• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
lz1wvm - специалист
Здравейте
Може ли да се изгради система за топла вода(около 300 литра бойлер).Слънчеви колектори и котел на твърдо гориво като циркулацията бойлер-котел и бойлер-колектор да е гравитачна.Ако примерно бойлера се постави под билото на покрива а горния край на колектора е с около метър под бойлера и дали всичко това може да работи без електроника.
Поздрави
2v6 - майстор
lz1wvm написа:
Здравейте
Може ли да се изгради система за топла вода(около 300 литра бойлер).Слънчеви колектори и котел на твърдо гориво като циркулацията бойлер-котел и бойлер-колектор да е гравитачна.Ако примерно бойлера се постави под билото на покрива а горния край на колектора е с около метър под бойлера и дали всичко това може да работи без електроника.
Поздрави
Да, може.
Системите с естествена циркулация работят без ток и електроника.
perko - специалист
А има ли минимална денивелация, която трябва да е спазена или и 10 сантиметра стигат? На Жените не им стигат, ама на циркулацията?
2v6 - майстор
perko написа:
А има ли минимална денивелация, която трябва да е спазена или и 10 сантиметра стигат? На Жените не им стигат, ама на циркулацията?
Зависи от типа на колектора, типа на топлообменника и размера на тръбите.
10 см не стигат за добра естествена циркулация, но между какво и какво е тази денивелация?
perko - специалист
Бойлера е 80 литров български със серпентина. Колектори още нямам, но ще са най-евтините които намеря. Става въпрос за една вила и се обитава само лятото. Двора е с голяма денивелация и мога да разположа колекторите така, че най-високата им точка да е на около 1.3 метра под изхода от серпентината на бойлера и ще са на окло 10-12 метра отдалечени от къщата.
И още един много съществен въпрос, трябва ли тръбите м/у колектора и бойлера да са с постоянен наклон или могат да слизат ниско, да вървят по земята и след това да се изкачат до бойлера, като най-високата точка на тръбите няма да е по-високо от входящата снадка на серпентината на бойлера?
perko - специалист
А, точно. Ако номер 6 е бойлера а номер 7 е колетора, ще има ли циркулация или топлата вода ще си седи само в колектора и няма да слезе надолу и след това да се изкачи пак до бойлера.
Интуицията ми подсказва, че ще има, защото охладената вода от бойлера ще слезе надолу по тръбата и ще избута топлата към бойлера. Но, не съм 100% сигурен и заради това задавам тъпо и упорито този въпрос :)
ПС: Съжалявам че така се наместих в темата
2v6 - майстор
perko написа:
А, точно. Ако номер 6 е бойлера а номер 7 е колетора, ще има ли циркулация или топлата вода ще си седи само в колектора и няма да слезе надолу и след това да се изкачи пак до бойлера.
Интуицията ми подсказва, че ще има, защото охладената вода от бойлера ще слезе надолу по тръбата и ще избута топлата към бойлера. Но, не съм 100% сигурен и заради това задавам тъпо и упорито този въпрос :)
ПС: Съжалявам че така се наместих в темата
Ако тръгне веднъш ще има циркулация, но какво ще накара първоначално горещата вода от колектора да слезе надолу :?:

Схемата на svetliopi44 показва естествено захранване със студена вода. Няма циркулация, а еднопосочно движение от напорния резервора 6 към консуматорите 7. Захранването на резервоара става от помпата 4.

Бойлера се монтира над колектора. Тръбите между колектора и бойлера трябва да са максимално къси, за да има смисъл цялата работа.
Когато бойлера е буквално над колектора и 5 см денивелация е достатъчна.

Ако бойлера ти е на 10-15 от колектора ще трябва още един колектор да компенсира топлинните загуби по-трасето, самото трасе ще струва сума пари, а за естествена циркулация тръбите трябва да са с постоянен наклон от колектора към бойлера.
Последна промяна от 2v6 на нед юни 28, 2009 8:34 am, променено общо 1 път.
perko - специалист
2v6 написа:
за естествена циркулация тръбите трябва да са с постоянен наклон от колектора към бойлера.
М да, точно това не исках да чуя. Мерси, ще се купува и помпа явно, няма как.
svetliopi44 - Чирак...
Според мен ще работи и без помпа когато има слънце ... при положение че вдигнеш топлата тръба от колектора към бойлера... но както каза 2v6 ще има доста загуби и мисля че не е оправдано ... бойлера над колектора ти е най добрия вариант за самотек...
Изображение
  • 1
  • 2

Тема "Инсталация за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: