• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zz_stefanov - майстор
borko-67, При симетричен товар е необходимо просто нулата и фазата да са разчетени с еднаква дебелина. При блоковете с групирани нули, кабелите на нулата е многократно по дебел защото неговото сечение трябва е сума от сеченията на фазите на отделните апартаменти, които кореспондират с него. При такива групирани нули ако възникват междуфазни отскоци над 220 V, означава, че проблема с лошата връзка е най вероятно където се разкланят нулите. И аз гледам че леко ми пресвятват лампите, а на този апартамент не съм гледал как е инсталацията на блока, вътре я смених. :)
Последна промяна от zz_stefanov на вт юни 09, 2009 8:23 pm, променено общо 1 път.
stefan_gb - специалист
Недейте забравя, че тук не става въпрос за блок, а също, че къщата е на три етажа, с отделни фази и електромери и няма оплаквания, че на другите два етажа има проблем .......
borko-67 - специалист
Аз не видях да се казва,че другите етажи нямат проблем.А точно това имах впредвид,че сечението на общата нула се изчислява според сумарния сбор на сечението на фазите.
А лекото присвяткане може да е по ред причини,дори и при междуфазна разлика(отскок).Над или под 220 V.
moimoimoi - майстор
borko-67, ako през трите фази протича ток 10А ,колко според теб ще е тока през нулата?
ще ти дам жокер:
1 - 3x10=30A
2 - 3x10=0A

а сега пак по въпроса на темата:
при трифазно захранване/на къщата/ и лоша нула,най голям пик усещат най слабите консуматори-лампи,тв,компютри/човека каза че компютъра му е изгорял/
пример:да кажем че имаме една крушка 100вата вързана на фаза 1 и един бойлер вързан на фаза 2,ако нулата им е обща/както е при трифазно захранване/ и е лоша/нагоряла,нестегната/,се получава така че на лампата/маломощния консуматор/все едно и се подава почти 380 волта/с малко сметки се изчислява че е 279 волта/, понеже съпротивлението на бойлер 3 киловата е много малко /16-17 ома/ спрямо на лампата/около 484 ома/
zz_stefanov - майстор
Е да де това и казвахме. :)
От написаното от filmatoplo, не мога да се убедя че има трифазно захранване. Дано да е така, защото иначе трябва да се търси загубената нула някъде по улицата. Въобще как е направено - с тези новите табла на оградата ли е и действително ли отделните етажи са на отделни фази.
moimoimoi - майстор
filmatoplo написа:
Горят ми постоянно ел крушките , къщата ми е 3 етажна - всеки етаж с отделен електромер . Ползваме един кабел с 4 жила - тока е монофазен 3 те жила ги ползваме за всеки по 1 фаза - нулата обаче ни е обща . Възможно ли е заради слабата нула или бъркам.Дайте идея.
е тука човека си признава че до къщата идва трифазен кабел ,за всеки етаж отделна фаза с обща нула
проблема може би е там където са връзките на общата нула и нулите за всеки етаж-трябва да се претегнат,или още отвън на електромерното табло на улицата
borko-67 - специалист
moimoimoi
И като е равно на 0А какво-не трябва да има нулев проводник ли?
moimoimoi - майстор
просто няма нужда да е по дебела от необходимото а само да е добре стегната,а за защита-заземление
borko-67 - специалист
Да но те нямат заземление.
bobykafe - специалист
borko-67- за трифазен ток и разпределен консуматор тока през нулевия проводник е най- малък! В най- лошия случай е равен на тока през единствения консуматор на единствената натоварена фаза.
По въпроса- лампи, компютри, хладилници и телевизори ще горят, ако :
1. Нулата е слаба- понеже тока е монофазен, просто се пуска по 3 жила, предполагам всяко жило за всеки етаж. Ефекта може да е пригасване на лампите, както описва проблема. Решение- допълнителна нула /баси колко съм оригинален/.
2. Фазата е слаба- крушки и компютри горят от нестабилното захранване, понеже при смущения в захранването мощните индуктивни консуматори /микровълнова примерно?/ правят големи пренапрежения.
Решение- проверка на целия път на захранването и намиране на слабото място- бушон, табло и т.н.
Като цяло, започни с пълна проверка на целия път- от таблото на енергото, до последния предпазител в домашното табло.
С автоматични предпазители ли си? Замислям се за вариант да е прецакан автоматичния на осветлението, а това с компа да е съвпадение.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "горят ми крушките постоянно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: