Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
TACHO - специалист
hygro написа:
Между другото, когато започнахме да внасяме такива машини, направихме запитване в Института по български език кой термин е по-правилен "осушител" или "изсушител". Получихме обилна езиковедска аргументация в полза на "осушител" и използваме този термин като правилен.
Не че това има някакво значение за влагата, но от професионална гледна точка ще кажа, че "осушавам" го няма в речниците, за разлика от "изсушавам". Който няма речници, една справка в Гугъл също помага. :wink:
Това е просто уточнение. :!:
hygro - майстор
TACHO написа:
Не че това има някакво значение за влагата, но от професионална гледна точка ще кажа, че "осушавам" го няма в речниците, за разлика от "изсушавам". Който няма речници, една справка в Гугъл също помага. :wink:
Сетили се бяхме, да проверим и в речниците, а Гугъл за съжаление не прави езиковедски справки, а само ни предоставя непредставителна извадка от статуквото :)

Причината за справката в Института по български език е липсата на подходящ български термин. В качеството ни на първа фирма в България, работеща с тази техника, счетохме за задължение да създадем подходящ такъв, вместо да замърсяваме българския език с производни на "Luftentfeuchter", "dehumidifier", "dehumidificator", "hava nem alıcısı", "déshydrateur d'air" и т.н. или да проявяваме некомпетентно словотворчество. Свидетели сме на масово израждане на езика с американизми (някои от тях откровено глупави — напр. "резолюция", вместо "разделителна способност"), затова мое убеждение е, че преди с лека ръка да създадеш прецедент с употребата на нов израз, да проявиш малко отговорност и се допиташ до специалистите. При това за дреболии дори не е необходимо да се прави нещо повече от две обаждания на телефона на службата "Езикови справки": 090012230.

Изборът на представката "о-" пред "из-" бе направен по аналогия с други български термини, необременени със семантични нюанси вследствие традиции при употребата им и от гледна точка подчертаването на принудителност в описваното действие в противовес на "изсъхвам". В интерес на истината, решението не беше напълно единодушно, но приехме езиковедската аргументацията на болшинството.

Между другото, в близкият до българският език руски, избраният термин също е с представка "о-" — "осушитель".
TACHO - специалист
Напълно споделям мнението ти за американизиране на езика ни и съм върл противник на това, макар 4е съм преводач на няколко езика. В тази връзка обаче и аналогия с руския също не е на място.

За голямо съжаление обаче в много случаи е неизбежно чуждото влияние, защото не можем да измисляме "драсни пали клечка" за всяко нововъведение.
:wink:
Здравейте на всички, Искам да ви попитам и помоля за помощ със следния въпрос.Спя в една стая на която направихме ремонт през 2006 лятото дограма от PVC 5 камерно с К стъкло рехао, ламиниран паркет, нови мебели специално за тази стая защото е малка 3.5 на 4.2м, вътрешна изолация поради причини, че блока е "пломба" имам 3 външни стени, но е тулен с "четворки" и едната о тях е между двата блока.И така продължавам всичко беше много хубаво, но дойде зимата и се започнаха ядовете на стена м/у двата блока си сложих мебелите за удобство и красота, но при първите студове в ъгала на тавана се появи мокро петно на болтовете с който съм закрепил шкафовете на стената се появиха капки и на прозорците също.Викнах човека който ми направи ремонта на стените и той каза, че проблема е някъде на вън.И беше прав.Там където са "залепени" двата блока тухлите се виждат и те не са измазани.От контактите на тая стена духат.Слагах вентилатори върху мебелите за да правят вентилация, но пак го има.Имали някакъв начин да се затвори тоя калкан за да не сеполучава тоя конденз в тази стая?Незнам какво да правя и за това ви моля да ми помогнете.Благодаря.
popoci - специалист
Има едни гелове които имат свойството да абсорбират големи количества влага, та си мисля ако се сложи съд с този гел в близост до мястото с конденз , дали няма да намали влагата. Само предположение.
hygro - майстор
popoci написа:
Има едни гелове които имат свойството да абсорбират големи количества влага, та си мисля ако се сложи съд с този гел в близост до мястото с конденз , дали няма да намали влагата.
Тези съдинки не са нищо повече от виц. При това даже не са смешни...

Ако говорим сериозно, при цялата категория такива стоки се касае за откровено мошеничество. Разчита се на незнанието на клиентите и на асоциациите с пликчетата силикагел, които всеки е виждал в опаковките, на стремежа към езотерика и неизлечимата вяра в чудеса. За да бъде извлечена влагата от въздуха, е необходимо поддържането на циркулация през адсорбиращия елемент. Простото му присъствие в помещението не е достатъчно, за да бъде обработен въздуха. Не съществува физически принцип, който да позволява да адсорбираме 50л вода (занижено месечно количество) в кутийка с 0,5л обем, а изявленията на производителите са за работоспособност и от 2-3 месеца.

Забрави... Ако такъв прибор накара влагомера в помещението да мръдне дори с микрон, ще изям една по една всичките си осушителни машини... Без сол :)
Не съм сигурен,че това ще ми реши проблема!Тая стая сега пак ще бъде ремонтирана и ме интересува какво мога да направя по време на ремонта(външна изолация например) и тук идва големия проблем с процепа между двата блока където и човешка ръка трудно влиза.Там какво да направя?Защото мебелите са направени точно за тая стена и няма как да ги сложа на друго място..... което ми крещи, че пак ще има конденз докато не го измисля или не ми помогнете с решение по това проблемче.Благодаря на всички.
velsi - Почетен майстор
Колко е голям този процеп? Напълни го с пяна и го замажи отгоре. Има ли достъп?
Gogo55 - специалист
топло и влаго вътрешна изолация на цялата стая би трябвало да реши проблема за да няма разлики в температурите на стените а от там и конденз.
Този процеп е с различни размери на места може да са 5 см., а на друго 1 см..От вътрешна страна на стаята има фибран с теракол и мрежата и на края замаска с гипсово лепило и латекс.Това е.Мисля че успях да ви дам информация.Ако някои ми зададе въпрос , ще отговоря за сега не се сещам за друго.Мисля за външна изолация за да няма такива темп. разлики,дори съм се огледал в тази която е от ламарина(не съм сигурен) не е това което масово се слага а прилича като за къща.Дано да се сетите.Благодаря ви

Тема "влага/конденз/?????????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: