Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Както знаеш ДТЗ се пробва от бутона един път на месец. Пробата с пробната лампа фаза-земя е хубав тест на реалната работоспособност на ДТЗ.
stefan_gb - специалист
Цветовете по принцип трябва да се спазват.
Милен - майстор
Ако са омешани си вземаш три цвята изолирбанд жълто-зелен за защитния проводник, син за нулата и черен например за фазата. Като им разгадаеш омешаните краища, си ги маркираш в контактите, разклонителните кутии и таблото с една две навивки от различния цвят.

И ако не ги объркаш и ти, в бъдеще няма да имаш проблеми с окраските. :lol:
В. Петров - специалист
fikata написа:
Ако са свързани няма значение как ще ползваш двата проводника за работна или защитна нула.
Напротив. Има голямо значение по отношение на безопасността. Освен ако не става въпрос за токов кръг с един единствен консуматор.
sasooooooooo - "специалист"
Да се има и в предвид, че при лампените излази дори и да с по три или четири жила /съответно за единичен и сериен ключ/, може да не са прекарани през ДТЗ.

ProE, имаш да монтираш контакти и лампи ли?
ProE - напреднал
Нямам монтирани контакти и лампи, висиат само кабели.
Иначе на кръга за осветлението нямам ДТЗ.
stefan_gb - специалист
В практиката обикновенно (в апартаментните табла) поради икономически причини се слага една ДТЗ 63А за главна на всичките токови кръгове и една за мокрото помещение и затова токовия кръг на осветлението не минава през дефктнотоковата. Обикновенно е така ако осветлнието е на един предпазител. А днес видях на едно проектче проектанта е заложил в таблото само една ДТЗ за пералнята(по проект) чудех му се доста .......
ProE - напреднал
Аз имам седем кръга и шест ДТЗ, няма само на осветелнието.
stefan_gb - специалист
Значи табалцето ти е шест :) проектатнта се е отпуснал :lol:
sasooooooooo - "специалист"
Направо се е престарал, сигурно е действал в комбина с електричарите :lol:
И за седем кръга са ти турили ТАП 24? :lol:

Тема "Как може да се открие нула или земя без да се гледат цветове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: