• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11
Напишете въпрос свързан със санирането.
Малкия - специалист
за вечния въпрос, xps обикновено ги дават с по добри изолационни способности 0.027-0.030 докато eps 0.035+

кое е по добро ли, ами според случая

xps полистирол екструдирана пяна е по подходяща за строителни елементи подложени на по голям натиск, както и за допир със земя ;) също така и в по влажни помещения

eps - полистиролна пяна от частици , външно изолиране :) , също така е по подходяща за изолация на хоризонтални покриви
asinka - специалист
Прасчо, стига спам.
Това, което е убегнало в поясненията ми по-горе е, че стаята е на втори етаж, на който няма кухня, в която да се готви.Мисля, че от тук насетне ми се изясниха общо взето нещата :)
Малкия - специалист
XPS според мен е по добрия избор, имай предвид че към външната стена граничеща с външен въздух ще ти трябва нещо по дебеличко за да постигнеш оптимално топлоизолиране, 4-6-8 санта, както прецениш,

не знам как точно са разположени помещенията и по скоро слагането на изолация по стените граничещи с неотопляемите помещения, ако са такива които имат повече от една външна стена, мисля че не е лошо да си сложиш някаква изолация, ако са вътрешни помещения, които не граничат с външен въздух, може би не ти трябва

общо взето според паричките и това което искате да постигнете си преценете, някой беше казал , колкото повече толкова повече :)
8180 - майстор
ribnikolaevi написа:
Не би трябвало да ти се получи конденз. Поне няма да го виждаш. Защото няма да е на повърхността на стената. Но аз съм виждал жилище с вътрешна изолация след 5-6 години ползване. Понеже имаше други проблеми се наложи да свалим един лист изолация, за да видим какво става отдолу. Нямате представа каква чернилка беше между изолацията и стената. Такава гнус и гадост!
Не случайно хората не препоръчват вътрешната изолация. За някой четящ подобни изследвания на стола си му се струват сухи, но всичко това е дошло от практиката и е влязло като нормативи.
Все пак да уточня - тази вътрешна изолация беше изпълнена с EPS - стената панелна, калкан, източно изложение, шести етаж - за протокола.
Мисля че в червеното е описаният проблем.
Малкият (и др.) са прави по-горе да препоръчват XPS - не заради по-добрата топлоиз. способност, а именно заради това, че е по-НЕдишащ - намалява риска за описаното от ribnikolaevi, което е много съществено при вътрешна ТИ.
Ако се налага да се положи EPS отвътре, е препоръчително да се вземат допълнителни мерки срещу дифузното проникване на влага към съществуващия (вече по-студен) зид.

В случая, не малък проблем могат да се окажат неотопляемите околни помещения, а също и термомостовете по останалите елементи (стени и плочи) край външната стена. Проблем, който се решава с доп. мерки или външна ТИ.
Едно на друго, последното може да се окаже по-изгодно в случая (дори да се положи частично на този етап).
Matchless - специалист
Това е дилемата:)Външно (в смисъл вътре в помещението) фибрана няма да има проблем, но нищо не му пречи зад него да се получи същото нещо.Щом не е изолирана отвън,отвън навътре също влиза влага,остава в стената и най-вече в помеждутъка.Стиропора просмуква с капилярните канали между звънцата и е по лошия вариант.Каменна вата съм виждал и слагал на няколко места отвътре и е нямало проблеми(и все още няма или поне аз незнам да има) и са доволни, но това не е гаранция.Може би фибран е най-добрия вариант за вътрешна изолация или поне най-сигурният.
prascho - майстор
Matchless написа:
Аз препоръчвам ГК с ватичка:)......)
Matchless написа:
.................Може би фибран е най-добрия вариант за вътрешна изолация или поне най-сигурният.
Много бързо биеш отбой :) .

П.С Спокойно, аз също не спя много нощтно време при терзанията, които имам :-D .
8180 - майстор
Matchless написа:
Това е дилемата:)Външно (в смисъл вътре в помещението) фибрана няма да има проблем, но нищо не му пречи зад него да се получи същото нещо.Щом не е изолирана отвън,отвън навътре също влиза влага,остава в стената и най-вече в помеждутъка.Стиропора просмуква с капилярните канали между звънцата и е по лошия вариант.Каменна вата съм виждал и слагал на няколко места отвътре и е нямало проблеми(и все още няма или поне аз незнам да има) и са доволни, но това не е гаранция.Може би фибран е най-добрия вариант за вътрешна изолация или поне най-сигурният.
Мач,
Нещо не те разбрах Фибран/Стиропор?
Говорим:
1. За вътрешната въздушна влага - ВОДНА ПАРА, която присъства и се генерира винаги в обитаемо помещение. През зимата тя се опитва да излезе навън преминавайки през дифузни (порести) прегради. Ако премине и достигне студени участъци в стената - кондензира.
Фибранът пропуска тази влага в пъти по-малко от Стиропора и в стотици пъти по-малко от ватата.
Ако се използват Стиропор/Вата за вътрешна ТИ, се полагат допълнителни прегради - поропрегради.
В по-проблемни случаи, влагата кондензира по видими, вътрешни, студени повърхности, започвайки обикновено от прозорците. В този случай причините са в комбинация от висока вътрешна влага, ниска температура на повърхностите и помещенията, недостатъчна вентилация/проветряване.

2. Отвън основният проблем е ВОДАТА и евентуалното й замръзване. С тях се бори финишното покритие - мазилки, сайдинг, фолиа.

3. Конкретните случаи са въпрос на сметки и баланс, но като правило, отвън е възможно и желателно да се полага по-паропропусклива, "дишаща" ТИ (Стиропор/Вата), а отвътре - обратното.
Когато това не се получава, балансът се постига със специализираните за целта фолиа (или грундове, мазилки, бои).

П.П. Писано е мн. пъти, ама днес - неделно да го "повторя". :)
Matchless - специалист
Прасчо отбой няма.Фибрана е по добрият вариант от стиропора.А аз си мисля, че каменната вата е най-добрият от трите, но фибрана се е доказал и затова не настоявам, а за ГК ясно.Терзания не,кофеин -да:))
8180 Съгласен.Работата е там, че и ГК(с вата заднего и тя също) пропуска водни пари, но там обикновенно няма проблеми...Но едно и също да се дъвчи няма смисъл наистина.:)
8180 - майстор
Matchless написа:
8180 Съгласен.Работата е там, че и ГК(с вата заднего и тя също) пропуска водни пари, но там обикновенно няма проблеми...
Абе, така твърдят колегите картонаджии, но мен нещо ме притеснява - сам казваш, че няма логика.
Всъщност, някой сподели, че е развалял подобно изпълнение и било мазало, но само един дотук си спомням. :partyman:
asinka - специалист
.....................................
Момчета, благодаря ви за горе написаното.
Мисля да се преборя с всяка опозиция и да издействам външна ТИ за това помещение поне , а после за вътрешната, ще го мислим.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11

Тема "Вътрешна изолация с фибран" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: