• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
ribnikolaevi - майстор
Дойде ми следната идея: Изпълнява се нормална циментопясъчна замазка (може да има някаква изолация под нея, да е армирана и тъй нататък, но не това е важното в идеята). Изчаква се да изсъхне примерно месец (според мнението на доста уважавани от мен хора при 5-6 сантиметра дебелина това време не е достатъчно за да изсъхне до влажност за полагане на естествен паркет). Тогава върху нея се изпълнява мазана хидроизолация с лента по ъглите.
Какво целя да постигна - да съм сигурен че върху така изпълнената замазка мога да положа естествен паркет и да съм абсолютно сигурен за липсата на влага непосредствено под него.
Проблеми, които виждам на първо четене:
- може ле да се залепи паркетът върху мазаната хидроизолация /евентуално за да съм сигурен мога да положа бетон контакт под изолацията, върху замазката/?
- може ли да се постигне равна повърхност при изпълнение на мазана хидроизолация (предполага се, че замазката е с равна повърхност)

дайте всякакви мнения, че май взех да клоня към това решение
Spokoiniq - майстор
Ako сложиш под замазката изолация ще съхне само в посока нагоре, иначе и плочата помага.Нчма смисъл да обмазваш отгоре ако влажността падне достатъчно(викаш си човек с влагомер) след тоя месец.Вместо да набиваш пари в изолации и тн изчакваш да свали влажността и лепиш с полиуретаново лепило.Първо няма да мръдне освен ако не изпуснеш пералнята в хола, и второ ако е намазан пода на тънко с лепилото и после на гребен ще имаш слоя хидроизолация, ако това не те оставя да спиш. :lol:
Истината е в хубав, добре изсъхнал паркет, залепен, тогава няма грижи.Много хора търсят евтиното, редене без лепене, ако може 2ро и трето качество, а после мрънкат що отваря паркета, що измята.Е пълно щастие НЕМА, евтино също.
ribnikolaevi - майстор
Ок, това е ясно. Да кажем че съм в следния филм. Искам да съкратя срока на полагане на паркета след направата на замазката.
Замазката се прави и ВЪРХУ нея правя хидроизолация. Това тъй или иначе съм го решил поради други причини. Въпросът ми е ако запечатам влага в замазката с положената ОТГОРЕ хидроизолация това може ли да доведе до някакви проблеми. Примерно компрометиране на хидроизолацията (отлепване) или друго?

Например ето каква противоречива информация намерих за една мазана хидроизолация:

Основата:
Следва да бъде суха, незамръзнала, здрава, носимоспособна, със стабилна форма и чиста от прах, замърсявания, масла, мазнини, кофражни масла, нездрави части.
Приложим: върху всякаква строителна основа и при леко влажни, минерални основи като
например варовик, бетон, тухли, мазилки, замазки и т.н.
Последна промяна от ribnikolaevi на чет юни 25, 2009 9:43 am, променено общо 3 пъти.
Spokoiniq - майстор
Задължително ще отлепи ако запечаташ отдолу, има си норми на влажност за полагане на хидроизолация, и те не са по-малки от тези за паркета.Питай Хигро или 8180 за добавка за бързо съхмене на замазка и си решаваш проблема, не мажи изолация ако ще лепиш, може да реагира с лепилото и да сереш на всичко накуп.ДОБАВКА ти е решението!
hygro - майстор
Официалната норма за допустима влажност за поставяне на паронепропускливо покритие, каквото е паркета, е 2 CM% при липса на подово отопление. Това ниво при 5cm замазка нито може (при нормални условия), нито трябва да бъде достигнато за месец. Принудително изсушената замазка, преди да е хидратирал цимента в нея, става слаба и се разкъртва от естествените напрежения в залепения върху нея паркет. За достигане на приемлива якост са необходими около 4 седмици, в които замазката трябва да се опази с достатъчно висока влажност. Скоростта на съхнене, след изтичане на този период, зависи от много фактори, освен климатични и от качеството на замазката. Добре направена може да се осуши със строителни осушители за около 10 дни, а по естествен път... божа работа... температура, слънце, влажност на въздуха, течение... В идеалния случай за около месец, но на практика и доста повече. Олекотените замазки (перлит, пенобетон...) съхнат изключително бавно - наблюдавам случаи, при които след година и половина все още не може да се постави подовото покритие.

При спешна необходимост паркетът може да се залепи и при 4 CM% влажност, но ако замазката се грундира с хидроизолиращ грунд. Има грундове, които позволяват това да стане и при 5,5 CM%, но нямам личен опит с тях и, честно казано, не бих рискувал...

@Spokoiniq, има такива добавки, но са ужасно капризни и работата с тях иска опит. В този случай по-добре да се купи готова бързосъхнеща замазка, при която паркет можеш да слагаш още след 1-2 дни. Дори и при тях спазването на технологията е изключително важно и малко мръдване на температурата, например, може да направи беля. Ама и им цената е...
Последна промяна от hygro на чет юни 25, 2009 10:01 am, променено общо 1 път.
ribnikolaevi - майстор
Всичко това звучи много логично ...
А тогава да ми препоръчате готова замазка, не бързосъхнеща, но все пак с добавки за намаляване на водоциментовото отношение.
Spokoiniq - майстор
Само от любопитство-що толкова бързо държиш да плеснеш паркета отгоре?Ако няма къде да спиш е разбираемо, но скара с ОСБ и каквато вата решиш отдолу ще ти спести необлодимостта от замазка.Не щеш ли?
svetliopi44 - Чирак...
Колега Изомакса ще ти свърши работа ... изпробвано е

"ИЗОМАКС" може да се нанася и върху влажни повърхности. Работна температура на въздуха - не по-ниска от 5°С. До изсъхване, покритието трябва да се предпазва от дъжд и замръзване. Разходна норма - 4 кг/м2 при ремонт и 5 кг/м2 за нови хидроизолации.
ribnikolaevi - майстор
По съвета на svetliopi44 намерих този продукт: http://www.isomax.bg/product.php?id=3
Какво мислиш за него, Hygro?
hygro - майстор
Не бих експериментирал. Най-малкото адхезията на паркетното лепило е под въпрос, дори като изолация да свърши работа. Моето мнение е, че щом има утвърдена технология, спазвай я. Всички ядове идват от "творчество" и пренебрегване на технологичните карти. В това отношение съм консерватор, затова пък и не съм се издънвал.

Ако искаш да експериментираш, прочети и тази тема:

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?p=150153
  • 1
  • 2

Тема "Комбинацията обикновена замазка + хидроизолация върху нея" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: