• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
housedoktor - майстор
Аз бих работил надоло.прави се на участъци дори и под основите може да се слезе (underpilling) .Обикновенно основите са на около80 см под нивото
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Първо - хубава къща е била, но е била.
Всички дървени греди и подпори на боклука и нови.
Около къщата дренаж. Камъка отгоре си направи пояс може и с дебелина на зида, за да стегне зида.
Пояса армиран с железа Н10 или Н12 и стремена Ф6.5 - 4 горе и 4 долу при дебелина 50см.
Какви са размерите на петното, в което иска да налееш плоча.
Консултирай се с конструктор - заведи го на място да ти направи обследване на конструкцията /или по-точно каквото е останало от нея/
Като каква искаш да ползваш къщата.
Поздрави.
Още нещо - надзид и след това плоча няма как да стане - върху какво ще стъпи плочата - върху надзида ли.
Не ми харесва, че си на нивото на терен, помисли и относно това - да задигнеш малко за да се пазиш от вода и др. такива.
Но тогава нещата стават доста сложни.
Поздрави.
laki1968 - специалист
sety написа:
С интерес ще ги чакам.
също така за въпросния надзид за който стана въпрос как ще е по добре да се доиззида със същия камък,от който имам в изобилие но с кал ли да се зида или с нещо дишашто от сорта на хоросан или др.
зидай камъка с цимент и пясък/3към1/ и спокойно си леи плочата.после ш ти кажа кво да правиш с камъка.........или по добре разгледай форума за ест.камък
rulom - модератор
На камък...дренаж, пояс, плоча, стремена и прочие :?....трябва да бутне и камъка и да налее основи........... Вие луди ли сте :? Що направо не я бутне и да си рапне една панелка, гледам, че много вървят, а и ще си бъде автентично, все едно е в Люлин :-D (да ме извинят Люлинците :wink: ).
Ако иска да си запази автентичния вид на къщата(нещо много ценно) да потърси реставратори и от камъка нагоре, същото възстановяване.

Тук в този форум могат да се получат съвети за "бързо" строителство, като за пред издаване на обект :wink: , не за друго, а щото дюлгерите са открили пясъка, цимента и желязото :-D .....също и компютъра :-D

Моето мнение е че направят ли се препоръчаните неща къщата се обезличава и човека ще разполага само с петно на село и малко камънаци.....Ма всеки сам си решава какво точно иска.
Успех от мен !

П.П. Съветите на housedoktor са разумни, ако се тръгне в тази насока може и да станат добре нещата.
По-голямо обезличаване от моментното и състояние надали може.
Реставратори, малко, а пък и ценичките какви са.
Според мен жилищно ниво на нивото на терена е страшно непрактично.
А пък ако трябва и да я бутне . да си започне от нула, но да цели облик на къщата подобен на сегашният.
Със поясът ще стегне зида, а и ще двигне светлата височина на помещението на приземното ниво, поне с малко.
Поздрави.
Моето мнение е ако можеш да запазиш уникалноста на този тип къщи ще е най-добре. Искам да попитам нещо, захващайки се с ремонта предполагам сте проучили как стоят нещата с документите. Мисля, че за ремонт не са необходими разрешителни от общината, но пък съм чувал, че за да се води една строителна дейност за ремонт не трябва да се бута покрива. Дали е така незнам може и да не съм разбрал правилно. Който е наясно нека да сподели.
ЗУТ и НТаредба №7 - там си пише всичко /е почти всичко де/
sety - напреднал
За сега ни искат само съгласието на съседите да си правиме ремонта
crez - майстор
Прекрасен каменен зид. Запази го така. Не махай гредите,те са заковани върху други които са скрити в зида по неговата дължина. Моето мнение е да запазиш гредите,като предварително добре ги почистиш,направи кофража върху тях с обработени дъсни така че да останат там като таван на помещението и бий плоча. Направи долу механа като увеличиш височината с 20-20 см. с изкопаване и след това бетонна плоча. Нагоре вече прави каквото искаш.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "ремонт на около 100 годишна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: