Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
vladyyan - помощник
Здравейте, лепил съм всякакви тапети, но наскоро в един магазин ми предложиха нещо, което не бях виждал - тапети на текстилна основа. Казаха ми, че при тях първо се слагало специално лепило на стената, а след това се слагал сух тапет. Въпросът ми е, какви са ви впечатленията от тези тапети и могат ли да възникнат някакви проблеми с тях?
georosi - специалист
Тези текстилни тапети си имат хартиен пласт.Тези в магазините много разбират,като че ли те работят с тези материали.Лепила съм такива тапети,като всички останали.Мажа ги,сгъвам ги,изчаквам ги и ги лепя.Като е намазана стената, а тапета не е, ще се образуват мехури,как ще разбереш колко лепило трябва да нанесеш на стената и дали е равномерно,а ако пропуснеш някъде ще трябва да тичаш със спринцовката.И освен българско лепило, друго не пипам.
vladyyan - помощник
Мога вече да споделя скромния си опит от лепенето на текстилните тапети.
За лепилото: Голяма част от написаното на опаковката си е чиста лъжа. Разтваряло се било за 5 мин и нямало бучки. Не е вярно - стават си бучките и трябва бая да покисне и да се намачка докато почнат да изчезват. Горе долу като при българското лепило. Имало индикатор за съхненето. Вярно е, че като го разтвориш става тъмно синьо (има други розови и т.н.). Индикаторът обаче хич не се вижда върху стената. Е, няма страшно - то стената си се вижда, че е мокра.
Една опаковка лепило дават, че покрива 35-45 кв.м. Не е точно така. Предвиждате си до 2 пъти повече лепило. Разтворено точно по рецептата лепилото е много гъсто (като доста сгъстено желе), но лесно се маже на стената. Номерът е в обилното мазане защото бързо дръпва и тапетът посмъртно не може да лепне. Но иначе като се спазва обилното намазване на стената, лепенето на самия сух тапет не е особено трудна операция. Малко е кофти на снадките, ама после с тънка четчица клепваш малко лепило и те си заспиват.
Иначе ми се струва, че ако намажа самия тапет доста ще се разкашка. Хартиената подложка е тъничка и после ще има голяма борба.
sstefanov - майстор
За да не стават бучки, лепилото трябва да се сипва по малко във вода, докато тя се разбърква непрекъснато с електрическа бъркалка. Така лепилото не се слепва на буци и се получава нещо като рядко нишесте. Указаната квадратура може да се постигне, но с повечко вода и не знам дали ще е достатъчно здраво.

Може и стената да се маже, но когато се маже тапета, той става по-гъвкав и леко разтеглив. Така се обират по-лесно неравностите (опитът ми е на база на немските тапети AS-Création и немското лепило, продавани в Домко и на други места).
georosi - специалист
Не мисля,че ще имаш проблем ако мажеш тапета ,а не стената,но всеки си работи по различен начин.Аз не бих и пробвала този вариант,поради простата причина,че незнам какво ще оставя след себе си.А за лепило различно от българското,не искам и да чувам.Само на едно място до сега месихме-българско,С-200(малко) и немско,защото на тавана бяха- 0.90м.и 7м. дължина,а за стените като дебела мушама(вече 4-та година е на масата в къщи)широчината-1.36м.,а тази тежест ми се стори,че само с българско няма да стои.Та какво значи ,да се разкашка тапета незнам.Нямам такъв случай в практиката си.

Тема "Питане за тапетите на текстилна основа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: