Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Palawnik - специалист
stefan_gb написа:
А това актуално ли е ??? При нас и на невзриво опасни сгради и съоражения проектантите разделят двете уредби .... , според теб кое е по правилно и се обоснови :)
EEEEEE Това не го очаквах. Постановката за обединяване на защитната и мълниезащитната инсталация (изключая I категория) е от има няма 10 години. В уважаващите себеси страни и по рано.
rulom написа:
В бита все повече навлизат електроуреди изискващи заземление, а не ДТЗ, за пример мога да ви дам плазмените телевизори( в чиито докуметации излишно пише мрежата да е 3-проводна), както и многобройните теми за изгорели видеокарти след връзване на компютър към ТВ …..
Хайде първо да си уточним понятията кое е заземяване, кое зануляване и тогава да пускаме постове.
rulom написа:
За компютър ДТЗ не трябва
Това как го реши? И къде го прочете?
rulom написа:
, явно не правите разлика между защита на уреди и защита на потребители :wink:
Ще ни кажеш ли каква е тя?
rulom написа:
Може ли да ви попитам:При включване на компютър към телевизор, без да е изключена кабелната, дали ще сработи ДТЗ, и след като(ако) не сработи, дали в гаранцията на компютъра се поема смяна на видеокарта или дъно за 200-300 лв.(средно)?
Я пак че нещо не разбрах. Тази защита последно ще изключва ли или няма? И ако не изключва защо няма да изключи?
stefan_gb - специалист
Palawnik думите ми произлязоха от това че виждам доста проекти за мълниезащитна уредба в фирмата ми узаконени от няколко проектанта и не са на згради от 1 категория а двете уредби са разделени ( това е факт).
topurov само ще добавя след съветите на Милен следното: след като направиш заварките и още докато са топли(горщи) нанеси върху заварките смола така че местата с изгорелия цинк и самите заварките да са защитени .
rulom - модератор
Palawnik, не видях съвет...па макар и лош :wink: , към човека пуснал темата...иначе празните приказки ги владеем всички :wink:
Palawnik - специалист
topurov написа:
Мисля да забия два поцинковани заземителни кола (150 см)

Не е добра идея. По-добре да е на 2-3m. Както на всички е известно влажността в този пласт винаги е еднаква независимо от сезона.
topurov написа:
близо един до друг
Не е добра идея. По-добре да е на 2-3m един от друг и на разстояние 2-3 м от сградата. Най - добре да са в два противоположни ъгли на сградата.
topurov написа:
в нещо като отводнителна яма.
Не е добра идея. Заземителите ще корозират много бързо.
topurov написа:
Коловете ще са свързани с шина, минаваща под къщата, към гръмоотвода.
Така и така ще минава под къщата защо не я свържеш със арматурата? А как ще слязат от покрива?

stefan_gb, Случва се понякога да не се съобрази, че двете инсталации могат да се обединят. Така е по-лесно на проектантите. Коловете за мълниезащитата се слагат по диагонал или в двете страни. Таблото обикновено е някъде в средата на сградата и пускаш линия до най- близката стена, а тя е в средата. Обикновено заземителнте инсталации се правят накрая когато инвеститора ти „диша във врата” и нямаш време да съобразиш всичко. Пък и 10 м. поцинкована шина е по-скъпа от един кол. Възможно е при тези проекти, които си виждал, да е било по-изгодно или някакви други фактори да са повлияли. Скоро ми мина един турски проект пред очите там искаха заземителен контур вън и вътре на основите с поцинкована шина.

Rulom, сега ще ни удостоиш ли с честта да отговориш на въпросите ми.
rulom - модератор
Palawnik написа:

Rulom, сега ще ни удостоиш ли с честта да отговориш на въпросите ми.
Не виждам смислен въпрос, затова и не смятам за нужно да отговарям.Освен това нито аз, нито ти сме автори на темата, така че нито ти, нито аз, би трябвало да питаме.
Направих това, което е редно след зададен въпрос от автора на темата, т.е. споделих своето мнение, затова е и този форум всеки да си каже мнението, пък интересуващия се да прецени кое да ползва.
duudah - напреднал
по мое скромно мнение най-добре да разделиш заземителна от мълниезащитна по ред причини. И да вярно е че наредбата позволява да са събрани, но като ще си правиш къща и си е за тебе... няколко кола в повече е капка в морето.

коловете се бият на разстояние един от друг най-добре на поне няколко метра за да не им се припокриват зоните на действие и на дълбочина 2-3 метра където влагата не се изменя сезонно

Мен ако питаш викни си някой орган за контрол който мери защитна заземителна и мълниезащитна заземителна. Ориентировъчно цената е 15 лева на точка. И ще знаеш дали заземлението което си направил отговаря на това, което искаш да постигнеш. Още повече от органите за контрол знаят прекрасно какви са нормативните изисквания и протоколите им минават през ДНСК и ГИТ.

Ако пък не ти излизат сметките ще ти дам една номограма която ориентировъчно ти казва на какво разстояние и дълбочина да забиваш за да получиш желаните стойности.

Поздрави
Valkooooo - специалист
понятно все по этому вопросу
Последна промяна от Valkooooo на съб дек 26, 2009 2:22 pm, променено общо 2 пъти.
PCL82 - майстор
Само заземление не стига, нужна е и система за изравняване на потенциалите!

Ако се прекъсне нулата някъде по въздушната мрежа на енергоро, то остава земното и естествените заземители. Те имат определено съпротивление. Да кажем 4 ома. Нека имаме монофазно захранване с максимално натоварване 63А. Значи съпротивлението на консуматорите е: 230/63=3,65 ома. Токът през заземителя е: 230/(4+3,65)=30А
Падът на напрежение в земното е 30А х 4 ома=120 волта.

Какво излииза: уредите ще имат потенциал спрямо нулевият потенциал на земята 120 волта.

Ако в този момент пипнем крана на чешмата и водопровода е с метални тръби какво става?!!!!

Затова трябва да се присъединят металните тръбопроводи, арматурата на стоманобетона и други конструкции към земното на ГРТ.

Нека дискутираме какво ще е влианието на такова свързване по отношение на корозията. Дали няма опасност да се ускори ророзията на арматурата?
PCL82 - майстор
Ето и как се прави изравняването на потенциалите. На картинката ясно се вижда заземителната шина и главната клема на системата. Всички метални части са свързани с нея.

Прикачен файл

sys-tbs-potentialausgleich.jpg
sys-tbs-potentialausgleich.jpg (56.94 KиБ) Видяна 7526 пъти
stefan_gb - специалист
PCL82 :) добре направено но не е в Бг личи си от километри , но иначе евала за снимката :)

Тема "ЗАЗЕМИТЕЛНА ИНСТАЛАЦИЯ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: