Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskoldin - помощник
Да така е водопроводната мрежа е с поне 3 бара, но ме притеснява че докато стигне до бойлера може да падне и под 1,5 бара /което пък е налягането в системата - съдя по това понеже клапана е 1,5 бара а той започва да капе по обяд/.
П.П. Нека да уточним нещо, по начина по който аз пълня системата /без помпа/ вечер около 20ч. когато е хладно - 22-24 градуса, с фуния и после я затварям значи ли че не може да вдигне налягане над 1,5 бара /говоря при явно не добре функциониращ разширител/.
filmatoplo - майстор
Антоний започна добре до думата -кипнат,и после сгреши . Водата или антифриза (който в състава си съдържа поне 80% вода) кипи на 100 градуса до налягане 1 бар -с всяко покачване на налягането с 1 бар увеличава градуса на кипене с 10 градуса .Така при 1 бар ще кипне над 100,при 2 бара ще кипне след 110 , при 3 бара ще кипне над 120 градуса . Сега защо не може да вдигаме безкрай или колко налягането в системата (освен ако не се получава само от височината на стълба в щранговете или производителя не дава изрично максимално допустимо такова на панелите) но то трябва и да бъде на половина от налягането което сработва предпазния клапан. Големината на съда се определя от сбора на обемите на тръби ,серпентини и панели плюс коефициента на разширение който се спомена от колегата -резерв + 10% . И сега запомнете (на мен ми отне над 10 години практика ) ако изберем за статично налягане 3 бара (кипене над 120 градуса ) предварителното налягане в съда трябва да бъде 1,4 бара -предпазния клапан е 6 бара , големината на съда колкото течност събира системата +10 % минимум . С така оразмерена система стрелката на манометъра ще се закове и нямя пек няма студ да я мръдне- ако я видите да се покачва или спада лошо-нали се сещате за кръвното налягане на човека. Това горното не съм го срещал в нито една литература а на обектите .
naskoldin - помощник
С две думи да обобщим - ако системата /както е в моя случай/ не вдига повече от 75-80 градуса, то тогава може да е с атмосферен разширителен съд /отворен тип/ и да не се налага дори да има предпазен клапан , а съда от своя страна няма да има нужда да е повече от 2-3 л. /колкото да обира температурното разширение на антифриза/.
Ако свържа колекторите последователно /от топлия извод на единия към студения на другия - за да повиша температурата им/ то тогава има вероятност антифриза да вдигне температура над 100'тина градуса и тогава е задължително системата да е затворена.
Аз си мисля да мина на варианта отворена система и по този начин ще избегна големия разширителен съд, клапан, вероятност от пропуск във връзките поради високото налягане и т.н.т.
Тук е мястото да добавя че системата имам намерение да я ползвам само за топлите месеци, през зимата ще се източва водата от бойлера.
Ако някъде греша, поправете ме.
naskov - майстор
naskoldin написа:
Ако свържа колекторите последователно /от топлия извод на единия към студения на другия - за да повиша температурата им/ то тогава има вероятност антифриза да вдигне температура над 100'тина градуса и тогава е задължително системата да е затворена.

Ако някъде греша, поправете ме.
Веднага те поправям :) Това, че ще свържеш колекторите последователно не значи, че ще вдигнат по висока температура, отколкото ако ги свързеш успоредно.Когато колекторите са свързани последователно течността в тях се движи с по-висока скорост, по -кратко време престоява в тях и затова отнема по-малко топлина от тръбите им.Така, че стоте градуса по никакъв начин не зависят от начина на свързване. Или почти по никакъв :)
Antonii - майстор
Значи ако използваш чист пропиленгликол(антифриз) то той кипи при около 180градуса, така че няма никакви проблеми системата да е отворена, но трябва да си покриваш загубите от изпарение които ще имаш неминуемо.
filmatoplo - майстор
При отворена инсталация има испарение на течност -хич да нее 10 литра за сезон.
naskoldin - помощник
Яснооо, сега вече нещата ми се изясниха по-добре.
Значи има две предимства затворената система...
Аз тогава моята ще я направя затворена но на по-нисичко налягане.
Разширителния съд ще го напомпам на 0,8 бара а клапана ще го оставя на 1,5 бара - хем съда да поема разширението на антифриза хем да не ми капе клапана.
Колкото до р.съд при положение че моята система не е свързана към котел /колекторите ми са от стария тип и не вдигат повече от 75-80 градуса/не виждам какъв е смисъла съда ми да е повече от 2л. - колкото да поема разширението на антифриза, тя няма опасност да стане авария и да гръмне или да спука тръби...
Моята състема е 15л х 0,043 = 0,645л.
Значи ми трябва 0,645л аз слагам 2л.
Huhavela - специалист
Щом има 4 извода,значи бойлера е с две серпентини-едната от слънчев колектор,а другата от отоплителна инсталация.

Тема "Помагайте - смесиха ли се антифриза и водата ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: