Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Pooh - майстор
Изображение
Това е грунда.
Часта поправки - нищо не сваляш. Дори да имаш желание да провериш какво е състоянието над тавана - отрязваш квадратно /приблизително/ парче, колкото да можеш да си вкараш главата или да погледнеш и после го закачаш обратно с паразитки /парчета профил, захванати по периферията на изрязаното/.
Идеята за поправката беше, да се направи това каналче на место и то там където има нужда - далеч съм от мисълта да накастриш целия таван. "Канала" се прави, за да хване шпакловката гипсовото ядро на плоскоста. Пълни се със шпакловка, с притискане се залепва армираша лента и шпаклова отгоре на широчина 35-40см. встрани от лентата /за постепенно зануляване/. оставя се да изсъхне! Шлайфа се със шкурка ... може и 120 и се шпаклова отново /2-ра ръка/ с по-разредена шпакловка, ако не се използва готова смес де. Шлайфа се пак /вече може да се увеличи номера на шкурката/, преглежда се "с лампа" дали има все още някъде нужда от поправка, повтаря се операцията, ако има несъвършенства, грундира се, боядисва се. Важното е да се изчаква изсъхването на всеки предишен слой, преди да се пристъпи към дадена операция. И разбира се - да ти хареса на теб. Въпросът хартия или гласфазер, май все още няма еднозначен отговор сред целокупното картонджийско войнство ... аз бих казал - да е маркова лентата, за да нямаш изненади от хилядите ментета и да не е самозалепваща /надига прекалено много и ще ти даде разлика с оставащата/ - КНАУФ или Ригипс трябва да пише на опаковката. Може би все пак, предвид на оставащата по другите фуги е добре да вземеш хартиена ... но си е въпрос на предпочитание.

П.П. Сатена не е чак толкова лош, но ако нямаш и специално за тавана ще го взимаш - по-добре си купи 5кг. Унифлот на КНАУФ, един от най-качествените материали за шпакловка на гипсокартон е, или Варио на Ригипс ... май това е всичко.
Успех
Matchless - специалист
Ето как бих постъпил аз.Вземаш 1м шкурка номер 60 и 2м 120.Смъкваш лентите които са издули или прозират колкото може с шпакла и после изшкурваш пълнежа на фугата с шкурка 60 като внимаваш да не раздереш хартията на гк.Това е, за да е по лесно шпакловането, да хване по-добре и да не се наслои много гипс от поправките, и да си личи.След като махнеш основното проверяваш за разрушени ръбове на гк-на, ако има с макерно ножче изрязваш хартията там и запълваш с довълнителна лента.След всичко зачистваш фугите които ще шпакловаш с влажен парцал.Аз лично препоръчвам гласфазерна лента, хартиена никога не ползвам, а ако има много "отчекнати" ръбове на картона ги запълвам с по-гъст материал и слагам микрофибърна мрежа за шпакловка само там.Запълваш фугата с гипс и полагаш гласфазерната лента като я притискаш така, че и под нея да остане малко гипс(т.е. да не е прилепнала абсолютно плътно за картона) и после дозапълваш фугата.Ако не е фабрична по същия начин, но зануляваш по една маламака разстояние от двете страни на картона дебелината около2-3мм някъде.Изчакваш да изсъхне,изстъргваш с шпаклата или по-дребната шкурка ако има някъде гипс да надстърча и удряш втора ръка.След като изсъхне идва ред на третата ръка,по същия начин като 2-рата, но с малко по рядък материал.След като и тя изсъхне изшкурваш и проверяваш за поправки с лампа(като шкуриш плъзгай ръка по фугите да проверяваш и дали е плавно зануляването към гк) удряш грунд, след него удряш боята, след боята удряш една студена бира за хубавата работа:).Препоръчвам и да се зашкури лекичко целия таван с дребна шкурка преди грунда.
А сега за материалите...Незнам каква площ и колко метра фуги имат нужда от поправка, затова немога да преценя какво количество ще ти е нужно, но това и ти можеш да го сметнеш-мериш си и на торбите има разходна норма-пресмяташ горе-долу.Това е защото на кнауф uniflott е много добър материал за начинанието, но е умопомрачително скъп.Та ако ще ти стигне 5кг торба вземи от него( към 15-16 лева ако не се лъжа 5кг).Иначе ако намериш от австрийския rigips super ти препоръчвам от него около 25 лева е 25 кг.За крайна финишна шпакловка гипс сатен-на кнауф или ригипс, на мен и на лафарж ми харесва също.Ако си бърз и добър в шпакловането може да ползваш за основен пълнеж япи гипс и после сатен за изравняване,ще стане повече от здраво:).Може и директно със сатен гипс да се обработят и трите ръце ако е качествен.Каква комбинация ще изпозваш си решаваш ти.Препоръчвам гласфазерна лента каквато колегата е споменал,както и грунда който е показал.Но аз работя с грунд на церезит CT17 или от CR серията.Ако има допълнително въпроси сме на линия,ако не....успех в начинанието:)
П.П.Всъщтност зависи и какво качестово на крайната визия търсиш.Немците са направили система за оценяване на шпакловката по този критерий на 4 категории- Q1 до Q4.Първа категория е на ниво "техническа шпакловка"- подготовка за плочки или докоративни мазилки,второ е за тапети и релефни бои, трето е високо качествена гладка шпакловка, четвърто е цялостна шпакловка с повече от три ръце (3 до 5) гладка като стъкло толкова, че муха да кацне ще се рачекне на шпагат:).От това също зависи и избора на материали.
zmeios - специалист
И така, започвам утре частично. Стискайте ми палци ;) Много неща накуп ми се събират за първи път.

Ще шпакловам както сме си говорили по-горе. Купих фугенфюлер на Кнауф, имам и сатен за последната ръка, както и двата вида ленти (самозалепваща мрежа и по-тънкия гласфазер). Потренирах на стената шпакловката (за 4-5 дни) - фрустрация ама мисля че почнах да му хващам цаката. Все още ме ядосва че остават 'язви' тук-таме при първите ръце - не съм сигурен че е нормално, по-скоро ползвам твърде разреден разтвор. Ще пробвам по-гъст.

Борогрунд 20 една кутия - нанася се много нежно, нали, по малко, доколкото разбрах? После с Боролекс, засега бяло, а като довърша таваните, ще се престраша за стените с цвят (ама това на Фаза 2), с обикновена четка ("полуестествена" :) :) ) и нескъпо, ама ново и чисто мече, относително къс косъм.

Ще се опитам да документирам и със снимки...

П.С. Няма проблем ако грундирам с Боро 20 и оставя грунда месец-два, нали? Знам че звучи странно ама май така ще се получи, че не можем да изберем основен цвят за стените преди едно друго нещо да стане, след около месец.

П.П.С. Ще мацам с Борогрунда върху по-стар латекс, надявам се че е ОК? На кутията пише за нови картони и девствена шпакловка ;) но се надявам че ще запечата и стария, зле поддържан цвят
Matchless - специалист
Ако можеш малко да зашкуриш старата боя ще е добре, защото се е пропила с цигарен дим и влага.Ще хване по-добре и по-лесно, и няма да се притесняваш, че ще се избият петна по-късно.Препоръчително, не задължително.
П.П. Най мразя да боядисвам, незнам защо:)
zmeios - специалист
Matchless написа:
П.П. Най мразя да боядисвам, незнам защо:)
Аз знам! Щото не може да боядисаш само един квадрат - минимума е цяла стена, и трябва да си опаковаш къщата както бяха опаковали Райхстага. Ад!

Днеска цял следобед опаковах, да му се не знае :(
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ще мацам с Борогрунда върху по-стар латекс, надявам се че е ОК? На кутията пише за нови картони и девствена шпакловка Не ми прилича на нещо, което ще хване върху латекс. За всеки случай, си потърси друг грунд
zmeios - специалист
Значи, да рапортувам:

Май привърших работата :) жената е отнесла някъде фотоапарата, но то така или иначе няма какво да се снима в момента - таван като таван ;)

Ползвах Борогрунд 20 и Боролекс (2 ръце, бяло, не мешано). Мисля че боята стана добре. От грунда съм доволен също.

Нещо не ми се получи боядисването с голямото мече (т.е. "нормалния" размер). Не харесах текстурата и покривността. Взех едно средно голямо - верно, повече "ръчен труд" е, но покрива чудесно Боролекса и релефа (текстурата) става един такъв... По-малко набразден.

От шпакловането съм средно доволен. За кухня бива, едва ли някой ще мрънка, но ако го правех във хол, щях повече да се мъча. Ето как окончателно го направих:

*) Прорязване на фасии около фугите на ГК плоскости (където се бяха напукали); тук-таме и по-големи области трябваше да цепя. Добавих няколко рапидки защото не ми хареса фиксацията на някои места. Металните профили леко мърдаха! Вероятно и това е основна причина за напукването.

*) Беше ми много трудно да изшкуря зона по няколко сантиметра около фугите, като хем махна финалната шпакловка (която някога е била слагана) + наслоеният стар латекс, хем запазя целостта на картона! Направо се измъчих. Резултат: от мързел шкурих по-тесни зони (към 2-3 сантиметра във всяка посока) "около" фугата

*) Пряк резултат от предната точка е, че зануляването при последващата шпакловка не стана толкова идеално, колкото си го представях. (фугирал съм баш фугите с фугенфюлер лайт на Кнауф, после шкурене, после два пъти сатен + шкурене - ама не бясно, а леко минах)

Абе като цяло съм доволен, но се убедих, че за да се постигне идеално прав таван, не може да се кърпи и прешпаклова в съответните места, а трябва след изкърпване да се изшпаклова нацяло. Поправете ме ако греша.

Та основният ми въпрос сега е: като имам някъде ситуация "картон, покрит леко с шпакловка, после грунд, после незнамсиколко ръце латекс", КАК най-лесно и качествено да разкарам тея 'екстри' и да стигна до хартиения слой на картона?
Pooh - майстор
zmeios написа:
Та основният ми въпрос сега е: като имам някъде ситуация "картон, покрит леко с шпакловка, после грунд, после незнамсиколко ръце латекс", КАК най-лесно и качествено да разкарам тея 'екстри' и да стигна до хартиения слой на картона?
Никак! Няма нито лесен, нито труден начин да видиш отново само хартията, след като веднъж е боядисано ... хеле пък и с "незнамсиколко ръце латекс".

Това обаче което ужасно ме стресира в изложението ти е:
zmeios написа:
...Добавих няколко рапидки защото не ми хареса фиксацията на някои места. Металните профили леко мърдаха! Вероятно и това е основна причина за напукването. ...
Това означава съвсем немарлив монтаж. Аз си мислех, че само със шпакловката са се изложили хората ...

Заключението ти за поправките, май на много места вече се коментира - това е като с боядисването - не става на парче :wink:
zmeios - специалист
Такаа, да повдигна старата тема...

Каквото е направено на 'първия пас' (т.е. откогато е темата), досега не е мръднало. Не че е гаранция, че за вбъдеще ще е окей де... ;)

Днеска почнах следваща фаза - половината хол (почистване на около 6 линейни метра спукани фуги по тавана, и малко по стената; фугенфюлер лайт, после борогрунд 20 нацяло, после боро сатен за козметика, накрая латекс)

В тая връзка имам въпрос:

Фугите в момента са още мокри, първа ръка. Направи ми впечатление, че тоя път някак 'дръпнаха' повече и хлътнаха леко там, където е фасията (или пък където е разбивано по- на едро). Подмазвам и запълвам (но без да се оливам) 'канала', после слагам стъклофазерната лента, после още едно тънко нанасяне с маламашката.

Това хлътване на първа ръка проблем ли е? (изключвам от козметична гледна точка, впоследствие ще има няколко ръце сатен)

А, и още един отделен въпрос: тоя Борогрунд 20 никъде не му видях спецификация на времето за съхнене след полагане. Сега в София е топло ;) -- колко време да му оставя? 12 часа стигат ли му?
zmeios - специалист
Половината таван стана. Много съм доволен как се скриха фугите със стъклофазер и ФФ лайт.

Обаче пусто все имам проблем с фината шпакловка със сатен (на Кнауф). Нещо не мога да я догодя да гъстота (от това предполагам че е). След шпакловане / шкурене остават ситни дупчици в покритието.

Някой да има идея от какво се получава така? Сатена е нов, марков, чист, съхранява се като хората.

Тема "Кофти таван от ГК" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: