• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
zmeios - специалист
+1 за идеята да се направи през компютър и звукова карта. :)

Аз имам такава джаджа, има и безплатен софтуер по мрежата.

Тънкостта е да вземеш отделна саунд карта и да я моднеш така, че да разкараш кондензаторите на входа, съотв. 'нещото' да може да мери прав ток. Не е толкова просто колкото звучи, защото като махнеш кондензаторите, от страната на саунд чипа идват няколко (примерно 2.5) волта преднапрежение, с които трябва да отместиш входния сигнал, за да ти излиза на нула в софтуера.

Ама цялата тая работа е супер играчка и излиза по-скъпо отколкото да си купиш стар руски осцилоскоп. Аз така и го направих първо, като "ПЦ-базирано 10-килохерцово АЦП" (всъщност докъм 44 килохерца можеш да го докараш семплирането). После се сетих да се изпинизя да сложа и делители на входовете и да направя мини-скоп.

Някъде по мрежата има схеми. Най-общо казано, няколко ОУ-та -- един входен буфер (евентуално с функция *10 за амплитудата), едно за амплитудна нормализация и лека честотна компенсация, и едно последно да 'отмести' правотоковата компонента на чипа на саунд картата.

Голяма играчка, голям кеф. Но ако ти е да си вършиш работа, зарежи го и си купи скоп :)
pana - напреднал
И аз навремето се бях запалил но слава богу че дойде капитализма та се сдобих с два руски. Моите разработки все още стоят .На колегата мога да му предложа тръби и схеми стига да реши да си губи времето. Помня само че никога не успях да скрия обратния ход.Когато се занимавах имах на разположение Тетроникс служебен 50мгхц. И един колега все казваше "Прави за да се учиш купи за да си имаш"
Ако те устройва честота до 20kHz има много добри софтуерчета през звуковата карта. На сайта на Млад конструктор има линк към едно такова. Има също и варианти със спектрален анализатор. Иначе се предлагат PC приставки през USB които ще ти дадат много по-добри възможности но не са и безплатни.
  • 1
  • 2

Тема "Направи сам осцилоскоп." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: