• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Милен - майстор
Тази помпа е от най малките тип Вида. http://vipom.ru/bg/pumps_1.shtml?q=30

Това под надписа ВЪЗДУХ е салника на помпата, който ми се вижда в лошо състояние. Развий му двете гайки и извади старата лоена набивка - сигурно е станала на пръст. Почисти го добре и сложи две или три колелца от нова набивка със същия размер. После не го притягаш до край, регулира се по време на работа, трябва малко да капе вода.

За обезвъздушаване е пластмасовата фуния отгоре на охлюва. Може да я махнеш от резбата, слагаш един сферичен кран и фунията върху него.

Като цяло помпата е в доста лош вид, пробвай я въобще върти ли :-D а и лагерите на двигателя сигурно са за смяна, ама цялата помпа си е за смяна. :)
dragozow - майстор
Каква помпа е най-удачна за 100-150лв? Не гониме дебит, а да работи добре?
Първия вариант от 98 лева върши работа, но е кофти. Произведен е в Китай от фирма която прави само помпи:
http://www.dafupump.com/index.asp

Въпреки това ти препоръчвам друга помпа, която да има друг произход. Конкретно китайската фирма се опитва да копира другата фирма чиито помпи продаваме:
http://hitachi.bg/Browse.aspx?manufacturer_id=12

Разликата е до небето, по-хубави лагери, по-добри уплътнения, месингови перки на турбините, по-добра изолация и естествено по-дебела цена. Първата помпа върши работа ама там се гони единствено цената заради потребители които искат точно това. Има и още по-евтини на цена 62 лв. От разните Метро магазини ще купиш качество подобно на цената, там се гони именно цената. Като имам клиент за помпа първо го питам евтина или хубава и тогава си говорим. Китайците се справят вече с качеството на много машини ама електрическите помпи не са сред тях. Може да погледнеш и Gardena които също правят хубави помпи:
http://hitachi.bg/Browse.aspx?manufacturer_id=14
nnikbg - специалист
Извинявам се че ползвам темата на колегата но...... Имам въпрос. Как е захваната турбината на тази помпа към оста на ЕД? Имам подобна и трябва да сменя лагера на ЕД но не мога да извадя турбината. Благодаря предварително.

Прикачен файл

2124s.jpg
2124s.jpg (145.68 KиБ) Видяна 8763 пъти
Neno Er - специалист
nnikbg написа:
Извинявам се че ползвам темата на колегата но...... Имам въпрос. Как е захваната турбината на тази помпа към оста на ЕД? Имам подобна и трябва да сменя лагера на ЕД но не мога да извадя турбината. Благодаря предварително.
Турбината е навита на остта с резба.
Дали е лява или дясна зависи от посоката на въртене на ротора.
nnikbg - специалист
Благодарско !!!!!!!!!!!!!
kaishew - специалист
Здравейте на всички.От опит занам че на коментираната по горе помпа ако се сложи кран на изхода и се намали или спре изходящата вода за помпата няма проблем даже и че двигателя се разтоварва.Та въпроса ми е това важи ли и за вибрационна потопяема помпа или напротив там това е противопоказно.Питам защото накарах такава помпа да вади вода от кладенец и през вътрешно тяло от климатик да ме охлажда.В началото се получи но в последствие помпата нещо спря.Дали не съм я претоварил?
LazarGanev - "Велик майстор"
Претоварил си я и вероятно си скъсал гумения клапан. Вибрационните помпи са обемен тип и те трябва да работят с отворен изход
kaishew - специалист
Благодаря за бързия отговор.Но тя спря електрически.Иначе за натоварването е само от съпротивлението на тръбите на вътрешното тяло на климатика,а не знам то дали е голямо или не.Интересното е че работи няколко пъти по за 2-3 часа и тогава спря.Не съм я вадил може и да се наводнила.Някаква идея за замерване на налягането и евентуално разтоварване.Ако има опит да помогнете че предстои да взимам нова и се чюдя каква да е помпата.
LazarGanev - "Велик майстор"
Вътрешното тяло на климатика има много тънки тръбички и голямо съпротивляние, тaka чe може и да е изгоряла
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за помпа , за поливни и битови нужди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: