Става дума за лампа която се осветява и загрява в долната си част ,а отгоре в стъклен съд има две течности с различна плътност и цвят ,като при загряването се получава движение на по-плътната течност /маса/нагоре,а при охлаждане се спуска надолу.Преди години имаше описан начина на изработка във вестник Направи си сам или сп.Млад конструктор, но за съжаление неможах да го открия. Ако някой може да помогне -моля!
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
hameleon
- специалист
9 мнения в "Kaк да си направя лампа с несмесващи се течности?"
kolaborator
- специалист
angeleto написа:Течностите всъщност са вода и разтопен восък/парафин в желан цвят. Другото е дизайн.Ами восъка не се ли втвърдява във водата?

stefan_gb
- специалист
Восък е, руснаците са я измислили този вид ефектни лампи поне преди 25 години. Имам такава с червен восък и и трябва около час на лампата да го разтопи дори в топла стая .....ефекта се получава чак след час при големите модели
Много е вълнуващо да я наблюдаваш в деиствие ......

Neno Er
- специалист
Използват се две несмесващи се течности с различна плътност.
Едната е смес на вода и спирт, а другата някакво масло оцветено с маслени бои. Може да се използва рициново масло от аптеката.
Прави се експериментално.
Двете течности се наливат в избрания съд и се следи какво е поведението на оцветеното масло.
Ако то-маслото изплувя отгоре, във водата се добавя спирт за де се намали плътността на водно-спиртната смес. Спомнете си за измерване градуса на ракията. Колкото ракията е по-силна, толкова спиртомера потъва по-надолу.
Ако маслото е долу на дъното на съда и много трудно се издига след нагряването на лампата, се добавя вода. За това казвам, че трябва да се експериментира.
Маслото може да не се оцветява, а в него да се поставят някакви кристали , станиолени парченца или нещо друго по желание.
Важно е съдът за лампата да не се пълни до горе, за да се осигури място за разширяване на течността.
Всичко това го има в един стар брой на сп."Млад конструктор", но сега не ми е под ръка.
Едната е смес на вода и спирт, а другата някакво масло оцветено с маслени бои. Може да се използва рициново масло от аптеката.
Прави се експериментално.
Двете течности се наливат в избрания съд и се следи какво е поведението на оцветеното масло.
Ако то-маслото изплувя отгоре, във водата се добавя спирт за де се намали плътността на водно-спиртната смес. Спомнете си за измерване градуса на ракията. Колкото ракията е по-силна, толкова спиртомера потъва по-надолу.
Ако маслото е долу на дъното на съда и много трудно се издига след нагряването на лампата, се добавя вода. За това казвам, че трябва да се експериментира.
Маслото може да не се оцветява, а в него да се поставят някакви кристали , станиолени парченца или нещо друго по желание.
Важно е съдът за лампата да не се пълни до горе, за да се осигури място за разширяване на течността.
Всичко това го има в един стар брой на сп."Млад конструктор", но сега не ми е под ръка.
filmatoplo
- майстор
дай газ на миг 29
във повечето стаи на психоаналитици има такава лампа с тази течност която се движи нагоре-надоло.

brad4edat
- специалист
Момчета, да ви попитам относно стъкления съд за Маслената-лава лампа.
Имам една стъклена ваза, висока 45см, направил съм си и кутия в която се слага подгряващата крушка от кутия за боя, закрепена на широка основа от ПДЧ. Получи се красиво със заоблянията, остава само боята.
НО имам притеснения относно надеждността на стъклената ваза. Страхувам се от спукване, че недай си боже дори от пръсване на вазата, ако изтече течността върху крушката отдолу не ми се мисли
Почнах със 40w - 20w и сега съм с 15w крушка за хладилник. Колебая се между 20-15 w от гледна точка на безопасността.
Дъното на вазата се нагрява доста силничко от лампата и се притеснявам да не се пръсне!
Комбинацията горещо дъно и хладно и студено стъкло на 45см. ваза ми звучат доста притеснително, дъното се разширява а 10см. по нагоре стъклото не се разширява.
Какво можете да ми дадете като съвет за тези стъкларии. Каква е вероятноста да пръсна вазата. Мисля да не се спирам на по силна от 20w крушка, че с 40w вече започва направо да си пари стъклото на дъното.
Не случайно и крушката е вкарана в кутия от боя, кутията ми позволява да направя заземяване, та дано да изключи бушона ако стане да протече течноста.
п.с. Видял съм че темата е стара, но да не отварям нова
Имам една стъклена ваза, висока 45см, направил съм си и кутия в която се слага подгряващата крушка от кутия за боя, закрепена на широка основа от ПДЧ. Получи се красиво със заоблянията, остава само боята.
НО имам притеснения относно надеждността на стъклената ваза. Страхувам се от спукване, че недай си боже дори от пръсване на вазата, ако изтече течността върху крушката отдолу не ми се мисли

Дъното на вазата се нагрява доста силничко от лампата и се притеснявам да не се пръсне!
Комбинацията горещо дъно и хладно и студено стъкло на 45см. ваза ми звучат доста притеснително, дъното се разширява а 10см. по нагоре стъклото не се разширява.
Какво можете да ми дадете като съвет за тези стъкларии. Каква е вероятноста да пръсна вазата. Мисля да не се спирам на по силна от 20w крушка, че с 40w вече започва направо да си пари стъклото на дъното.
Не случайно и крушката е вкарана в кутия от боя, кутията ми позволява да направя заземяване, та дано да изключи бушона ако стане да протече течноста.
п.с. Видял съм че темата е стара, но да не отварям нова

Тема "Kaк да си направя лампа с несмесващи се течности?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература