• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
velsi - Почетен майстор
Като каза ролки... Един потенциометър за ос на рамото на поплавъка и нататък е лесно.
bisoft - специалист
8180 :
Ако не те обижда или разсмива, защо пък не:
Поплавък, корда, 3-4 ролки, дупка в стената/дограмата на дядото (да е жив и здрав да полива салатката), подходяща противотежест, скала на стената в %, литри, цветове и др. по избор.

velsi :
Като каза ролки... Един потенциометър за ос на рамото на поплавъка и нататък е лесно.

РЕЗЮМЕ :
И така момчета не се обиждайте (особено Стефан),аз просто искам съвет. Когото неволно съм обидил да ме извини, ама нали и аз си падам майсторче, като всеки бълг.инженер разбирам от всичко и си правя всичко сам.
ТЕЗИ , които не им се чете да отидат на " ЗА БОГА !!! "
Ще ви разкажа накрая една историйка, както сме го подкарали весело, как си представям близкото бъдеще :
Седя си аз и си пийвам ракийката на верандата и щерките ме питат : "Тате, има ли вода да се изкъпем ?", пък из отговарям : "Чакайте сега ще проверя...".
Бодвам един домат от салатката за из път и се понасям - слизам от верандата, която е на ИЗТОК, преминавам през южната страна на вилата, после през западната и отивам на бодливите камани към змиярника (така наричаме северната част). ПОЯСНЕНИЕ : за любопитни от изток на север не може да се премине заради една постройка и оградата на съседа; вилата се намира в с.Сърнегор и си отглеждаме пепелянки ?! .... та да се върнем на змиярника, за по драматично си го представете нощем, късно вечерта, лято е аз съм по джапанки, преобувам се в ботуши, вземам една сопа и напред 5-6м до постройката с бидона, която е заключена разбира се от "мургавите" да не свият помпата ... отивам с фенерче, отключвам вратата, стъпвам на една дъска и отварям капака на бидона, след това навирам глава в дупката (просвет 30-35см) и с фенерчето установявам примерно 200-250л. и от поплавъка не чете, значи няма в централното вода... после обратно няма да разказавам до верандата ... викам на шерките : "Момичета, къпете се, но по-икономично !" , сядам и посягам към чашката но нито ми се яде, нито ми се пие, като знам, че след малко пак трябва да обувам ботуши да ходя отзад, за да видя колко е останала вода за утре ....
ЗА БОГА !!! в XXI век сме, век на информационни технологии, трябва ми просто ДИСТАНЦИОННО СЕНЗОРИРАНЕ на съдържанието на бидона ... и все пак Вие много ми помогнахте много. Ще направя така : ще изкарам от долният край на бидона тетка за прозрачен маркуч, който ще изкарам извън къщичката, от горният край ще сложа филтър за въздух, да не влизат насекоми, а над водата в маркуча ще поставя пинг-понгово топче, боядисано например в червено (за да се вижда от далече и не ходя до къщичката), по-късно може би ще поставя датчици за ниво вече не на бидона, а на маркуча, който е от вън със съоветствуваща електроника, която няма да е под вода и ще прекарам през северната стена във вилата кабел от СОТ 6-8 жилен, тук може да ми помогне lenko71 за схемка.
Това е приятели, много благодаря !!!
Оставям все пак темата отворена, ако някой има свежа идея да заповяда ...
Бисер
Каналски - специалист
bisoft написа:
...
:) тъй тъй !
Ама идеята е да комбинираш готови неща ! Дето има някъде, в Пловдив имаше разни магазинчета където продаваха остарели, домъкнати от някъде чаркове. Като нищо може да има нещо дето да те зарадва с цената! Например аз съм виждал такъв датчик за поток Изображение за джобни пари, а всъщото време Grudfos го продаваха като позлатен.
Та айде стига, верно че тук е "НАПРАВИСАМ" , ама иде реч да не ползваме "майстори" ... не да зарежем ракийката със салатата и да правим разни чудеса :)
bisoft - специалист
Каналски,
Мисля, че ти ме разбираш най-добре и много полезна информация ми препращаш, та ми идват разни нови идейки :?
Този датчик мисля, че го видях по-рано, какво преставлява, я изясни малко ...
Разбира се много лесно е да ползуваш готови решения. Вашите различни идеи ми шлайфаха мислите и вече малко или много се определих !
Един колега ми каза, че срещал някъде "марков" пиезо-датчик на налягания за такива цели с електрониката и софтуера за около :shock: 600 лв. ... стига бе
Аз и така до тук дадох 1000 и повече пари ! Бидон, помпа, ел.пресостат, разширител, сума кранове и винтили, построих си къщичка за хидрофора и както казваш вместо да си пийвам ракийката, за което съм отишъл на вилата, аз робувам на творението си ?! Стига толкова давания в тази криза, трябва да има разумно евтино решение ...
Ще се спра на нещо евтинко и готово на ниво датчик, а после НАПРАВИ-СИ-САМ, нали за това сме тука, съгласен ли си ?
С уважение :
Бисер
bisoft - специалист
Продължавам темата, като подробно разгледах датчиците ти, може би най-близко е решението за използуване на няколко "регулятора уровня С2" вертикално по дълбочината на съда (по-долу картинката) ?
Да намеря еднакви 3-4 на бит-пазара или руския пазар малко вероятно, (всъщност не съм търсил още и там) , а да си произвеждам такива - трудна работа, пък и трябва да си надубча бидона, за едното чудо ??? може разбира се както предлагаха по-горе на някаква летва, алуминиева например, но в бидон за питейна вода :? , не знам ?
Бисер

Прикачен файл

C2.jpg
C2.jpg (115.7 KиБ) Видяна 5243 пъти
Каналски - специалист
Тези май са най-евтини за заиграване
Изображение
Изображение
Сигурно братята китайци са заляли светът...
Но аз в началото си мислех, че механичен трябва. Не мога да помогна повече, всичко е или грозно или калпаво или скъпо ...
bisoft - специалист
Голямо МЕРСИ Каналски,

Ти и така много помагаш! Ако не се лъжа - това са крайни изключватели (имат един отворен и един заворен контакт до 4-8А) и ги ползват за помпи; в нета подобен "марков" намирам за 28-35 лв. на бройка.
http://aquapump.net/hidrofor/niwoizkluc ... -za-pompii

Тия китайските, ако наистина са евтини са най-доброто, прав си. Както казваше един приятел, ако намерим 2 за лев си е далавера :lol:
Последно, трябва някак да се свържа с lenko71, той може би ще изкопае някое простичко схемно решение за сензор ... и стига сме си чесали езиците на тая тема. Аз все едно тази събота/неделя ще си реша някак въпросът, а после ще публикувам малко снимчици тук , разбира се !!!

Благодаря за старанието !
Бисер

Прикачен файл

LevelMeter.jpg
LevelMeter.jpg (144.51 KиБ) Видяна 5187 пъти
bisoft - специалист
и още малко параметри и недостатъци :

Прикачен файл

Level_Meter_3.jpg
Level_Meter_3.jpg (109.25 KиБ) Видяна 5173 пъти

Прикачен файл

Level_Meter_2.jpg
Level_Meter_2.jpg (55.16 KиБ) Видяна 5173 пъти
Каналски - специалист
bisoft написа:
...
Абе , имат си някакви конструктивни особености ... т.е. откъде виси с кабела и кога сработва! Не е все пак като със затворени очи да се вземе. Не съм влизал в подробности. Но може да се окаже, че понеже е на някаква "оперативна" верига, с малко напрежение и ток, "електрическата" част да изкара много време, т.е. да преглътнем китайчето/виетнамчето като топъл хляб. Това не е обида за китайци и виетнамци, а за тяхните знайни и незнай гаражни фирми и техните мастити вносители, гаражни малко умалено, може да са като гаражи за самолети.
bisoft - специалист
Да така е. Китайците имат и хубава продукция, но тя не влиза в Европа лесно, защото нашите са маймуни, искат да печелят много и купуват по-евтините буклуци. Аз съм общувал с китайски фирми, внасяли сме части за ел.инвалидни колички и други разни щуротии.
Така и така разработваме "дисертация" :? виж на какво попаднах като допълнение към темата :

http://njhurst.com/electronics/watersensor/

това е май звуков, доста простичък принцип (виж схемката, обесненията са на английски, но аз поне нямам проблеми с него) :

The monostable is a 555, eg. LM555 or NE555, or could be a ICM7555, the CMOS version of the 555 for lower power consumption. The width of the pulses out of the 555 is proportional to the water level. R7 and C5 form a low pass filter to smooth the DC value of the pulse train. Their values can be increased to lower the cutoff frequency if dynamic response is not required. The lower the cutoff frequency the more noise immunity the device will have.

The zero offset is removed in the differential stage IC1B. The LM324 is a quad op. amp. that can be used in single supply configuration. The maximum output of an LM324 is about 1.5V less than the supply voltage Vcc. The supply can be from a 3-terminal regulator eg LM7808,LM7812, LM7815 - or LM78L08, LM78L12 or LM78L15. The voltage input to one of these regulators needs to be about 2V higher than the regulated voltage. For low power applications a micropower regulator like the MAX666 could be used.

Прикачен файл

Diagram_1A.jpg
Diagram_1A.jpg (75.33 KиБ) Видяна 5247 пъти

Прикачен файл

ground-side-small.jpg
ground-side-small.jpg (53.3 KиБ) Видяна 5247 пъти

Прикачен файл

mylar-side-small.jpg
mylar-side-small.jpg (50.32 KиБ) Видяна 5247 пъти
  • 1
  • 2
  • 3