Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
drtsarev - напреднал
Ааа, усетих, че натам ще се извъртат нещата и затова си корегирах поста.

Двете бутилки - солената и не солената са замръзнали в един и същи фризер и са с еднаква темепратура. Разликата е, че безсолната вода е замръзнала при нула и минус един градус, а /силно/ подсолената вода е замрузнала при минус 21 градус.

Като се извадят двете бутилки от фризера - и двете са с еднаква температура.

Така, че аргумента ти не важи.

Освен това посоляването на водата намалява температурата на замръзнване и на ТОПЕНЕ. Т.е. подсолената вода ще се разтопи не при нула, а при минус 2.2 градуса.

A water with extreme salinity such as very salty
lake waters at Death Valley, California (approximately 300,000 parts per
million “salt”) may freeze and melt at temperatures as low as -20 – -30°C!
Последна промяна от drtsarev на нед юли 05, 2009 11:30 pm, променено общо 1 път.
lenko71 - специалист
drtsarev написа:
Водата, подсолена или не, замръзва, а Не акумулира студ..
Напротив - точно това прави. И понеже в природата всичко се стреки към равновесие тялото с по ниска температура отнема енергия от околното пространство докато се получи равновесие. Колкото по-ниска е температурата на "акумулатора" толкова повече енергия ще отнеме, на практика повече време ще поддържа ниска температура.
vanko68 - специалист
drtsarev - как така ще ги извадиш от един и същи фризер,едната ще е на -1,другата на -21°,но ще са с ЕДНАКВА температура??? Чуваш ли се какво говориш,или пишеш всъщност???
Освен това не ме интересува при каква температура ще се стопи солената вода.Тя си охлажда обема и това е.Дали е солена вода на -5° или чист лед пак на -5°.за вътр.обем е едно и също-бутилка ,на която повърхността е охладена до -5°.
drtsarev - напреднал
vanko68 написа:
drtsarev - как така ще ги извадиш от един и същи фризер,едната ще е на -1,другата на -21°,но ще са с ЕДНАКВА температура??? Чуваш ли се какво говориш,или пишеш всъщност???
Освен това не ме интересува при каква температура ще се стопи солената вода.Тя си охлажда обема и това е.Дали е солена вода на -5° или чист лед пак на -5°.за вътр.обем е едно и също-бутилка ,на която повърхността е охладена до -5°.
Колега, като сложиш двете бутилки във фризера - едната ще замръзне почти веднага, а другата ще замръзне след няколко часа - ЕЛЕМЕНТАРНО, както казваш.
Сутринта като ги извадиш и двете ще бъдат с температура минус 21 градуса /примерно/.
И? Нека поне научно стигнем до някакъв извод.
Master_Kenobi - V.I.P.
vanko68 написа:
Да, де. За тва говорим. За кво ни е тогава да солим водата или да слагаме антифриз. Наистина не вдявам.
Тук по-скоро е важно друго свойство на веществата.... оф, как му беше името?!... Нещо като енергоемкост. :? Баси термина! :shock:
Но водата така или иначе е най-доброто вещество за това. Нали така беше.
vanko68 - специалист
Соленето може да е заради факта,че прясната вода си увеличава обема,когато замръзне и може да ти напука съдчето.Солената ще я охладиш до -10 или -15,но ще си е течна и не е опасно за съда.Не знам точно,но така мисля.
drtsarev - напреднал
Any foreign substance added to the water will cause a freezing point drop. For every mole of foreign particles dissolved in a kilogram of water, the freezing point goes down by roughly 1.8°C. Sugar, alcohol, or any chemical salt will also lower the freezing point and melt ice. Salt is used on roads and walkways because it is inexpensive and readily available.

Master_Kenobi, точно за това говорим.

Но се опитвам, за да доведе дискусията до положителен резултат и да е от полза на колегите, да разбера /да си припомня/ дали водата /подсолена или не, но при една и съща отрицателна температура/ има някакви акумулиращи свойства, различни от това да се разтопи и да отдаде разликата в градусите.
Master_Kenobi - V.I.P.
vanko68 написа:
Соленето може да е заради факта,че прясната вода си увеличава обема,когато замръзне и може да ти напука съдчето.Солената ще я охладиш до -10 или -15,но ще си е течна и не е опасно за съда.Не знам точно,но така мисля.
Има логика...
Но аз продължавам да мисля за емкостта на веществото... (Лазареее, Хигрооо, къде сте! :-D ) Когато е солен р-р е с по-висока плътност и... може би по-топлоемко... :? Не случайно оригинала е гел.
LazarGanev - "Велик майстор"
Рядко поглеждам в този раздел.
Q=c.m.дТ - това е формулата за акомулираната топлина

с - специфична топлоемкост
m - маса
дТ - температурна разлика
Цифри за солта в момента не ми са на разположение, но водата (4186 J/kg.K°) има няколко пъти по-голяма топлоемкост от камъка (920 J/kg.K°), a солта нали е вид камък, смятам да е нещо близко. Ако имаме две еднакви бутилки, пълни догоре с вода, в едната започнем да добавяме сол, какво ще стане - ще започне да прелива. Ако продължаваме така солта ще заеме половината бутилка, а после и цялата. Сега имаме две бутилки - едната пълна със сол и малко вода, а другата - пълна с вода. Коя бутилка ще поеме повече топлина? Сега, като говорим за малки количества сол във водата, практически няма да забележим разлика, но и смисъл дали ще забележим?
За хладилната чанта аз ползвам бутилки минерална вода от фризера, които след размразяване се ползват и по предназначение - вода за пиене :) .
Neno Er - специалист
Master_Kenobi написа:
vanko68 написа:
Да, де. За тва говорим. За кво ни е тогава да солим водата или да слагаме антифриз. Наистина не вдявам.
Тук по-скоро е важно друго свойство на веществата.... оф, как му беше името?!... Нещо като енергоемкост. :? Баси термина! :shock:
Но водата така или иначе е най-доброто вещество за това. Нали така беше.
За да не ти се пръсне съда в който си я налял.
Още преди "сто" години, първите хладилни чанти които съм виждал и ползвал, бяха с две пластмасови бутилчици, които се пълнеха със солен разтвор.

Тема "С какво са пълни охладителите за хладилни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: