• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
bhagavad75@abv.bg
Стигнах до там да се колебая кои тръби-полипропиленови, или полиетиленови с алуминиева вложка да използвам за водопроводна инсталация?Съвети?
masteradmin - майстор
Полиетиленови с алуминиева вложка, може би трябва да се обосновем ?
1.Завиват лесно
2.Не им трябват колена (цялата система е монолитна)
3.Не трябват спец. инструменти (само френски ключ)
4.Не са скъпи.
Time2Burn - специалист
Нека се обосновем, въпреки че темата е стара.
Полипропилен - за разлика от тръбите с AL вложка има сертификат за използването при питейна вода и битови нужди

Има супер ефтини фитинги
Водопровод на една баня се прави за около 2-3 часа барабар с поставянето на водомери и къртенето на стария :)
Почти не се използват водопроводни ключове и дуги стеги
Поялника не е скъп, а и консумацията на ток е необичайно слаба - мисля че беше към 600 - 700 вата

Гаранцята на запояване е 100 % което ще рече че веднъж запоено както трябва няма да протече поне 50 години. А AL вложката има опасност да протече при преход и накрайник

Освен това при AL вложката не е вярно че не са необходими колена, за идеално сгъване на 90 градуса не можем да говорим без наличие на коляно
Krazy - помощник
Time2Burn написа:
Нека се обосновем, въпреки че темата е стара.
Полипропилен - за разлика от тръбите с AL вложка има сертификат за използването при питейна вода и битови нужди

Гаранцята на запояване е 100 % което ще рече че веднъж запоено както трябва няма да протече поне 50 години. А AL вложката има опасност да протече при преход и накрайник
И аз да кажа нещо в защита на AL тръбите:
- имат сертификат за ползване за битови нужди и по-специално ALPEX-DUO вижтук
- ако тръбата е изрязана правилно и съединенето е поставено коректно, няма никакво протичане. Самата конструкция на накрайника е такава, че се самозатяга.
Като цяло AL-PE тръбитe са за по-високо налягане (18мм тръба държи до 12 бара) и по-висока темп. - до 95 градуса С
Значи не съм съгласен с това че полипропилена не издържа налягане и темперетура .Ако надпис PN10:PN16:PN20 не ви говори нищо и че тръбите се заваряват при темперетура над 220градуса мисля че изказването е некомпетентно
крум - специалист
Братчед, обясни първо какво означават тия неща П-ненам си кво, щото има хора като мен, дето тия неща не им говорят нищо. След това обясни какво общо има запояването на 220 градуса и като за капак обясни ясно и подробно защо, аджеба, не си съгласен. Опитай поста ти да е полезен - иначе и аз мога да си я набавя тая цялата информация от чичко Гугъл, ама що трябва да хабя време, като ти така или иначе искаш да го споделиш и да направиш едно добро дело (иначе нямаше да се занимаваш с тоя форум :)).

А ние, незнаещите, ще почерпим с бири :), щото като я четем тая тема, значи имаме и интерес да си обогатим личната култура и знания.

В допълнение скоро ще доработвам отоплителната инсталация, тъй че имам и личен интерес.
Trifun - специалист
...
Последна промяна от Trifun на съб дек 30, 2006 2:47 pm, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
Ако имаш предвид думата "заварявам", да наистина това се води заваряване, а не лепене. Лепене е когато се употребява лепило.
Trifun - специалист
Според мен е по-правилно да се каже "спояване", тъй като тръбите всъщност се нагряват и спояват една за друга.
За заваряване може да се говори, когато се работи с електрожен или с СО, примерно ... :roll:
  • 1
  • 2

Тема "с кои тръби?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: