• 1
  • 2
Всички имаме коли, нали ?
uglyduck - помощник
Здравейте,

Скоро ми се случи странна случка - огледалото за задно виждане (вътре в купето) се отлепи от стъклото заедно със стойката си. Странното беше, че стойката се отлепи заедно с част от предното стъкло - може би един слой. Иначе самото стъкло нямаше видимо никакви дефекти и все още няма други освен текущия, т.е. продължава да си е гладко отвън. Не очаквах, че ще се отчупи слой от стъклото - явно е било залепено супер здраво, но може би е имало някаква много малка шупличка или не мога да си обясня какво друго може да причини това.
Та, въпроса ми е - моля ви, дайте някой съвет с какво да възстановя щетата. Обмислях да го залепя обратно с някое двукомпонентно лепило като Poxipol, но сега се чудя дали ще е достатъчно здраво, защото все пак стойката не осигурява голяма площ и е относително малка в основата си (огледалото е фабричното на Fiat Brava). Освен това Poxipol не е напълно прозрачно и незнам дали ще стои добре.

Благодаря за всеки съвет
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Имах мнооого перипетии покрай едно огледало. Та същественото. Последното което направих, преди десетина дни, използвах "Капчица". полях основата на огледалото и леко разнесох, доколкото пожах сложих лепилце и на стъклото, притиснах и залепих с предварително приготвена лента тиксо. Хартиено.
Още си имам огледало.
Takezo Sensey - модератор
С капччица и сродните цианакрилатни (май така се пишеше) лепила нЕма да стане. Недей и да опитваш...те лепят на един друг прицип който n_a не знае...

веднъж и той да не знае нещо

По бензиностанциите има специални лепила които са за огледала за задно виждане в комплект заедно с армираща мрежичка от която се изрязва лентичка, за да стане по-дебел лепилния слой.Някои от лепилата стягат само на УВ лъчи. Или мажеш в гаража и изкарваш навън да го "види" слънцето . Финишния пласт е устойчив на вибрации, нещо с което нито поксипола нито повечето каноколити (секундни лепила) могат да се похвалят. :idea:

Ако имаш съмнение, че няма да се справиш попитай в сервиз за авто-стъкла, там ще ти свършат работа без да оклепат половината стъкло с лепило. :wink:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Тук бе засегната мойта чест!
За спешъл принципа на капчиците ще разкажеш, няма да таиш в себе си таквоз познание. И ний искаме да се учим.
Мислех да избегна перипетиите покрай Онова огледало.
Но.
Знаейки теорията, знаейки и цените на консумативите, тръгнах да си търся майстораааа... (доста търсене се падна). Както и да е. Избрах оня, който заговори за мрежичката и работата която тя върши. Сенсей, навързаните дупки, дистанцирайки огледалото (метал) от стъклото (стъкло), премахват напреженията предизвиквани от различното температурно разширение....
Та, какво ми се случи.
Поредния удар запращащ ме дълбоко в направи-си-сам. Пичът напул на компетентните си приказки...
На другия ден, при 45 градуса на сянка, стъклото каза пук-пук-пук. Няколко пукнатини обикалящи лепеното и завършващи нагоре и надолу към ръба на стъклото...
ОК, Тиксото си стои за да забл=ждава, че всичко е ОК.
След някое време, от жегите и специалното лепило подддаде и се разтече. Русе, все пак.
Наскоро за да подкарам пак бойната кола, просто действах смело и безотговорно с капчицата.
Преди време Е.Вр. каза, че n_a е мърльо...прав е. Сега пукнатото на стъклото е запълнено с "Капчица"....
uglyduck - помощник
Ок, благодаря за инфото за сега.
Ей това ми се щеше да разбера - има ли яки лепила. Защото епоксидните смоли са добри, но не са много за динамични натоварвания или вибрации. Аз лично от опита си досега не смея сякаш да се доверя много на "моментните" лепила.
Ще погледна първо в една-две бензиностанции да видим има ли го - няма ли го това чудо. Но това с мрежичката не ме пленява по причина, че на въпросната стойка на огледалото е останало парченце от стъклото - или трябва да го отстраня, за да легне мрежичката плътно или не трябва да ползвам мрежичка, защото на самото стъкло сега има "вдлъбнатинка" на вътрешния слой и тя едва ли ще създаде добър контакт.

Поздрави
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Всъщност и твойто и мойто стъкло са за смяна....
Takezo Sensey - модератор
uglyduck написа:
...но не са много за динамични натоварвания или вибрации....
Напротив, има !
Търговското им наименование е : "EPOXY ELASTIC" :wink:
Само дето НЕ лепят стъкло.
В твоя случай е ясно ще лепиш без мрежата .

за теб е това : bison car miror
http://www.kupilisi.com/product_info.ph ... ts_id=3307
drtsarev - напреднал
Не правете като мен!

Преди две години имах Ескорт 91-ва, на който с жена ми му избихме ;) огледалото за задно виждане с детската количка.
На другия ден го залепих с ПОКСИПОЛ.
На следващия ден предното стъкло се спука нагоре и надолу.
На последващия ден си оставих колата за смяна на предното стъкло - 130лв.
Та пичовете ми залепиха огледалото на новото стъкло за без пари ;):).
Като не се мисли така става.
timo1 - специалист
С моментни лепила както каза Такезо Не става.
Отиваи където сменят стъкла и за 2лв.си готов
Deo-x - специалист
timo1 написа:
С моментни лепила както каза Такезо Не става.
Отиваи където сменят стъкла и за 2лв.си готов
Ами да!Тръгни натам за да ти свършат работа като хората,имат си специални лепила за такива случаи :wink: Навремето ходих там/понеже пробвах сам,но не се получаваше/ и до днешен ден не е мръднало,а това беше през 2000г :shock: Успех!
  • 1
  • 2

Тема "Отлепено огледало за задно виждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: