Мечтата на всяка домакиня
asd
Здравейте!
Въпроса ми е как да скрия тръбата на аспиратора.
Там където смятам да поставя аспиратора е далеч от комина, а не ми се иска тръбата да минава през горните шкафове, ще загубя много място.
velsi - Почетен майстор
Изнеси всички шкафове малко напред и прекарай тръбата зад тях.
dobromir.marinov - специалист
Купи си аспиратор ,който няма нужда да се свързва с комина.
velsi - Почетен майстор
Това вече не е аспиратор, а абсорбатор и доколкото съм чувал не вършат работа. Пък и се предполага, че питащия вече си е купил щом става въпрос за начина на монтаж!
Можете ли да дадете по-подробна информация за тези збсорбатори, който нямат нужда от комин?
Sve - помощник
Това са абсорбатори с филтри с активен въглен. Почти всички вградени аспиратори имат възможност за поставяне на тези филтри, които се продават допълнително като консуматив. Но цената е значително по-висока от нормален филтър, разбираемо е защо. Препоръчителна е подмяната им на 6 месеца. Аспиратори които не са за вграждане също могат да бъдат с такива филтри, но трудно се намират... Запушва се отвора към тръбата със специална тапа /която е част от комплектовката на аспиратора/,
Удобни са, но бих ги препоръчела за кухня с не много натоварено използване напр. кухненски бокс в офис или за домакиня която не се заседява много пред печката. Но ако аспираторът е далеч от комина, то ефекта от действието му се намалява, така че преценете дали вариант с активен въглен ще можете да си позволите. Не бих препоръчала изместване на горен ред шкафове за да скриете тръбата, да не забравяме че кухнята е пряко изчислена във връзка с ергономията на човека и не случайно шкафовете имат характерни дълбочина/височина.
velsi - Почетен майстор
Аз имах предвид целия горен ред шкйафове да се изтегли напред с дебелината на въздуховода (около 20-25 см) или пък другия вариант - само шкафа, зад който минава тръбата да мине напред. Не вярвам това да промени драстично ергономията в кухнята. По принцип практиката е тази тръба да минава през шкафа над аспиратора, но питащия е казал, че не желае загуба на полезно пространство.
Sve - помощник
За съжаление тези сантиметри /12-14см. вътрешен диаметър на тръбата в зависимост дали е едномоторен или двумоторен аспиратор/ се оказват доста в повече. Ергономията приема използването на горен шкаф до 500-600мм. но чак над височина от пода 2метра. В случая може тръбата да мине /ако има място/ над горните шкафове и се прикрива с допълнителна плоскост като на вратите или с гипс-картон за да имитира стена.

Тема "аспиратор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: