мислих и това (да навързвам последователно шунтове ), но то има смисъл ако имам вече готово решение за 50mV, а аз нямам още никакво :roll: .

Успех.

Тема "Измерване на ток и напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: