• 1
  • 2
Здравейте,

Имам следния проблем, появил се за първи път преди 4-5 месеца, но все още продължава да се развива. Става въпрос за окачен таван от гипсокартон. Първоначално таванът имаше някаква крива шпакловка от строителя. След това майстор шпаклова със Сатен-гипс и боядиса с латекс, и от тогава започнаха да се появяват цепнатини на ръбовете със стените, както и на местата където се съединяват плочите от ГК (тези места опитно съм ги установил). Докато бяха малки цепнатините, с малка четка и латекс ги запушвах и те не се забелязваха. Но сега продължават. Може ли някой да каже каква е причината за това и как да ги запушвам? Преди шпакловката със сатена нямаше такива цепнатини. Шпакловъчна мрежа по ъглите не е слагана, но и преди шпакловката такава не е имало, а тавана не се е цепил. Искам да отбележа още, че това се случва само тук, другите обитатели нямат цепнатини в тавана.
Takezo Sensey - модератор
nikikal2 написа:
...и от тогава започнаха да се появяват цепнатини на ръбовете със стените, както и на местата където се съединяват плочите от ГК (тези места опитно съм ги установил). Докато бяха малки цепнатините, с малка четка и латекс ги запушвах и те не се забелязваха. Но сега продължават. Може ли някой да каже каква е причината за това и как да ги запушвам?
Обикновенно там където картона граничи с друго което не е картон :idea: , след запълване на фугата с някакъв "пълнител" в случая сатен се минава и с акрилен силикон :idea: Различно топлинно разширение на стената и картона е отговора на втория ти въпрос. Там където се съединяват плочите ако е "спестена" армиращата лента за фуги - ще пука няма как !

:wink:
housedoktor - майстор
Такезо ти го е казал за акрилния,а армировка с хартиена лента по ъглите си е нужна.Добра идея е, ако те дразнят пукнатините да сложиш дискретни стиропорени первазчета..
Благодаря и на двама ви! Тъй като допълнителна мрежа вече няма как да сложа, смятам да запуша цепките с гипс или бял силикон и отгоре боя.
leonardo_vd - модератор
nikikal2 написа:
Благодаря и на двама ви! Тъй като допълнителна мрежа вече няма как да сложа, смятам да запуша цепките с гипс или бял силикон и отгоре боя.
Хората ти казаха СИЛИКОН, а ти пак ГИПС :? Или не ти се мисли или искаш да си имаш цепки
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
А аз се сдържах.
Ама и силикон не е, че не може го боядиса после. Нека е акрил.
Matchless - специалист
Щом е почнало да пука и на фугите а преди това не е, може да е заради гипса.Ако е бил кофти много, престоял отворен или е шпакловал с попресечен може да се получи това.За ъглите са обяснили.Ако беше грундирано добре това можеше и да не стане.Ако не е голям тавана да се позашкури боята и след поправките да се грундира и накрая боя наново.
MASTER - специалист
Я дай една снимка на пукнатините по картона, че може би е правен по популярната технология с успоредни на картона ЦД-та през 60 см.
Я дай една снимка на пукнатините по картона, че може би е правен по популярната технология с успоредни на картона ЦД-та през 60 см.
Доколкото съм оглеждал тавана през дупки за луни и др. отвори, е със ЦД-профили през 50-80см на окачвачи (явно е мерено на око), като по ръбовете има УД профили "задюбелени" в стената.

Обръщам внимание, че първоначално тавана имаше калпава шпакловка но никакви цепнатини преди допълнителната шпакловка. И армираща лента по ръбовете не съм виждал, където съм "копвал" за да си дупча дупки (за прекарване на кабели през тавана). Цепките се появиха след допълнителната шпакловка, торбите със сатен са купувани и отваряни преди работа. Иначе е шпаклован много добре. Сега се сещам обаче, че майстора слагаше и малко колоркит, ставало било по-хубаво така, ама в какви пропорции не знам. Може би това има пръст в цялата работа? :?

Ето и малко снимки. Цепките бяха по-широки, но са позапушени вече. Тези са "бебета"-та, т.е. най-новите появили се.

Прикачен файл

цепнатина в ръба на тавана.JPG
Бялото е таван, зеленото - стена, между двете - цепка
цепнатина в ръба на тавана.JPG (44.62 KиБ) Видяна 6596 пъти

Прикачен файл

цепнатина в ръба на тавана 2.JPG
Бялото е таван, зеленото - стена, между двете - цепка
цепнатина в ръба на тавана 2.JPG (55.73 KиБ) Видяна 6596 пъти

Прикачен файл

цепнатина в тавана.JPG
цепнатина в тавана.JPG (44.61 KиБ) Видяна 6596 пъти

Прикачен файл

цепнатина в тавана 2.JPG
цепнатина в тавана 2.JPG (39.22 KиБ) Видяна 6596 пъти
Pooh - майстор
nikikal2 написа:
Цепките се появиха след допълнителната шпакловка, торбите със сатен са купувани и отваряни преди работа. Иначе е шпаклован много добре. Сега се сещам обаче, че майстора слагаше и малко колоркит, ставало било по-хубаво така, ама в какви пропорции не знам. Може би това има пръст в цялата работа? :?
Не че много разбирам, ама да се смесват 2 вида шпакловка, не ми се струва най-удачният метод за постигане на добър резултат. Сатенгипсът и колоркита са с различно време-свързване най-малкото. Процентът на свиване също е различен ... знам ли - може там да е корена на твоят проблем с пукнатините. Иначе за вътрешните ъгли е нормално да спука - различни повърхности с различна попиваемост - там се слага Акрилен силикон/уплътнител, но за да няма проблеми с него, трябва да е много добре обезпрашено - най-удобно е да се положи след грунда или 1-ва ръка латекс. Решението в конкретният случай с пукнатите фуги, може да не е най-добре звучащо за собственика, но ми се струва единствено - прерязване на старата шпакловка по всички фуги, полагане наново на армираща лента и прешпакловане ... при восоки изисквания за крайната повърхност - цялостно.
  • 1
  • 2

Тема "Цепнатини в ГК след шпакловката" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: