Най - вълнуващия въпрос зимно време.
subzero - специалист
извинявам се на всички ако има някъде подобна тема , но четох и не можах да намеря това което ме интересува. искам да си пусна тръбите за бъдещото ми парно сега защото искам да ги вкарам в пода а тия дни ще си оправям нивото на подовете и въпроса ми е следния!
така както съм направил схемата правилно ли е разположението на тръбите ми и към разширителния съд само тръба за топлата ли се пуска. а и мога ли както съм пуснал за лирата да хвана направо от нея за разширителния съд и да не пускам отделна за него? благодаря на всеки които ще има нерви да ми отговори :)

Прикачен файл

парно56.jpg
дано да е разбераемо :)
парно56.jpg (41.53 KиБ) Видяна 5541 пъти
naskov - майстор
По-добре е радиаторите да са свързани диагонално ,въпреки че за по-малките и така не е грешно. Разширителния съд може да се свърже към лирата и да служи и за обезвъздушител. Единственото условие е между него и камината е да няма спирателна арматура(кранчета)
subzero - специалист
може ли да ми разясниш малко за диагоналното свързване и ако го направя така ще имали някакъв проблем в последствие?
vanko68 - специалист
Защо не си направиш системата затворена с мембранен разш.съд? На какъв вид котел си?
Диагонално свързване означава топлата вода да влезе в радиатора примерно горе вляво,а охладената да излезе отдолу вдясно,или обратното : от горе вдясно да излезе долу вляво.Само при този начин радиатора топли пълноценно.
naskov - майстор
vanko68 написа:
Защо не си направиш системата затворена с мембранен разш.съд? На какъв вид котел си?
Диагонално свързване означава топлата вода да влезе в радиатора примерно горе вляво,а охладената да излезе отдолу вдясно,или обратното : от горе вдясно да излезе долу вляво.Само при този начин радиатора топли пълноценно.
Написал е камина. По принцип те не издържат налягане
Малкия - специалист
"диагоналното" се прави обикновенно на повечко глидери, да кажем от 8 нагоре, не че е забранено и на по малко да се сложи де, и да е горе долу само ако е с по малко глидери , няма проблеми , топли си също толкова пълноценно :)

по системата , обмисли съпротивленията на всеки от кръговете , да не стане така че на един да имаш недозатопляне а на друг прегряване
това според мен е по важното да се отбележи , другото ще го нагодите ;)
vanko68 - специалист
naskov - Прав си,не съм видял надписа в средата на скицата.Четох само поста,а на скицата хвърлих само едно око.
Antonii - майстор
Като ти гледам схемата можеш да обединиш подаването към радиаторите два по два.
subzero - специалист
благодаря на всички за отг :) и аз първо мислих да ги обеденя два по два, но така ако го направя ще трябва да има разклонения на тръбите а аз мисля да ги вградя в пода и при един теч някъде ще имам после мн проблеми :sad: а за глидероте ако не бъркам в сметките ми идват по 3000 вата за спалнята и детската,за кухнята 2650 вата и за хола 3800 но там ще бъде и камината така че ще сложа по малко глидери в хола! а и за спалнята ще са два радиатора, как мислите диагонално ли да ги направя :? ето квадратите на стаите да не бъркам аз нещо в изчисленията : спалня и детска по 17 кв, кухня 15кв, хол 22кв, баня 6кв! а да ви питам за лирата в банята какво трябва да е разтоянието между трабите за топлата и студената, защото разглеждах лири в нета и има с различни хводове за трабите :?

малкия може ли да ми обясниш за какво съпротивление казваш и как да го предотвратя за да топли навсякъде равномерно ?
danisaw - специалист
Като цяло в хола е препочително да го свържеш на кръст (диагонално),тръбите слагай в гуфрирана тръба черввена за подаваща,синя за връщаща и не прави големи чупки (за даможе да я подмениш като я издърпаш от гуфрето ако я пробиеш),по отношения на съпротивления просто гледай да не пречупваш тръбата.
Според мен със затворена система загубите са по малки а за налягане
се взима под внимание големината на разширителния съд и баланс винтил.

Тема "питане за пускане на тръби за парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: