Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tyrnokop - специалист
Здравейте, колеги.
Ще опиша какво се случи с прахосмукачката ми и решение на проблема.
Закупих си прахосмукачка (китайска естествено)
защото беше само (80 лв) промоционална, евтина, има плъзгач с който се регулират оборотите и т.н.
При поредното чистене, когато опитах да я пусна, тя реши, че и е дошло времето за почивка и
не стартира. От деня на покупката бяха изминали 8 месеца....

А сега последователността на ремонта:
Отваряме я и проверяваме захранващият кабел дали някъде не е прекъснат.
Оглеждаме малката платка, която управлява оборотите за дефектирали елементи.
Тя се състои от един триак (симистор), два - три кондензатора и резистора и един диод.
Изображение

Замерваме резисторите и кондензаторите за пробив, също и диода.
Изображение

Проверяваме и старт бутона.
Изображение

Стигаме до електромотора...
Изображение

... и разбираме, че е скъсана медната намотка. Лошото в случая е, че
скъсването е такова, че не може да се направи спойка към клемата. Нямаме нужната дължина
Изображение

За щастие имаме кабелни обувки както мъжки, така и женски. Парче многожилен проводник и
термошлаух. Всички тези неща са ни необходими за да направим удължение и да достигнем клемата.
Изображение

Нужни са ни и някои прости инструменти и консумативи
Изображение
и
Изображение

Оказва се, че все пак дължината на намотката е крайно недостатъчна за запояване дори и на кабелната обувка.
Затова преминаваме към нещо нетипично. Разпробиваме внимателно корпуса на електродвигателя и през получения
отвор още по -внимателно промушваме медното жило.
Изображение
Преди да започнем със запояването изстъргваме изолационния лак от намотката. Нанизваме парченца термошлаух,
така че да изолираме корпуса от намотката както и кабелните обувки от случаен допир до корпуса. И припояваме.
С така направеното удължение свързваме към клемата.
Така изглежда отремонтираната прахосмукачка.
Изображение

Сега остава преди да затворим всички вътрешности в пластмасовия корпус да
включим уреда в контакта и да се уверим, че всичко е наред.

Следва затваряне и завършване на почистването :)

Забравих само да спомена, че затварянето е изключително трудно и изнервящо, тъй като
братът - китаец е решил да обедини в едно пластмасовия кожух и пластинчатата пружина, която
прибира кабела в прахосмукачката. Втори чифт ръце в случая се оказаха доста полезни в придържането.
Изображение

Успех на всички майстори.
rulom - модератор
Статията е много полезна, ама ако пуснеш снимките с по-малък размер ще е по прегледна!
Trifun - специалист
@tyrnokop, пич ... направо нямам думи ! Евалла ! Всичко описано точно, ясно и стегнато, подкрепено със снимков материал ...
Възхитен съм от това, че си снимал стъпка по стъпка всичко - от началото до края - аз едва ли бих имал нужното търпение за това ... :roll:
БРАВО !!! :gott:
Милен - майстор
Поздравления, на мен ми е най неприятно да се занимавам с прахосмукачки. Тия новите почти всички са така направени че да те изнервят максимално и ще си е късмет ако не строши нещо при разглабянето им. Общо взето май всички марки под определена цена са с еднаква конструкция и явно са китайски.

Не каза да ли прахосмукачката проработи след интервенцията.
Стефан - майстор
Милен написа:
...

Щом е пуснал статията, значи успешно се е справил. Докато се получи следващия дефект. :lol:
tehribo - специалист
много яка статия :-D
bobykafe - специалист
Много добре написано и описано като стъпки. Моят въпрос е: след като на снимка номер 5 медния тел е хванат с клещи,
защо се пробива отвор в корпуса?
tyrnokop - специалист
Статията е много полезна, ама ако пуснеш снимките с по-малък размер ще е по прегледна!
rulom, 15 пъти ъплоудвах снимките с по-малкия размер, но винаги се визуализираха с големия. Оказа се, че снимките се казват "нещо".JPG, а не "нещо".jpg. Изглежда сървърът, който хоства сайта, разпознава малки от големи букви. Сега всичко наред.
tyrnokop, пич ... направо нямам думи ! Евалла !...
trifun, благодаря. Ще се постарая да постна още тематични статии. Ударната ми дрелка е Bosch -зелена серия. Вече е доста изтормозена, не знам колко километра дупки е пробила, но скоро смятам да я разглобя (гаранцията отдавна е изтекла) и да направя общ преглед, смазване, продухване и изобщо цялостна профилактика. Най - вероятно темата ще се казва "Ремонт на Bosch дрелка". Дано ти хареса.
...Общо взето май всички марки под определена цена са с еднаква конструкция и явно са китайски.
Милен, лично за мене това което казваш е 101% вярно. Вече знам че е по-добре да си купиш метла за 3 лева и да метеш с нея 3 месеца и на четвъртия да си купиш качествена прахосмукачка. Аз в момента съм с Karcher A 2004. Беше промоция от Praktiker. Няма какво да кажа освен- "желязна машина". Много съм доволен.
Проработи.
Много добре написано и описано като стъпки. Моят въпрос е: след като на снимка номер 5 медния тел е хванат с клещи,
защо се пробива отвор в корпуса?
bobykafe, хванал съм проводника със супер изчанчени пинцети. Може би на снимката изглежда, че има мегдан за припояване , но действителността беше такава че нямаше никаква възможност за достигане до клемата без допълнително удължаване, което впоследствие направих.
pamporov - напреднал
След толкоз похвали - една критика. При тези условия на работа - вибрации, удари и т.н., едва ли ще издържи дълго изолацията в местото на промушване през корпуса. По-добре да го беше извел от големия отвор. Или поне да беше прихванал извода с една скобичка към корпуса, да не се трие от вибрациите в острия ръб на отвора.
tyrnokop - специалист
Отворът е разпробит с 6 мм свредло, а медното жило е по- малко от 1 мм. Има два слоя термошлаух и смятам, че опастност от претриване няма. Но кой знае ...

Тема "Ремонт на прахосмукачка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: