Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Ще си правя локално отопление отворена система с печка Прити с водна риза (Прити БК В24) свързана с 5 радиатора и бойлер 150 литра с една серпентина (Теси или Елдом). Бих искал да свържа и слънчев панел (плосък селективен) за топлите месеци и съответно да не паля печката през лятото. Имам идея да ги свържа в един кръг и да използвам помпата за водната риза, както и кръга до бойлера, а с кранове да пускам в системата или ризата или слънчевия панел в зависимост кой от двата топлоизточника ще се използва. На последен етаж съм и това прави удобно монтирането на слънчевия панел, който ще е на 4,5 метра над водната риза. Молбата ми е за мнения и препоръки за подобен начин на свързване и вероятно специалистите във форума ще си кажат тежката дума, дали са реализирали подобни системи и какви са особеностите, които е добре да се съобразят. Благодаря предварително !
filmatoplo - майстор
Няма да повярвате но,първата ми система направих комбинирана -парно отопление с котел и слънчева инсталация - с общи щрангове.Още работи но ,си остава неодобството сезонно превключване на режимите.Моят съвет е да си купиш бойлер с 2 серпентини -долната е за слънчева а горната е за печката .Кръга за слънчевата си напълни с антифриз .
naskov - майстор
ketsa написа:
Здравейте,

Ще си правя локално отопление отворена система с печка Прити с водна риза (Прити БК В24) свързана с 5 радиатора и бойлер 150 литра с една серпентина (Теси или Елдом). Бих искал да свържа и слънчев панел (плосък селективен) за топлите месеци и съответно да не паля печката през лятото. Имам идея да ги свържа в един кръг и да използвам помпата за водната риза, както и кръга до бойлера, а с кранове да пускам в системата или ризата или слънчевия панел в зависимост кой от двата топлоизточника ще се използва. На последен етаж съм и това прави удобно монтирането на слънчевия панел, който ще е на 4,5 метра над водната риза. Молбата ми е за мнения и препоръки за подобен начин на свързване и вероятно специалистите във форума ще си кажат тежката дума, дали са реализирали подобни системи и какви са особеностите, които е добре да се съобразят. Благодаря предварително !
Такива системи превех когато нямаше бойлери с две серпентини. Сега бол. Не се връщай назад :) . Купи си бойлер с две серпентини или с мантел и серпентина, напълни системата с антифриз и забравяш за обслужването. За 150л слагам два колектора по 2.15м2 Sun System
barekov1 - специалист
Да не отварям нова тема, някой правел ли си е сам слънчев колектор, ако дадете и схеми и необходимите материали :-D
filmatoplo - майстор
Виж назад в тема -отопление , там има сглобен панел .
Да, за бойлерите с две серпентини много си мислех, но се опасявам, че ефективно отопление на обема на бойлера ще имам само с долната серпентина, докато с горната ще имам вероятно около 30%, а потреблението ще е от 4 човека. Имам и въпрос за свързването на слънчевия панел към кръга с водната риза или по-точно за разширителя, който ще трябва да обслужва и двата топлоизточника - необходимо ли е разширителя да бъде над нивото на слънчевия панел или мога да сложа автоматичен обезвъздушител на панела, а разширителя да остане в отопляемо помещение, което ще е на 1,8 метра над водната риза? За антифриза задължително, за да съм спокоен за слънчевия панел през зимата.
2v6 - майстор
ketsa написа:
Да, за бойлерите с две серпентини много си мислех, но се опасявам, че ефективно отопление на обема на бойлера ще имам само с долната серпентина, докато с горната ще имам вероятно около 30%, а потреблението ще е от 4 човека. Имам и въпрос за свързването на слънчевия панел към кръга с водната риза или по-точно за разширителя, който ще трябва да обслужва и двата топлоизточника - необходимо ли е разширителя да бъде над нивото на слънчевия панел или мога да сложа автоматичен обезвъздушител на панела, а разширителя да остане в отопляемо помещение, което ще е на 1,8 метра над водната риза? За антифриза задължително, за да съм спокоен за слънчевия панел през зимата.
Ако за камината ти трябва отворен разширителен съд, то единственото място ще е горе над панела :idea:
За 4 човека трябват поне 200 литра гореща вода на денонощие.
При бойлер с две серпентини няма да имаш недостиг на топла вода докато гори камината :idea:
filmatoplo - майстор
Точно за това ти казвам 2 серпентини-едната с печката на отворена система с вода, другата на затворена система с панелите с антифриз.
Съгласен съм с теб за по-съвременното и удобно за употреба решение с два кръга, но ако успеем да разгледаме възможностите и особеностите за реализация в един кръг си мисля дали не би могло да се използват слънчевите колектори и за подпомагане на отоплителната система? Ако все пак са в един кръг и ако се съобрази площта и типа на слънчевите панели вероятно ще могат да подгреят през деня до 30-40 градуса и радиаторите, а след това да се продължи подгряването с воданта риза, което ще е предимно вечер?
ESPACE - майстор
ketsa написа:
Да, за бойлерите с две серпентини много си мислех, но се опасявам, че ефективно отопление на обема на бойлера ще имам само с долната серпентина, докато с горната ще имам вероятно около 30%, а потреблението ще е от 4 човека.

Щом това те притеснява TESY произвеждат и бойлери с двойно интегрирана серпентина с обем до 150л. Ето ти и снимка да видиш какво представляват.

Изображение

Тема "Слънчев панел и водна риза в един кръг?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: