Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
anton_ss написа:
Колеги благодаря на всички до тук .Първата част стана малко по-весела ,а втората по сериозна каквато и найстина е темата.Съгласен съм напълно с това за проекти....и всичко останало!Но когато собственика си има друго на ум...и не му се дават пари за важните неща а е готов да дава под масата... :shock: Истината е първо се прави каквото и както дойде ,после се узаконява!
Това е милата родна картинка.Чорбаджията няма пари за създаване на ергономични и безопасни условия на труд, но има пари за рушвети за узаконяване на производството...
nyagolov - напреднал
Антонка, ако не сте ги закупили телата все още и ако има начин си вземете с електронно запалване за да не се получава стробоскопичен ефект.
И понеже е поточна линия телата ги разположете по дължината на помещението, но имай напредвид, че трябва да увеличиш броя на телата,защото, ще ти измерват осветеността на всяка машина поотделно, а осветеността за бутилиращи линии и тем подобни се завишава, защото тук би трябвало да имаш и контролни екрани:
1.За котрол на изплакването на бутилките.
2.За контрол на пълните бутилки.
Трябва да имаш и по силно осветление, защото тези машини се пренастройват според бутилката и според етикета, с две думи шибана и неблагодарна работа за техниците които ще работят там.
Завишавй осветлението докато не е късно и го пускай по дължина, а да не забравя гледай да избегнеш стробоскопичния ефект,най-малкото защото основните датчици за контрол са фотоклетките.
Желая ти успех.
P.S. Ако има нещо обади се да се видим на по биричка.
duudah - напреднал
не че нещо, ама вместо да питаш надълго и нашироко си дръпни един DAILux и си намери БДС EN 12464-1 или НАРЕДБА № 49 ЗА ИЗКУСТВЕНО ОСВЕТЛЕНИЕ НА СГРАДИТЕ. Според мен БДС-то е истината, но аз не съм проектант.

В БДС-то си откриваш нормената осветеност за дадения вид дейност и после действаш със софтуера.
Не че това, което ще получиш като краен резултат е кой знае колко професионално, но ще зададеш конкретни местоположения със конкретни осветители и ще можеш да получиш за всяка отделна точка от помещението изчислена осветеност от софтуера.
Това което ти казва колегата за отделната машина е вярно, но донякъде. Защото той говори за осветеност на работно място, което е различно от работно помещение. Не знам на теб кое ти трябва за да ти е изряден обекта, а двете неща може да са различни.

Поне със софтуера ще разбереш в местата където би трябвало да са машините какви стойности се очаква да получиш. И ако имаш специфични изисквания за отделните машини вече да си ги удовлетворяваш.

И помни независимо какво си проектираш ти тук или който и да било там, ако си купите тела ментаци с калпави отражатели гарантирано няма да получите проектните стойности :)

Поздрави
Милен - майстор
Dialux ама трябва да знаеш и какво смяташ, :lol: само със софт не става, иска си и необходимите познания. Dialux ще ти избълва един куп коефиценти и параметри, които като не ги знаеш кави са и за какво са, крайните резултати ще бъдат тотално опорочени.
anton_ss - специалист
Вече линийте са пуснати/без проект/3кръгаХ15двойкиХ36вт.Поне всеки кръг на отделна фаза!Телата "IP54"Кабела свт 4Х1.5мм2....
nyagolov келдала му направих супер тунинг но излезе,че проблема бе в хладника и капкоуловителя...ще черпя биричка няма как! :lol:
filmatoplo - майстор
Едно време имах в цеха за алуминиева дограма луминисцентна лампа , обаче по едно време ножа на циркуляра изглежда все едно че е спрял . Ако крушката мига 50 пъти в секунда и ножа се върти с тази скорост той изглежда като спрял . Така ли е. Забравих и струга ми така изглеждаше.
moimoimoi - майстор
това се нарича стробоскопичен ефект- за премахването му трябва захранването да е трифазно на лампите-да се редуват фазите,или с електроника да са самите луминисцентни тела
Милен - майстор
Или с "Дуо" схема при две лампи в тяло. И като стане някой сакатлък и осъдят фирмата за трудова злополука, допусната от некачественото осветление к'во правим.
Palawnik - специалист
Дано не е прекалено късно
По начина по който си решил няма да ти е достатъчно
най-добрия вариант е 4 реда по 10 бр

Р Е А Л И З И Р А Н И П О К А З А Т Е Л И
–––––––––––––-––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
ОСВЕТЕНОСТ | минимална E min = 175.8 lx
ВЪРХУ | средна Е ср = 226.5 lx
РАБОТНАТА | отразена компонента Eoтр = 83.7 lx
ПОВЪРХНОСТ | равномерност E min/E cp = 0.78

Средна осветeност върху стените: 196.4 lx
Средна осветеност върху тавана : 112.4 lx

Средна яркост на тавана = 25.0 kd/m2
Средна яркост на стените = 31.3 kd/m2
Средна яркост на раб. пов.= 21.6 kd/m2

Забележка: Горните стойности са разделени на коеф. на запаса.
Показател на дискомфорт: ............53
UGR = 23
Показател на заслепяване: ........... 8

Тема "Спешно!- за осветлението на нов цех." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: