• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mehanika - напреднал
не се кахари куписи качествени крушки
filmatoplo - майстор
Главния кабел СВТ 3 по 6 кв мм за фазите - ползва се по едно жило за етаж , и 4 кв мм за нулата . Води се 3 по 6 + 4 кв мм -твърд меден кабел . Имам земно с метален кол забит в земята и меден кабел към 10 мм захванат с болт за него и таблото . Само нулата ме съмнява че е тънка .Горенето на крушките отчасти го приписвам и на фалшивите фасонги -повечето китайски които нагарят и може и моя вина че съм слагал крушки с по високи ватове 75-100. За компютъра -за месец изгоряха поне 10 тина в града-там вината е в ЕВН . Смених нагорелите фасонги и няколко предпазителя - от тия старите с кварцов пясък -97 ма беше една криза .
borko-67 - специалист
Намери някой електричар да ти оправи таблото.Сложи си автоматични предпазители.(Мое мнение)-СВТ 3Х6+4 според мен е малко за захранване на три консуматора.
bobykafe - специалист
4 квадрата е малко дори за един етаж, а вие сте трима. И това е нулата... Ако стане някакъв проблем с нея- нагори или не издържи, замисляш ли се, че всичко, което е свързано към тока, ще е СМЪРТОНОСНО :!:
Нека ти припомня старото правило: квадрат- киловат! Това означава, ако имаш инсталирана мощност в къщи 20 киловата и от тях ще са включени някога, някак си 10 киловата, това означава 10 квадрата за този кабел. Но да добавим в най- лошия случай и двамата комшии- това означава във вашия случай, че прекарвате 30 киловата- 130 Ампера :!: през 4 квадрата кабел.
pana - напреднал
По тази тема ви пише човекът който вече 15 години крушки не сменя.Да ви кажа влизам в стаята си пускам ключа и крушката се пръска на парчета върху спалнята надедно хубаво бяло халище на малки парченца плачеше ми се.Сега ще ви кажа защо горят.При студено състояние нажежаемата жичка има много ниско съпротивление и в началния момент протича голям ток след като загрее вече тока намаля. В началния момент този ток за трансформатора на електроразпределителните дружества изобщо не е проблем да го даде бълха го ухапала ако е някой 600ква и бум крушката я няма. По професия съм TV техник припомних си старите български лампови телевизори от типа Пирин този проблем там има специално решение защото радиолампите в сравнение с осветителните лампи са доста по нежни и скъпи.Имаше поставено едно специално съпротивление с отрицателен температурен коефициент. Какво ще рече това когато е студено това съпротивление има стойност 2ком като загрее става малко върху него има пад 15в при крушка 60вт.Ами ето и едното решение на проблема.Но то е само за една крушка и къде вече ще намериш Пиринче за да му вземеш съпротивлението. Другото решение е генерално и спасява всичко .Поставя се автотрансформатор с мощност около 400вт за 240в с извод за 220в .И тук точно е разковничето когато крушката поиска големия ток той просто не може да и го даде така става един буфер и проблема е решен трайно и генерално .Вече 15 години крушка не съм сменил. Доколкото за електро разпределителните дружества на тях високото 240в напрежение е изгодно .Така например при 220в една акумулираща печка Изгрев е 4000вт но при 240 е вече над 5000вт .Та хората трябва да си продават тока . Не всички имат техническо образование та да си отварят очите .Как на практика да стане това .Имаше доста стари руски телевизори от типа Електрон 714 там има трансформатор идеален за тази цел . Трябва да се разглоби и пренавие подходящо . Дори първичната страна може да се запази да се изхвърлят ненужните навивки и да се навие само една за 20в . Аз даже мисля че във избата имам три четири такива китука.
илко илиев - специалист
ти мерил ли колко напрежение влиза във вас,тоест на твоя етаж.близо ли сте до трафопост?защото ми се е случвало в къща на 4-ри етажа на единя етаж 180-волта на другия250-волта а на третия200-волта.зночи при теб трябва да измериш на трите фази спрямо нула какво е напрежението и ако е различно и при теб се окаже по силно от нормалното да викаш енергото. поне аз така мисля.
filmatoplo - майстор
За това не съм мерил - има логика.
pana - напреднал
Цитрам "Ползваме един кабел с 4 жила - тока е монофазен 3 те жила ги ползваме за всеки по 1 фаза - нулата обаче ни е обща . Възможно ли е заради слабата нула или бъркам.Дайте идея. " Уличната мрежа на стълбове с открити проводници на изолатори ли е? До теб до дома ти за трите етажа от трите фази по една ли взимат или само ездна фаза влиза . Две мнения няма че напрежението ти е високо .Дори и да ви е обща нулата трябва съседите да включат голяма консумация .Но това няма да реши проблема .Напрежението трябва да толеранс 10% значи 242в . Нямаш ли отделен токов кръг за осветлението ? Можеш ако е полюлей с 4 лампи да ги свържеш две по две последователно .Става две лампи по 100вт работят като една 50вт . Никога няма да ти горят! Причината е тази за която писах няма буфер за ограничение на тока.
bobykafe - специалист
pana- с всичко съм съгласен, ама с почти всичко. НЯМА как консуматор, оразмерен за 220 волта на 4кВата да стане 5 кВата на 240 волта. Може да стане 4,36 примерно, ако е акумулираща печка, дреме ти на г#за, тя пак толкова ток гори /до достигане на температурата/. СКОБА 2 за професионални заядливци- ще изгори малко повече, понеже е достигнала необходимата температура по- рано, и ще я поддържа в някакво време повече. От 220, на 240- ще изгориш не повече от 100 вата енергия в повече, като даже се изсилвам.

И един смешен въпрос- колко трябва да е напрежението в контакта?
1- 110 Волта
2- 127 Волта
3- 220 Волта
4- 230 Волта

Всички напрежения са стандартни стойности!
filmatoplo- 4 квадрата нула за 3 етажа къща- забрави!
Милен - майстор
Едно уточнение в безмисления спор. По стандарт напрежението в България е 230V монофазно и 400V трифазно с отклонение ± 10%. Което ще рече че всичко в границите 207-253V и съответно 360-440V е в нормата колкото и да не ни се харесва.
Чл. 17. (1) Номиналните напрежения на електроразпределителната мрежа са в
съответствие със стандарт БДС IEC 60038:
1. за мрежа ниско напрежение - f 230/400 V;
2. за мрежа средно напрежение - 6, 10 и 20 kV.
(2) Най-високите напрежения на съоръженията в мрежа средно напрежение са
съответно: 7,2, 12 и 24 kV.
Това е от тук http://www.dker.bg/rules/rule_el_16.pdf

А тук http://www.dker.bg/indicators/indic_1.pdf любопитните ако не вярват за 10 -те процента могат да проверят.

Документите са съвсем официални от сайта http://www.dker.bg/

Така че си купувайте само качествени лампи с работно напрежение 240V
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "горят ми крушките постоянно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: