• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Контактора е за бойлера,това е 100% сигурно.Включен е на нормално затворени контакти, а захранването на бубината на контактора е точно от тези допълнителни проводници.
Предпазителя на допълнителното табло (10А) е за осветлението на целия апартамент! - от него се пуска проводник до два предпазителя (25А) в основното табло които са за двата кръга на осветление.Това също ми се стори странно!!!
Надявам се до към петък да успея да пусна снимки(не живея в този апартамент) и да се разбули мистерията.
Милен - майстор
Положението е много омотано при теб.
Вземи направи проверка на всички патрони и изхвърли тези които са поправяни с ТЕЛ. Един обикновен патрон струва стотинки и не си заслужава да се запалиш за едното нищо. За осветлението сложи не повече от 10А на главния и по 6А на двата кръга лампи. За боилера 16А а също и за другите контакти. Само за готварската печка 25А.
Trifun - специалист
@Милен, става въпрос за табло с автоматични предпазители ...
@deqnvs, и аз имах такива табла в гарсониерата - също строена по него време, в ж.к. "Чародейка" :wink:
Тогава таблата на етажите още не се заключваха, та погледнах и там - тези 4 проводника, за които говориш, не са свързани никъде в таблото на етажа. Трябвало е по проект да светва една лампичка когато минеш на нощна тарифа, но тъй като е възможно да се `върне` фаза и всички електромери да превключат на нощна тарифа по никое време ... (а ако е различна фаза - направо ще има БУУМ ! ) - така и не са изпълнили проекта :wink:
Така че ... тия 4 проводника просто са пуснати от външното до вътрешното табло, но не се използват.
Милен написа:
Положението е много омотано при теб.
Вземи направи проверка на всички патрони и изхвърли тези които са поправяни с ТЕЛ. Един обикновен патрон струва стотинки и не си заслужава да се запалиш за едното нищо. За осветлението сложи не повече от 10А на главния и по 6А на двата кръга лампи. За боилера 16А а също и за другите контакти. Само за готварската печка 25А.
Колега,първо предпазителите са автоматични!Второ няма нищо омотано.Исках само да разбера ако има някой запознат с инсталациите на въпросните сгради,предназначението на тези "екстри".Свързването на основното табло с предпазители е класическо и няма ТЕЛОВЕ и други видове побългаряванки и никога не съм имал проблеми по ел. инсталацията.
Поздрави!
Trifun написа:
@Милен, става въпрос за табло с автоматични предпазители ...
@deqnvs, и аз имах такива табла в гарсониерата - също строена по него време, в ж.к. "Чародейка" :wink:
Тогава таблата на етажите още не се заключваха, та погледнах и там - тези 4 проводника, за които говориш, не са свързани никъде в таблото на етажа. Трябвало е по проект да светва една лампичка когато минеш на нощна тарифа, но тъй като е възможно да се `върне` фаза и всички електромери да превключат на нощна тарифа по никое време ... (а ако е различна фаза - направо ще има БУУМ ! ) - така и не са изпълнили проекта :wink:
Така че ... тия 4 проводника просто са пуснати от външното до вътрешното табло, но не се използват.
Говоря за същия квартал (ще излезем комшии :) ) Точно това връщане на фазата ме узадачи най-много :shock: , а това че този проект е мъртво роден и не е функционирал никога е 100% сигурно.
Поздрави!
Милен - майстор
Ами като не си обяснил е нормално да гадае човек. Така задочно нищо няма да рабереш. Викни човек на място да види положението.
  • 1
  • 2

Тема "Ел. инсталация на панелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: