Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Задавам отново въпроса си с надеждата, че някой може да ми помогне...

Имаме печка-камина с водна риза и един радиатор. Тъй като много бързо завира водата в разширителния съд искаме да монтираме втори радиатор над първия. Ще се наруши ли циркулацията на водата или трябва да са на едно ниво двата радиатора - а нямаме такава възможност...
И ако е удобно, моля опишете връзката между радиаторите.

Светлана
velsi - Почетен майстор
Не съм специалист по парно, затова изчаках някой друг да каже. Мисля обаче, че е възможно, тъй като, както на всички е известно, топлата вода се издига нагоре, а студената пада надолу. Няма проблем според мене двата радиатора да се монтират един над друг, просто единия радиатор ще бъде винаги с малко по-ниска температура от другия, понеже ще се захранва с вода отдала вече част от температурата си в другия.
Стефан - майстор
И аз също поизчаках малко. Предполагам, че водата в системата се движи от помпа!
velsi дава предложение, при което двата радиатора са свързани последователно. Може и така, но по-добрия вариант е, когато двата радиатора са захранени паралелно. Входа и изхода на радиаторите трябва да са диагонално разположени, и да имат самообезвъздушаващ се клапан. За завирането на водата в разширителния съд ми е малко интересно. Зависи къде в системата е подвързан разширителния съд? И дали този, който е монтирал цялата система, е знаел какво прави?
Благодаря и на теб, Стефане!
zap - помощник
А защо не сложите втория радиатор в друга стая? :?
С ТАКАВА ПЕЧКА -КАМИНА "ПРИТИ" С ВОДНА РИЗА ОТОПЛЯВАМ ЦЕЛИЯТ СИ АПАРТАМЕНТ 80 КВ.ВЕЧЕ 3 ГОДИНИ НА 6-ТИЯ ЕТАЖ СЪМ И НЯМАМЕ АБОНАТНА СТАНЦИЯ. ИЗПОЛЗВАМ И ДЪРВА,НО ТАЗИ ГОДИНА
КАРАМ САМО НА ЕКО-БРИКЕТИ. ОТОПЛЕНИЕТО МИ ИЗЛИЗА ОКОЛО
80 ЛВ. НА МЕСЕЦ. ИМАМ 4 ДЪЛГИ ПО 2,5 М ТРЪБНО-ПАНЕЛНИ РАДИАТОРА И ЕДИН ЕДНОМЕТРОВ В КОРИДОРА.ВСИЧКИ СА ВЪРЗАНИ С ОТДЕЛНИ ВРЪЗКИ ОТ ОБЩА МАГИСТРАЛА .ВРЪЗВАТ СЕ "НА КРЪСТ"
ОБЕЗАТЕЛНО С ОБЕЗВЪЗДУШИТЕЛНИ КЛАПАНИ.РАЗШИРИТЕЛНИЯ СЪД
8-ЛИТРОВ СЕ МОНТИРА НА ИЗХОДА НА НАЙ-ДАЛЕЧНИЯ РАДИАТОР НА ВИСОЧИНА 1,20 М НАД ГОРНИЯ КРАЙ НА РАДИАТОРА.

ЗА ДА НЕ ВИ ЗАВИРА ВОДАТА ОГЪНЯ СЕ РЕГУЛИРА С ОТВОРИТЕ ВЪВ ВРАТИЧКАТА НА КАМИНАТА И КЛАПАНА НА ИЗХОДА КЪМ КОМИНА.
УСПЕХ.
bob - специалист
Няма значение мястото на втория радиатор. Важно е нивото на разширителния съд. И задължително на най-далечния радиатор. За завирането, мисля че е защото водната риза е доста мощна а има само един радиатор и ако няма помпа водата доста бързо загрява. Миналата година в един приятел ,отопляващ се по същия начин, слде спиране на тока , водата завира и имаше доста поражения - стопени тръби, изтичане на водата. Сега си сложи UPS на помпата.
Gogo55 - специалист
начи малко елементарна термодинамика.
1.долната част на разширителния съд на е на минимум 1,5 метра над наи високата точка с вода по системата.
2.ако има само един радиатор топлината от камината идва в повече и много ясно че всичко ще ври-намаля се огъня,или се усилва скороста на помпата.
3.колкото повече радиатори толкоз повече топлина ще се взима от водата и ще се излъчва около тях-може да се помогне с вентилатор които да обдухва радиаторите или да се увеличат ребрата или броя им.
4.разширителния съд трябва да е в наи далечната точка от камината но да има минимум 5 метра от нея, и тръбата му да е вързана за наи долната точка на студената вода/не топлата/тоест на изхода от последния радиатор.
мисля че т.1 и т.4 са проблемни в този случаи

Тема "Спешно е, помогнете..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: