Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
mikeangel - специалист
Здравейте майстори и не такива като мене,

Моля дайде идеи за довършването на чисто новата ми баня. Проблемът е че искаме вътре с половинката всичко възможно и то добре , т.е
1. мивка в шкаф за повече място (т.е идеи как да направиме шкафовете да не изгният набързо)
2. ниша за пералня и сушилня отгоре за лесно пране и сушене. Имаме вече идея за обособяването на нишата извън банята
3. шкаф за кърпи и т.х
4. МНОГО добро проветрение и изолация; стената пред вратата е външна и ми се иска първо да сложа 3см XPS а на тавана 2 вентилационни отвора в окачен таван ако има такова решение. Някой слагал ли е мощен вентилатор скрит в тавана с няколко отвора за изтегляне на въздуха от помощението?
5. Възможно ли е нивото на банята да е равно с нивото на коридора?
6. Стъкления параван на панти или на плъздащи се врати е по функционално? За сега мисля че с панти ще е по лесно за поддръжка, но като цяло за стълен параван ми казаха 800 ЕВРО (?) което ми се струва безумно много за 120 см стъкло 6 мм. Някой да има опит?
7. Може ли да се премести тоалетна чиния където съм я сложил на плана? В момента отходната тръба на чинията е където е високия шкаф лявата страна
8. Някой да има идеи за баня в оранжево / жълтата гама ?

Благодаря предварително
МА

Прикачен файл

plan_bania_1.png
План с идея 1
plan_bania_1.png (5.13 KиБ) Видяна 8271 пъти

Прикачен файл

plan_bania_2.png
План идея 2
plan_bania_2.png (5.46 KиБ) Видяна 8271 пъти
Emerald - модератор
58 см. широчината на душ-кабината? :shock: :shock: :shock:

Много ми е интересно как ще се вмъквате вътре и как ще се чувствате къпейки се. :shock: Извинявай, но това е абсурдно! Имаш прекрасни данни на банята за нормални размери на душ кабина, та дори и вана.
крум - специалист
Идеята за изваждането на пералнята и сушилнята извън банята е добра. Трябва да сложиш обаче сифон в така полученото мокро, и да помислиш за оттичането при аварийни ситуации. Също така сушилнята отделя огромни количества топлина - трябва да се мисли и за отдушник

Няма проблем банята да е наравно с останалата част от апартамента. При нас ще е така.

Емералд е 100% права за тия ~59 см - минимума е 75 см. И наистина има място за вана.

Тоалетната може да се премести, стига да спазвате минималния наклон на отходната тръба. При 2 %, това е 4 см + 11 см дебелина на тръбата = 15 см повдигнатост при тоалетната чиния. Т.е. ще трябва или да повдигнете пода с 15 см, или да я облицовате с чупка.

Защо искате да преместите тоалетната чиния? Ако си я оставите на мястото на големия шкаф ще имате място и за 110 см мивка с шкаф, което според мен е повече от тостатъчно.

Баня в оранжево-жълто... нашата Ще е такава... но досега сме още само до оранжевото - т.е. налепили сме плочките, боята е купена, ама няма време да я довършим.
mikeangel - специалист
Благодаря за бързите отговори.

Странно но не получих поща, че имам отговор, та чак сега се сетих да проверя в сайта дали някой е погледнал въпросите ми. Благодаря за съветите и коментара за абсърдните 60 см за нишата за къпане. Отначало:

1. Планът ми е за сега да има параван, а не душ кабина в нишата. Т.е само плъзгащи се врати и плочки по стените. 60 см е наистина прекалено малко... Мин. би трябвало да бъде 80 см. При дължина от 1115 см би трябвало да има място зад паравана.
2. Искаме банята да бъде по функционална и да има достатъчно място за всякакави тоалетно принадлежности в шкафовете. Зотова планирам максимално място.
3. Искаме да има голяма мивка за удобство при ползване от двама едновременно, напр. миене на зъби по едно и също време.
4. За сега мислиме в насока конзолна тоалетна с казанче в стената и задно оттичане на водата. Т.е от ъгъла то тоалетната да има отходна тръба покрай стената и самата тръб да бъде скрита от гипсокартон и отгоре плочки.
5. Варианта с мивка и тоалетна една до друга ми се струва доста притеснен за място, ако в банята има пералня и сушилня. Според вас, кой вариант от изложените ще е най-добре отговарящ на условията ни? Аз хубаво така ги чертая, но поради липса на строителен и още по малко такъв с бани, не мога да преценя само от симулации...

Прикачен файл

plan_bania_6.png
plan_bania_6.png (5.42 KиБ) Видяна 8129 пъти

Прикачен файл

plan_bania_7.png
plan_bania_7.png (4.27 KиБ) Видяна 8129 пъти

Прикачен файл

plan_bania_8.png
plan_bania_8.png (5.29 KиБ) Видяна 8129 пъти
Emerald - модератор
Така както си нарусувал на последната схема, направи душ-кабината ъглова (ще стане много по-широка и удобна) и мивката до нея. Можеш да направиш и две мивки под ъгъл за използване от двама или пък голям шкаф до тоалетната (ако имаш нужда от действително висок за закачване на хавлии примерно). Ако не, шкафове достатъчно можеш да направиш под мивките и над тоалетната.

Може също да се измисли вариант двете мивки да са отделени с висок шкаф в ъгъла, който примерно да е целият огледален за да остане по- "незабележим" и да увеличиш визуално пространството.

Всъщност къде е тоалетната чиния в момента и вентилационната шахта? Дай схема на съществуващото в момента с размерите! Тези неща по-добре да не се пипат. Напълно възможно да се обмислят варианти без местене.
Emerald - модератор
Ето за това говоря. Изхождам от презумпцията, че тоалетната чиния си е на настоящото място и никакъв отдушник не е бутан. Много условно, т.к. нямам представа за размерите на помещението.

Изображение

На първия вариант показах това, което опитах да обясня по-горе.
1- шкафа за пералнята и сушилня.
2- висок огледален шкаф
3-душ-кабина
4- част от душ-кабината- стъклени полици, на които да се разположат необходими за банята неща- шампоани, лосиони и прочее. Задебелените линии е гипсокартонена конструкция (стена).

Втората схема повече ми допада.

1-шкаф за пералня и сушилня.
2- висок шкаф за хавлии
3-душ-кабина.

И в двата варианта предвидих 2 мивки за да се миете заедно както искаш. Душ-кабината е с врата на панти.
mikeangel - специалист
Размерите на помещението са 180см х 2450 см като дясната страна е всъшност 190 см. Прилагам оригиналният план за разположение по който са поставени инсталциите в момента. С кръгчета са обозначени сифоните в помещението

Емералд, идеите ти са много интересни, но душ кабина ни се струва тясничка ако е под 95 х 95 а в скиците ти няма място за такава кабина + сухото помещение за пералня и сушилня. За сушелня днеск си харесах електролукс от техномаркет
http://technomarket.bg/product_detail.p ... d=09019208
за нея няма нужда от отдущник

- от какво да направя мебелите за които си направила скици?
- съвет за магазин кадето да има интересни и добро качество плочки в жълто оранжево? нещо от типа на
http://www.italterm.biz/cl/?cmd=ccdShowP&pid=994

чао

Прикачен файл

plan_bania_original.png
plan_bania_original.png (3.62 KиБ) Видяна 8073 пъти
Emerald - модератор
Емералд, идеите ти са много интересни, но душ кабина ни се струва тясничка ако е под 95 х 95 а в скиците ти няма място за такава кабина + сухото помещение за пералня и сушилня.
Защо да няма?
Имаш 60 см. за пералня + 95 за страната на душ-кабината. Остават ти 35 см. за шкафче. Като отнемеш за стенички- около 30 см. Нормално като се има впредвид дълбочината му. :? С първия вариант нямаш нужда полиците да бъдет по 30 см. 15 са напълно достатъчни.

От друга страна, душ-кабината по дългата ти стена можеш да я изтеглиш доста повече от 95 см. (мивката все пак е ъглова). Само рамото на трапеца тук го направи по-малко от 60 см. както е другото. Получаваш един неправилен трапец с доста голяма площ.

А ваната не те ли устройва? :? Аз бих предпочела милион пъти баня с вана отколкото без.

Пълно е с фирми които ще ти изработят мебелите по точни размери. С размерите на банята и имайки впредвид колко неща искаш да вмъкнеш всеки сантиметър трябва да ти е сметнат и оползотворен.

Какво ти е разстоянието от двете страни на вратата? :? Не обичам да мисля изобщо без размери. Възможно ли е вратата да бъде изместена?

Имайки впредвид местоположението на тоалетната ти чиния в момента, обаче, толкова далечно местене хич не е желателно. :? Най-много като на твоята схема 7.
Emerald - модератор
Всъщност, схемата ти 7 е много добра ако имаш там 75 см. поне като широчина и 120 дължина. :? Не би трябвало да е много клаустрофобично. Мивката направи по-тясна и шкафчето по-тясно откъм мивката (40 см) и по-широко накъм тоал. чиния ( 140 примерно)за да освободи максимално място за двойна мивка. И тогава ще ти остане 150 за мивката. Няма да е двойна, но достатъчно за двама. Шкафа на мивката направи с минимална широчина за да оставя достатъчно място за отваряне на шкафа.
mikeangel - специалист
ето размерите на банята. Отбелязал съм с кръгчета сифоните а канала е с голямо кръгче долу ляво.И на нас засега план 7 най-ни допада. Само не ни харесва разположението на тоалетната чиния точно пред вратата... Четох че не се препоръчва така да се постачя от чисто естетични съображения.

За вана имаме смесени чувства. Първоначално аз настоявах а полочинката се дърпаше, после с оглед на нишата за сухо помещение не виждам реално място, и решехме да се въздържиме от вана.

Някой с подходяща идеа за помещението?

Прикачен файл

plan_bania_razmeri.png
plan_bania_razmeri.png (8.01 KиБ) Видяна 8033 пъти

Тема "Идеи за баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: