Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Ronin - специалист
Здравейте...понеже темите за водоструйките станаха доста актуални.....на мен ми щукна идея за направи си сам водоструйка...с нужния дебит,налягане...а ако щеш и температура.....само че досега не съм отварял такава и незнам по какъв принцип вдига налягането и колко е горе долу то преди да влезе в пистолета......
Аз имам 3 водоструйки,всичките са Karcher и се различават основно по дебита....Прави ми впечатление че като откача пистолета струята от маркуча не е нищо особено...примерно струята е фи 10-12 мм с дължина 3-4 макс 5 метра....аз ще пробвам да я надуя с компресора на 10 атмосфери да видя какво ще стане....ако някой знае нещо повече по въпроса моля да сподели.....
Преди няколко седмици гледах по дискавъри сериала мръсна работа и там едни хора чистеха едни покриви от изпражнения на гълъби и там ползваха водоструйка която стоеше долу а само мъркучите се качваха на покрива и ми се стори че беше нещо от рода на направи си сам...
Spokoiniq - майстор
100 бара пише на малките водоструйки като мойта акватак10, ако дигнеш много рискуваш да е...ш мамата на боята, но ако за друго я ползваш що не, маркуча само да държи на налягането, и снадките.
Ronin - специалист
Това разбира се е така(пише така) но никога не съм се замислял че 100 бара или 160 бара на голямата ми водоструйка маркуча трябва да е като от хидравлика на самосвал......а той не е нищо особено къде ги дават тези 100 бара.....или по точно на какво....
1 бар е приблизително равен на една атмосфера....де са майка му стара тия 100 атмосфери...По склонен съм да вярвам че това е налягането след разпръсквача и то на определено разстояние
citrofen - специалист
Това е налягането на изхода на машината, т.е. в маркуча. Друг е въпроса, дали самата машина ги прави тези барове, ако е в добро състояние трябва да ги прави. Маркуча от машината до пистолета (струйника) е точно такъв, като за хидравлика, с металните оплетки и т.н. Налягането зависи и от дюзата на струйника.

Само не разбрах, каква ти е конкретната идея, за пароструйка самоделка.
Как ще нагнетява?
По важният въпрос е, как мислиш да става подгряването на водата?

Иначе, след машината, маркучите магат да са произволно дълги. Ако се чистят фасади, покриви, високи обекти и т.н. не е много удобно да мъкнеш цялата машина, да я захранваш гориво/ток, вода... По рентабилно е просто маркуча да е по-дълъг.
stefan_gb - специалист
Да около 150-70 бара е налягането в системата при големите Керхери , маркучите са за високо налягане естествено.
Невярвам Ronin да успееш да направиш помпата в домашни условия.
citrofen - специалист
То невъзможни неща няма, пък и "домашни условия" е доста относително.

Чудно ми е само, дали има нещо в предвид, което с модифициране да се получи или поне конкретна идея, какво му трябва?

Понеже съм леко запознат с устройството на тези машини, не само помпата е сложна, подгряването на водата също не е лесно за изработка. Принципите на работа са уж елементарни, но опре ли до ефективна и надеждна реализация...
Ronin - специалист
И на трите водоструйки като махна дюзата водата(струята) е все едно като от обикновен маркуч с пистолет в чешмата....идната неделя че пробвам и ако съм прав 10 бара преди дюзата ги правя всякък с дебит 240 л в минута.....а подгряването е най-лесната част....Нека да проверя дали съм прав и ще пиша.....но ми трябва принципна схема или устройство на оригиналните помпи....пък двете ми са гаранционни още....!
Ronin - специалист
Май-май ще се окажа прав...сега гледам че на ротационната дюза пише макс. 15 бара......което значи че може би входящото налягане да е около 10 бара/атм...и маркучите за пистолетите са много леки ...може да имат плат но метални нишки не......в неделя ще стане интересно......
citrofen - специалист
Значи, виж сега като махнеш дюзата не очаквай да хвърля на далече, то и на комън-рейл помпа дето прави повече от 800 бара, като гя откачиш от дюзите едвам тече нафтата от тях, просто дебита е малък. Без дюзи, няма налягане, само дебит...

Пробвай каквото си намислил, интересно е да кажеш после, дали се получава.
sek.1 - специалист
То дебита умишлено е направен малък все пак тия машини трябва да са икономични от към вода на повечето модели им дават разход между 5-8 литра на минута.

Тема "Идея за водоструйка...самоделка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: