Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
При мен имаше проект,софийска фирма докара вс материали -котела (на глидери чугун -на место го събрахме ) , топлообменниците ,помпите и тръбите ппр . Свързах всичко само настройката на горелката и котела си направиха специалисти за гаранцията , и контролера който движи помпите пак . Тръбите ппр зелен на цвят пн-20 , котела исключваше на 75 гр а водата в бойлера се подържаше 65 гр - басейна 27 гр. Бойлерите бяха два по 2000 литра .
filmatoplo - майстор
Направи му една списификация - оферта на чернова.
LazarGanev - "Велик майстор"
Парите за какво - за проектиране, за изграждане или за енергия? Един топлообменник ще е няколкостотин лева, можеш да сметнеш долу-горе инсталацията с някаква точност. А пък после като иска ще го топли, като иска ще икономисва. Филма ти е дал някакъв ориентир за мощност.
romanpm - майстор
vanko68:...вида и модела на котела ...
1/5 от котела се ползва за този басейн , така че е трудно да се прецени необходимата енергия за отоплнието му , зимата естествено расте , но лятото го доподграваме и със слънчеви колектори схемата е доста оплетена щото има и други консуматори. Ще направя снимки след сряда напомни ми /Остаряваме баааавно.../0888738933 :)
vanko68 - специалист
LazarGanev - парите за всичко,за проектиране,изграждане и експлоатационните разходи.А един топлообменник от няколкостотин лева ще стигне за две бани,как да стопля 600 тона вода с 10 Квт зимата ??? Това ,което филма е дал ми се вижда нереално малко.20 Квт са за в къща от 150 м2,басейна освен водата има и обем въздух от 3500 м3.По нереалните 30 Вт/м3 да го сметнеш са си 100 Квт само за въздуха,а за басейна??? Като сложиш и загуби във вентилацията,картинката става още по-сериозна.
romanpm - надявам се на твоята помощ за по-реални данни,а не за предположения.
naskov - майстор
vanko68 написа:
LazarGanev - парите за всичко,за проектиране,изграждане и експлоатационните разходи.А един топлообменник от няколкостотин лева ще стигне за две бани,как да стопля 600 тона вода с 10 Квт зимата ??? Това ,което филма е дал ми се вижда нереално малко.20 Квт са за в къща от 150 м2,басейна освен водата има и обем въздух от 3500 м3.По нереалните 30 Вт/м3 да го сметнеш са си 100 Квт само за въздуха,а за басейна??? Като сложиш и загуби във вентилацията,картинката става още по-сериозна.
romanpm - надявам се на твоята помощ за по-реални данни,а не за предположения.
Отопление за въздуха смятам че няма да ти е нужно. Наблизо имаме няколко басейни с минерална топла вода и в никой от тях няма радиатори, подово и т.н. Въздуха просто се загрява от топлата вода в басейна. Иначе им мен ме карат да правя отопление на малък открит басейн със слънчеви колектори, ама нямам никакъв опит с басейни и ме е бъзе :)
vanko68 - специалист
С минерална топла вода може и да няма нужда,но при мен с гаранция ще има.
filmatoplo - майстор
Ванко , за 600 кубика басейн грубо сметнах минимум 150 киловата мощност , отделно за отоплението на помещението смятай . Моя котел беше 230 киловата и гореше 200 литра нафта на денонощие. Все пак на закрито с отопление водата в басейна ще е 18-20 гр и ти остава да дозагрееш до 27-28 гр. Ако в залата се направи подово , понеже конвекцията е в права линия и топли до 6 метра , пък за босите крака е супер и суши пода. :lol: Сега го поправих -100 гр на киловат на час гори - 4-5 тонов резервоат го зареждаха лятото 2 пъти. При пробата за настройка изгоря една туба нафта и загря БГВ то .
Последна промяна от filmatoplo на съб юни 20, 2009 10:24 pm, променено общо 1 път.
vanko68 - специалист
Нещо не се връзва :
1 квтч се добива от 0,085 кг или 0,1 л нафта.Тоест 1 л дава 10 Квтч , а 20 л дават 200 Квтч.Излиза,че котела ти работи само 1 ч в денонощието или с 4% от мощността си непрекъснато.Или бъркаш в данните за консумацията,или си се презапасил 10кратно.
Навремето си топлехме детската на нафта и печката гореше 10 л на денонощие.
romanpm - майстор
vanko68 това е което мога да предложа като данни /още снимки има / :)

Прикачен файл

корпус осуш..JPG
корпус осуш..JPG (26.08 KиБ) Видяна 5615 пъти

Прикачен файл

Осушител.JPG
Осушител.JPG (30.09 KиБ) Видяна 5615 пъти

Прикачен файл

филтър.JPG
филтър.JPG (39.45 KиБ) Видяна 5615 пъти

Прикачен файл

ел.кран.JPG
ел.кран.JPG (29.62 KиБ) Видяна 5615 пъти