Всичко за дърводелството
Mentor - помощник
Здравейте,
По молба на колега от друг форум, пускам заявката му за помощ относно импрегнирането на дървен материал, за по-дългосрочна употреба на открито. Ето и неговото питане:

Става въпрос за маси от бук, които ще са изложени на открито целогодишно, самите маси представляват напречно срязани кръгли "филии" от самото дърво (на лицето и гърбът са пръстените на дървото - един вид цилиндър с височина 18см и диаметър около 70-90см). Вече са исъхнали и е време да ги обработя с препарати, тук е въпросът ми: за този материал дърво (БУК) какви препарати и техники на обработка да използвам, за да постигна маскимално качество за дългогодишна употреба, четох различни материали (примерно доста хора бяха против използването на безир - което ме доведе на мисълта че доста съм изостанал с този тип препарати).

Благодаря предварително.
shotik - майстор
За препарати и аз съм изостанал ката пишещия,но това ,че е изсъхнала дървесината ,мисля ,че може да се спука от изсъхването и вероятно ще е добре отвън да се стегне с метални обръчи ,както е при каците.Някъде съм виждал такова нещо ,може би във воденица ,не съм сигурен,но се допитайте до майстори бъчвари,може да дадат ценни съвети.
goran2 - специалист
Аз имах същия проблем,но при мен се напука бука.Според мой познат занимаващ се с дървообработване няма начин да не се напука след като има сърцевина.Съветът му беше да намажа пъна с течн парафин и отгоре да накова дъски.Целта беше да ползвам букови пънчета за сядане.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Еми не става. Бук много реагира на влага. За да се избегне това, първо се бичи да няма сърцевина и второ се ползва на малки детайли и трето се суши по специален начин. Пари се. То затова му се вика 'варен бук". И пак не е за навън. Буков паркет как става на планини. Не знам какво точно има твоя приятел, но ми се чини , че неговата няма да стане.
Донякъде може да се спаси с перфориране тук-таме и стягане в обръч.
Инак за маслата - сега се продават много и всякакви, не мога да препоръчам, но са все маркови. С безир нищо лошо няма да му стане на дървото, но мирише и бавно съхне. По принцип импрегнацията се прави 1-2 пъти за сезон,, та тези неудобства не са за пренебрегване.
Струва ми се по-вероятно, такъв плот за маса да е за един сезон.
EDI - майстор
Нищо няма да го спаси от измятане, дори и да е "варен" и после сушен правилно.Ако пък е само сушен, за един сезон ще заприлича на нищо.Бука е най-калпавата дървесина за външни мебели, най-много се измята на атмосферни условия, независимо от обработката.За външна употреба най-добра е иглолистната дървесина.Не виждам начин за трайна защита, дори и лаковете на водна основа нямада спасят положението.
Kolio82 - помощник
Здравейте, аз съм питащия :)

Нека да внеса малко яснота по въпроса, че като ви слушам почва да ме хваща яд - дет се вика специално търсих бук за целта защото си мислех че е от най-здравите дървени материали.

Масите изглеждат подобна на тази Изображение
само че ще лежат на пън не на крачета,

Четох различни материали в интернет за някаква химия PEG от тук:
http://ths.gardenweb.com/forums/load/wo ... 27465.html
http://owic.oregonstate.edu/pubs/peg.pdf

която би трябвало да реши проблема, лошото е че нямам идея под какво име се продава у нас (ако въобще се продава).

В крайна сметка, ако трябва ще ги покривам да не се излагат на дъжд и сняг, но все пак какъв е оптималния вариант (какви препарати да използвам) за да ги запазя максимално дълго време?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Как успя да не разбереш, че БУК не става за целта??
Не изчетох обсъжданията в линка ти, но там май пише за топола. Която си има съвсем други проблеми. Тополата гние скоростно и цялостно на влага. Едно добро намасляване би я спасило, може би.
С яд или без яд, имаш си урок, да не се впускаш специално в нещо, за което нямаш достатъчно информация.
Kolio82 - помощник
М/у другото три от масите са от топола, в такъв случай ако останалите ги запазя за вътрешно ползване, а тополата я обработя?

В крайна сметка всичко това е за мен, за вилата, не държа да е кой знае колко идеално...
Последна промяна от Kolio82 на пон юли 13, 2009 12:02 pm, променено общо 1 път.
Master_Kenobi - V.I.P.
И тополата ли е рязана на "филийки"?
Kolio82 - помощник
Да, всичко това го взех от една фабрика за бук до Монтана, самите дънери бяха навън повече от година, може и две, пичовете ги бяха отделили защото имаха тел и пирони и не искаха да съсипват лентите на гатерите. Смея да твърдя че без никаква обработка не бяха мръднали ама грам, хората там бяха изключително коректни, директора ми отдели 3 часа да се занимава с моите дребни глупости и се навиха да ми отрежат седем парчета, въпреки риска за машините.

Колега@ n_a не ми допада тонът ти, а на въпроса ти: "Как успя да не разбереш, че БУК не става за целта?? " видях нагледно как изглежда такова дърво на повече от година без никаква обработка, и не мисли че нямам понятие що е дървообработката и има ли почва у нас, питах за препаратите, тъй като не съм запознат с новите технологии в тази свера.

Пак казвам не ми трябва някаква естетика...

Тема "Обработка (импрегнация) на дърво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: