Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Така системата е добре ,бойлера си е на местото .Разширителния съд свържи на тетка преди крана за студена вода на лирата . Аз лично в къщи съда съм го свързал на единия горен извод на лирата -въпреки че лирата има кранове -никой няма да ги пипа . Помпата сложи на студената вода да тегли от студения колектор и да вкарва в камината -кранове и филтър на помпата пожелание . На камината на изходната топла тръба сложи автоматичен обезвъздушител на тетка преди да слезе към топлия колектор .Серпентината на бойлера захранваш -топло горе ,студено-доло , като на топлото слагаш тетка пак с обезвъздушител.
subzero - специалист
да това за автоматичните обезвъздушители на изхода от водната риза и на входа към серпентината четох за него в една др статия :)
EmoZ знам че наистина мн хора питат без четат изобсто но аз поразгледах из форума:) наистина мн от нещата не са ми ясни , но нали и заради това питам :-D относно твоитя въпроси съм отговорил на първата страница! ще се отоплявам с камина с водна риза, а за глидерите ако не бъркам в сметките ми идват по 3000 вата за спалнята и детската,за кухнята 2650 вата и за хола 3800 но там ще бъде и камината така че ще сложа по малко глидери в хола! а и за спалнята ще са два радиатора! но по сметките които ми направиха излезе че за радиаторите ще ми трябва около 13 квт, което камина с 20 квт мощност! и ако смятам и бойлера ми излиза мн квт за камина и заради това се чудя да не се окаже зимата че камината неможе да топли навсякъде нормално :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз мисля. че в хола радиаторът е излишен, но нека си стоят тръбите. Така или иначе излъчването на камината не е по-малко от 5-6кВт. Бойлерът няма да го махаш, дори аз бих направил следното - тръбите до бойлера да са ф20 и преди бойлера да направя отклонение за разширителния съд. С това хем даваш приоритет (доколкото е възможно) на бойлера, хем имаш по-широка магистрала за разширителния съд.
subzero - специалист
Lazar идеята ти ми харесва и маи направо така ще го направя ще вържа РС за тръбите за бойлера, но на входа на топлата преди авт обезвъздушител ли или на изхода на студената ? а за радиатора в хола не ми се иска да се лишавам защото камината ще я вгръдя с гипсокартон и така ще спадне квт на греене на камината, а и има свод между хола и кухнята и ще се топли по трудно хола а аз обичам мн топло :)
За отворена система - разширителния съд на горещата вода.
filmatoplo - майстор
Два пъти ядох попарата , да слагам съда на топлата и като се включи помпата и водата от системата се излива през съда . :lol: Цял Бургас тогава колегите мислиха по въпроса и се стигна до извода че на 2,50 ниво в системата не може да се осигури нужното статично налягане и се получава нещо като сервоусилвател :wink: .Затова при ниски етажни системи съда се вързва преди помпата, тя да засмуква -да създава подналягане в него и да праща към системата .Лазаре , хората няма да разберат точно как се получава това налягане и подналягане от циркулационна помпа - атмосферното налягане го върши .
subzero - специалист
какво искаш да кажеш че ако го вържа преди бойлера на топлата вода, че като помпата заработи и ще ми изхвърля вода през РС? така ли?
filmatoplo - майстор
Още един случай -нали има един начин за термосифонно охлаждане на система през разширителния съд на големите котли с отворена система-където са вдигната на висока кула над котелното.Реших да я приложа на печка Прити по тази схема дадена в монтажната брошура от завода , свързвам всичко и като тръгна помпата -топлия извод който води в най горната част на съда тече постоянно -дърпа от долната част на съда и го връща в горната . А ся де :lol: хем горния извод е 10 см над водното ниво в съда.
Аз съм нямал проблеми, но има логика в това, което казваш. По-вероятно е да се очаква, когато съдът е близо до котела, но както в случая е в най-отдалечената точка мисля, че няма такава опасност. при затворените системи е задължително на студената вода, за да не се уврежда мембраната. Където и да е в системата, върши една и съща работа - поема разширението на течността и не трябва да има каран или друга преграда пред него.
filmatoplo - майстор
Сега като се сетя -4 пъти стана така -хоках завода за схемата ,после я нямаше в брошурата на печките Прити. :lol:

Тема "питане за пускане на тръби за парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: