Най - вълнуващия въпрос зимно време.
onion - специалист
ако сложа подово на вода (понеже ще грея водата на газ) може ли да не слагам радиатори в апартамента?
т.е. ще топли ли достатъчно?!
Някой знае ли към кой да се обърна да ми направи серпентините по пода или мога и сам да си ги направя , обикновен водопроводчик ?
Имам печка с водна риза и радиатори във всики стаи вече 3 години. Сега съм решила обаче да правя ремонт на хола и да слагам гранитогрес на пода. Та идеята ми е да си сложа и малко тръби по пода за да може като стъпвам да са ми топли плочките. Иначе тя стаята се топли добре с радиатора. Може ли някакви тънки тръби да се сложат, за де не се вдига много нивото.
kolev - напреднал
По принцип препоръчително ли е да се слага водно подово в баня?
МИНАЛАТА ГОДИНА ПРАВИХ РЕМОНТ.НА ВСЯКЪДЕ КЪДЕТО ПРАВИХ ЗАМАЗКА СИ ПОСТАВИХ ПОДОВО С ВОДА.ТРЪБИТЕ РАЗПОЛОЖИХ ПОД ЗАМАЗКАТА ВЪЗМОЖНО НАЙ НИСКО ЗА ДА ИЗБЕГНА ЕВЕНТУАЛНОТО И НАПУКВАНЕ. ЕФЕКТА Е ОГРОМЕН. ДОРИ ДА НЕ РАБОТИ ПАРНОТО ЦЯЛ ДЕН ПОДА ИЗЛЪЧВА ТОПЛИНА, НО ПАК ВИ КАЗВАМ , ЧЕ СЛОЖИХ ТРЪБИТЕ МАКСИМАЛНО ДЪЛБОКО В ЗАМАЗКАТА.
ЗА ПОДОВОТО СЕ ИЗПОЛЗВА ВРЪЩАЩАТА ТРЪБА ОТ РАДИАТОРА, ЗАТОВА ИМАМ РАДИАТОРИ И В СТАИТЕ. ИНАЧЕ ДРУГИЯ НАЧИН ЕПО-СКЪП ПОРАДИ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ИЗПОЛЗВАНЕ НА СКЪПОСТРУВАЩИ АРМАТУРА,ТЕРМОВИНТИЛИ И Т.Н.
ДОБРЕ Е ТРЪБИТЕ В ЗАМАЗКАТА ДА СА Ф 16 ИТАЛИАНСКИ. НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ ОТ ЕВТИНИТЕ КИТАЙСКИ.ДОБРЕ Е И В БАНЯТА И ВЪОБЩЕ КЪДЕТО Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ПОСТАВИ ПОДОВО.НИТО ТЕРАКОТА МИ СЕ Е НАПУКАЛ НИТО ТАМ КЪДЕТО МИНАВАТ ТРЪБИТЕ.
stiff_bg - напреднал
Здравейте,

Мисля и аз да слагам подово в банята и съм купил от тия тръби ф16 за парното с алуминиева вложка (който се ползват стандартно). Ще ползвам вода от централното парно, защото и без това лирата ми ще се монтира на другия край на банята. За подовото мисля да използвам изходната тръба от лирата, както пише във форума. Интересува ме дали трябва да сложа тръбите и в гофре допълнително за да избегна евентуалното напукване на замазката от високите температури? Мисля да вкопая тръбите на макс 2-3 см, това достатъчно ли е?

Предварително благодаря за помощта.
naskov - майстор
Ако сложиш тръбите в гофре все едно си ги сложил в изолация. Каква ти е температурата на връщащата вода? За подовото ти трябва около 42*С.
stiff_bg - напреднал
Точно за да намаля температурата слагам тръбите допълнително в гофре.

Ми като се замисля ако сложа тръбите на връщащата вода реално няма да е повече от 40 градуса. Без гофре със 3,5 см замазка отгоре дали ще имам проблеми от евентуални напуквания/разлепяния на плочките? Входящата е около 60-62 и нея ще я вкарам в гофре задължително. В момента дилемата ми е дали да ги вържа на входящата вода с гофре или на изходящата без гофре. Ако може да ми дадете инфо по тази част ще съм много благодарен. Основното ми опасение е дали няма да се напукат/разлепят плочките.

Въпроса ми е и колко СМ замаска трябва да има отгоре - 2,5 см достатъчни ли са?
Asen_77 - напреднал
Към всички който искат да слагат водно подово. Направете си го на отделен кръг от печката ( източника на топлина ). С трипътен вентил си регулирате температурата в тръбите и не се притеснявате колко влиза или излиза от радиаторите преди входа на подовото. Малко по-скъпо е но пък се лишавате от всички притеснения за температурата на водата преди и след радиаторите, да не говорим че ако има ламинат отгоре върху подовото винаги можете да коригирате температурата за да постигнете оптимални резултати :)
deo moni - специалист
По голяма фуга на плочките и няма проблем с напукването.Проблем можеш да имаш само със съседите, защото незнам каде ще сложиш топломера :? :shock: :-D
stiff_bg - напреднал
deo moni написа:
По голяма фуга на плочките и няма проблем с напукването.Проблем можеш да имаш само със съседите, защото незнам каде ще сложиш топломера :? :shock: :-D
Само един последен въпрос - последно да слагам ли гофре-то на изходната тръба или да не го слагам?

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: