• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Благодаря за оказаната помощ.

Ще черпя :partyman:
Здравейте колеги, първо искам да ви поздравя за прекрасният форум,както и да изразя възхищението си пред вашите знания и умения.Запалих се на тема осветление с диоди и от 3-4 дена чета тази тема и съм намислил да направя нещо подобно на тези осветления показани в темата,само че аз искам да си осветя само моята стена и искам да наредя 100 сини диода отгоре на стедиопорените то нз как точно се казват ъгли или первазчета и диодите да са насочени надолу и да светят по самата стена.Като самата стена е дълга 330 см и ако съм смятал правилно искам да сложа 100 диода на разстояние 33мм един от друг.И като прочетох повечето разяснения в тази много полезна тема ако съм смятал правилно за 100-те сини диода ще са ми нужни 100 резистора със съпротивления 2к/2в,всъщност тази сметка я взех наготово от погоре :).И да попитам още веднъж за тази грец схема и за тези кондензатори преди и след нея.За самата грец схема ми е ясна че тя изправя променливия ток но ми се струва малко опасно с тези 220 волта да я вържа тази малка "въшка" с извинение.Като си купих грец схема- RC207-надявам се да става за моята цел.И с ако може да ми кажете с каквъв капацитет да бъдат тези кондензатори преди и след греца. Благодаря ви предварително.

Поздрави ;)
lenko71 - специалист
niki_gi написа:
ще са ми нужни 100 резистора със съпротивления 2к/2в,всъщност тази сметка я взех наготово от погоре :).И да попитам още веднъж за тази грец схема и за тези кондензатори преди и след нея.За самата грец схема ми е ясна че тя изправя променливия ток но ми се струва малко опасно с тези 220 волта да я вържа тази малка "въшка"
Не съм чел цялата тема ама къде го прочете това да вържеш диодите през 2к към 220V? Да не би да е 12V?
sstefanov - майстор
niki_gi, нищо не ти е ясно, прочети темата още веднъж. Няма смисъл да повтаряме всичко отново.
rakiqfan - помощник
Здравйте.
искам да попитам дали може да се вярва на този калкулатор--> http://led.linear1.org/led.wiz
lenko71 - специалист
Може. То няма кой знае какво за смятане. Ти като знаеш на колко волта работи диода и колко ток минава през него...то кажи речи нищо не остана за смятане. Само че различните диоди имат, макар и малки различия. Освен това един диод може да консумира 20mA а може и 50mA, респективно и напрежението върху него е по-малко или по-голямо. Колко е оптималното обаче не мога да кажа.
rakiqfan - помощник
Мерси за отговора. Това за тока и аз го знам колкото и да съм начинаещ, ама реших да се консултирам с някой, който е по-запознат от мен в тая област :)
boltik - специалист
Здравейте и от мен.На времето БГ светодиодите светеха всеки както си иска.За да светят еднакво трябваше да се корегират с резистори.Днес как стои въпроса с този проблем?Посочете моля,къде мога да намеря повече инфо за тях.Като насоченост на светлината,консумация,цвят и пр.Да се има на предвит,че от ел.техника почети нищо не разбирам.
rakiqfan - помощник
boltik написа:
Здравейте и от мен.На времето БГ светодиодите светеха всеки както си иска.За да светят еднакво трябваше да се корегират с резистори.Днес как стои въпроса с този проблем?Посочете моля,къде мога да намеря повече инфо за тях.Като насоченост на светлината,консумация,цвят и пр.Да се има на предвит,че от ел.техника почети нищо не разбирам.
Не съм много запознат ама мисля, че е нормално да сложиш резистор. Все пак диоди до колкото знам са с ток 20-50(70)мА.
lenko71 - специалист
Може и без резистор, ако случайно уцелиш подходящия ток, но обикновено винаги има нужда от корекция. Въпроса е дали да има резистор на всеки светогиод или може и няколко навързани последователно или паралелно през един резистор. Честно казано и аз доскоро си мислех че това (особено с последователното свързване) не е добра идея но се убедих че няма никакъв проблем - светят си еднакво. При старите светодиоди обаче не беше така.
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: