• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте! При прочетеният материал относно ДТЗ , разбрах че при инсталация TN - C не може да се монтира , защото ще има лъжливи сработвания , тъй като част от консумирания ток на бойлера заобикаля ДТЗ през земята.
При инсталация TN - S и TN - C- S няма ли да сработва пак като преминава тази част през PE проводника.
pavelari - майстор
отговора е всякаква ДТЗ - всичко зависи от инсталацията ви и начина на свързването на защитата.
pavelari благодаря ти за отговора! Виждам че е доста кратък и точен, но за не толкова компетентен като мен е недостатъчен. Както при двупроводната така и при трипроводната инсталация бойлера е вързан към земя посредством тръбите. Мен ме интерисува след като при двупроводната инсталация част от тока заобикаля ДТЗ и се получава лъжливо сработване при трипроводната тази част от тока, който заобикаля ДТЗ ще има ли лъжливо сработване?
mkmukok - напреднал
Ами ако ползваш ДТЗ задължително трябва да имаш трипроводно до бойлера.

Виж тука:

http://www.schneiderelectric.bg/bgnew/d ... tokovi.pdf

При нашите исталации (само фаза и нула на входа) дефакто става
TN-C-S система.
Не би трябвало да изключва освен ако тока на утечка в нагревателя на бойлера не е голям.
Всъщност има и ДТЗ, които се влючват и директно в контакта.
Trifun - специалист
@toyota, при двупроводната инсталация ДТЗ ще сработва лъжливо, защото по принцип бойлера трябва да е занулен - т.е. нулата е свързана с корпуса на бойлера, а от там - по водопроводните тръби, част от тока отива в земята. Именно това довежда до лъжливото сработване на ДТЗ. При трипроводната инсталация такова лъжливо сработване няма, тъй като защитният проводник (жълто-зеленият) е свързан само с корпуса, но не и с нулата. Т.е. тока, който протича по фазовият проводник, минава през нагревателя и се връща по нулевия. При положение че навсякъде изолацията е добра (няма токове на утечка) ДТЗ ще се държи нормално - няма да сработва.
На мен от известно време друго ми се върти из главицата ...
Понеже у дома съм с двупроводна инсталация, а имам желание да си монтирам една ДТЗ поне на бойлера си мислех следното :
Ами ако просто махна нулата от корпуса ??
Четох Наредба №3 за енергетиката и там пише следното :
Раздел II

Общи положения за заземяването

Чл. 156. (1) За заземяване на електрическите уредби се използват изкуствени и естествени заземители.

(2) Когато естествените заземители осигуряват съпротивлението на заземителното устройство или допирното напрежение в допустимите стойности и е осигурена нормираната стойност за напрежението на заземителното устройство и допустимата плътност на тока в естествените заземители, не е задължително да се използват изкуствени заземители в уредбите с напрежение до 1000 V.

(3) Токът на късо съединение, който протича през естествени заземители, трябва да не предизвиква тяхното увреждане и нарушаване работата на устройствата, с които са свързани.

и
Чл. 162. (1) За естествени заземители се използват:

1. положени в земята водопроводни и други метални тръбопроводи, с изключение на тръбопроводите за горими течности, горими или взривоопасни газове, а също и тръбопроводите, покрити с изолация за защита от корозия;

Е, нашият тръбопровод е метален, явно минава през земята и не е защитен от корозия, по него тече вода, а не горими течности или газове - т.е. има налице необходимите условия да се използва като ЕСТЕСТВЕН ЗАЗЕМИТЕЛ. Т.е. Ако се направи сигурна връзка между корпуса на самия бойлер и тръбопровода, според мен спокойно би могло да се сложи дефектнотокова защита и при двупроводна инсталация (при положение че НЕ СЕ занулява корпуса)
Не съм ли прав ? :?
mkmukok - напреднал
Ако ползваш местна "земя", т.е. система ТТ то трябва да си сигурен че заземяването е в допустимите граници, ако съпротивлението е високо това ще доведе до пад на напрежение в защитния проводник, а от там неефективно сработване на защитата.
Trifun - специалист
Това лесно мога да го установя - имам приятел, който работи в лицензирана лаборатория за ел.измервания и разполага с доста уреди ... :wink:
hermit - специалист
При инсталация TN-S и TN-C-S няма ли да сработва пак като преминава тази част през PE проводника.

При инсталация TN-S няма да има лъжливи сработвания, защото консумираният ток на бойлера ще минава през ДТЗ веднъж на отиване към бойлера и после същият по стойност ток по N проводника минава на връщане пак през ДТЗ. Допълнителни пътища, заобикалящи ДТЗ не са налице. Т.е. има равенство на токовете, минаващи през ДТЗ в противоположни посоки. Не са налице предпоставки за задействане на ДТЗ.
При инсталация TN-C-S няма да има лъжливи сработвания ако ДТЗ е сложена след мястото от което нататък PEN проводникът е разделен на отделни PE и N проводници. Под "след" се има предвид по посока от източника към консуматора.
Казаното лесно може да се потвърди чрез рисуване на схеми и проследяване на възможните пътища за протичане на тока.
hermit - специалист
Според мен не е зле да си занулиш бойлера, но да вземеш нула преди устройството за ДТЗ.
Колкото до тръбите като заземител:
-днес са железни, утре може да не са - примерно тези под теб сменят част от щранга с пластмасови тръби;
-прблематично е дали това заземяване през тръбите ще има достатъчно ниско съпротивление. Дори днес да го измерят, че е в допустимите граници, не се знае след един месец какво ще е положението.
- изобщо системата TT, колкото и да е хвалена, за домашни нужди едва ли е уместна - изисква безупречно заземяване, чието състояние трябва да се следи по-често, отколкото на човек му се занимава. Иначе може да станат доста пакости: примерно става пробив на изолация, а заземяването има високо съпротивление, при което не изгаря бушон - може да се задържи продължително ток на повредата от десетна и повече ампера, който да отдели топлина, доастатъчна за пожар. Разбира се, ако ДТЗ работи както трябва, тя ще изключи захранването. Но както ни учи Павелари, ДТЗ е все пак нещо, което може да откаже.
valentino76bs - майстор
Аз друго не мога да проумея как и с каква смелост повечето хора се къпят в банята при условие ,че направо струята от душа облива бойлера БЕЗ да изключат захранването,какво печелят по бързо ще се затопли водата ли или няма да изстине ли какво незнам....?
  • 1
  • 2

Тема "Бойлер - каква ДТЗ да избера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: