Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
barekov1 - специалист
Реших да си зглобиа едно стабилизаторче за тестване на други устроиства, но срещнах следния проблем. http://hobby.neomontana-bg.com/schemes/152s1.gif
Постояно на изхода напрежението е 20V. (независимо от положението на потенциометъра) , колкото е след греца. На базата на транзистора VT1 има постоианно напрежение 20V без да се променя от въртенето на потенциометъра. Даите идея какъв може да е проблема. :?
lenko71 - специалист
А случайно тази схема да е стабилизатор на ток?
ELEMENTAL - специалист
Не е на стабилизатор на ток схемата.Вarekov1 напиши какви са напреженията м/у извод 2(на 723) и маса, и извод 4(на 723) и маса.Освен това мери ли ги елементите преди да ги запояваш?Най-вероятно е развален потенциометъра.
stefan_gb - специалист
И на мен ми се е случало това поне два пътя, и в двата случая проблемна излезе 723, или работи около месец и след това дефектира без явна причина.....
ELEMENTAL - специалист
Обикновено и дефектира транзистора от защитата по ток.
stefan_gb - специалист
Да сложи цокъл ако има ше му е от полза, видях че човека в друга тема говори за ецване на платка дали е същата :) почисти хубаво междо крачетата на ИС723
barekov1 - специалист
На изход 2. е 18V а на 4 е 8V. Потенциометъра Работи. Изход 1 и 2 са свързани на едно. На извод 6. също е 18V.
bisoft - специалист
Измери напрежението на ср.точка на потенциометъра долу и горе по схемата .. трябва да има поне 10-12V разлика, колко кОма ти е потенциометъра и колко е R5 ? При 18V на входа на 723, няма да получиш никаква стабилизация, ОУ-то е в горна точка и не може да управлява мощният дарлингтон VT1-VT2 - трябват му поне 1,6-1,8V активни на базата под горна точка ?!

Бисер
barekov1 - специалист
Благодаря за отговорите на всички, днес намерих една стара платка направена от мен преди години и дайе работи :-D Та следващия въпрос ми е следния: как със потенциометър мога да реголирам при каква големина на тока да сработва защитата? http://hobby.neomontana-bg.com/schemes/152s1.gif
lz1wvm - специалист
R 6,7 и 8 са токоограничаващи резистори.Най добре е паралелно на тях да се върже потенциометяр от порядъка на 1-2 килоома и от средния му извод да захраниш базата на токоограничаващия транзистор.
П.С. При това положение ще увеличаваш тока на работа на крайния транзистор(което не е хубаво) за това може да вдигнеш и стойностите на трите резистора.

Тема "Питане за стабилизатор 723" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: