Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
mirk - майстор
Интересува ме с какво мога да изолирам участък от тръбопровод за студена вода Ø32 PE, така че зимата да не замръзва. Проблемния външен участък е с дължина от 3 метра.
vanko68 - специалист
Влизаш в голям магазин за ВиК или за отопление.Продава се тръбна изолация с различни дебелини на стената.Колкото повече е по-добре.Има и модел ,разцепен по дължина,за да го увиеш около вече готова тръба.
Примерно изолацията К-Флекс има вид с диаметър 35 мм и дебелина на стената 19 мм на цена 3,50/м.
Ако си от Сф,пиши на лични да те пратя в склада на мои доставчици.
Каналски - специалист
За мен, най-красиво е ...
В "спиро тръба" , направена от спирално навита поцинкована ламарина, като въздуховодите за вентилация , се слага тръбата и се пълни с пенополиуретан.
mirk - майстор
Варианта с готовите разцепени изолации и аз го мислех но не съм напълно убеден че ще е достатъчна. Другото което си мислех е след като я изолирам по този начин да я сложа в една PVC Ø110 и да я пълня с пяна. Дали монтажната пяна по магазините е едно и също с въпросния пенополиуретан за който говори Каналски?

Въпросната тръба е за водоснабдяване на къща и няма как да я пусна вътрешно. А трябва да е надеждно изолирана при температури поне до -25ºС.
8180 - майстор
Според мен пък, ако е в зоната на замръзване, тези изолацийки няма да свършат работа за цялата зима при спряна вода - от някъде трябва да идва топло!?
rulom - модератор
Защо не кажеш на каква дълбочина е тръбата, пък тогава предложенията...иначе идеи много....сещам се и за навит нагревател за подово около тръбата :-D
vpa - специалист
3 г. сменях пукнати поцинковани тръби изолирани с какво ли не, то не бе стъклена вата, то не бе изолация, то не бяха чудесии. Махнах поцинкованите и сложих полиетилен :-D голяма работа. Първата година не го изолирах - замръзва - размразява си се чиста работа въобще не се занимавах. Втората година викам айде да му сложа изолация - най-хубавата и отгоре й увих една лента че да я пази от атмосферни влияния :? . Лентата замина както се сещаш. Увивах я с алуминиево фолио - ефекта нулев. Хем замръзва хем немога да я размръзя и седя и чакам да се стопли времето че да ми текне чешмата. Накрая я сложих в кожух от ПВЦ Ф110 - всичко е ток и жици. Имах само едно замръзване в земния слой, тъй като не бях изолирал добре там. И след всичко това сега ще махам този водопровод (местя кухнята :-D ). Сегашното изпълнение е напук на всички разбирковци изпълнители дето ми казаха че ще замръзне и да сложа отопление (тръби от котела) че даже и до кабелите стигнехме. Покрай стената вдигнах си тръбичката сложих си й пак изолацията и изидах една шахтичка, която небеше затворена в долния си край (няма кой да сложи един пласмасов капак :-D ). Проблеми никакви. Неизключвам варианта с кабел за подово - много шукаритетна работа е тва, щях да го слагам ама сега като видях че не замръзва :-D ... ще се въздържа от допълнителни разходи.
rulom - модератор
Ама, аз се шегувах за варианта с подовото, просто така ми дойде на момента :lol:
Иначе, не вярвам толкова да са зле нещата, че тръбата да върви външно, едва ли не до мивката в кухнята :cool:
Мисълта ми беше, че срещу малко повече информация може и да получи качествени съвети.
Няма водопроводчик който да събере трасе и след това да го плесне....ей така на средата на двора, върху земята :? ....ма кво ли се учудвам....всичко е възможно :shock:
Каналски - специалист
mirk написа:
...
Сега сетих да потърся някоя куца картинка :)
Това е идеята: Картинка 1 ; Картинка 2
mirk - майстор
rulom написа:
Защо не кажеш на каква дълбочина е тръбата, пък тогава предложенията...иначе идеи много....сещам се и за навит нагревател за подово около тръбата :-D
Вече казах че тръбата е външна, и имах предвид на открито, на външни атмосферни влияния :) Положението е същото което е описал vpa. Прав външен открит участък 3 метра, черна полиетиленова тръба. Метода с подово отопление и др. подобни е неприемлив, все пак да няма да правя проточен бойлер, трябва ми студена вода :lol:

Идеята на Каналски от снимките ми се вижда добра но тогава въниква въпроса как да сложа този пенополиуретан около тръбата или по скоро между двете тръби вътрешния водопровод и външния кожух например от ф110. Какъв е метода на полагане на пенополиуретан и изобщо приложим ли е в битови условия.

И още един въпрос, може и на някой да му се стори смешен. Този пенополиуретан всъщност какво представлява, казано по просто дунапрен или е някаква твърда пяна.

Тема "Изолация на външна тръба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: