• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pac_ - специалист
2v6 написа:
pac_ написа:
...
Кога ще премериш реалната температура с този"нов метод"?Никога!Едно е вода в бойлера,друго е вода в серпентината.Помисли малко.Айде,че съмна! :prost:
Метода не е нов, а се използва десетки години в немските системи:
http://viessmann.hit.bg/ts-solar-technology.pdf
http://viessmann.hit.bg/Vitosol-TechnicalGuide.pdf

Серпентината се намира в бойлера :wink: Защо мислиш, че не показва реално температурата на водата в бойлера :?:

По този начин може помпата може да включва примерно при разлика 4 и да спира при разлика 3 градуса :idea:
Няма проблем да работи и при 20 градуса вода от панела. Така панела може да работи 1-2 часа повече, когато температурата на бойлера е ниска и слънцето е слабо. Това се случва задължително всеки ден сутрин, а също така при облачно време :idea:
На стр. 8 в първия линк и 14 на втория е показана зависимостта между ефективността на плосък панел (линия А) от околната температура. Това е за панел Vitosol100. По-обикновените плоски и разни самоделки имат още по-стръмна надолу линия - колкото по-голяма е разликата между температурата на панела и околния въздух, толкова е по-малка ефективността.
С други думи казано - колкото е по-ниска температурата на изходящата от панела вода, толкова повече топлина отива в бойлера :!:

С термостат DT-3 ефективност не може да се постигне :)
Здравей колега!
Всичко това е много хубаво но за "белите хора" от нормалния свят!
Кой ще си купи панел на "VIESSMANN"?С парите за един панел ще направиш цяла система с друг панел,който се продава тука при нас.Ако ще да е турски на "EZINC"Може и на "SUNSYSTEM".В Германия нещата стоят по различен начин.
Там нямат нашето слънце.Там пече много по-малко и затова Те предлагат масово вакуумнотръбни панели,които работят при малко слънце.
Защо трябва да Ти тръгне помпата още при 20гр. ?Какво ще стопли?Не е ли по-добре да се загрее панела и тогава всичко да заработи нормално.Твоите разсъждения са като на някои мои клиенти ,които искат помпата да тръгва още с паленето на котела(без да Те обиждам разбира се).Тези графики са правени за Германия.Ние нямаме нищо общо с Тях.Е само това ,че и Те Са в Европа! ;-) И как с по-ниска температура ще отива повече топлина в бойлера?Парадокс! За ДТ-3 не Съм сигурен,че Си прав!По твоята логика помпата ще работи и вечер,когато температурата е пак 20 и по-малко градуси!Айде стига сме откривали"топлата вода" моля! А с това абсолютно не мога да Се съглася!-"С други думи казано - колкото е по-ниска температурата на изходящата от панела вода, толкова повече топлина отива в бойлера " ! Отива ама друг път!С 20гр. ли ще стоплиш по-бързо или с 60,70 или80гр.?А?При 20гр.помпата ще работи като луда-т.е постоянно,а при по-висока температура-ще включва и изключва докато стопли бойлера. Ходих в Поморие и Се запознах с Петьо Тодоров-шефа на "Интиел".Разгледах фабриката и продуктовата им гама.Правят доста неща.Сега след ДТ-3 излезе някакъв нов диф.термостат с повече функции.Виж на страницата им.Има и една фирма от Пловдив,която предлага нещо подобно.И т.н.т.Това за сега.Ако има нещо-питай!Аиде лек и приятен ден! :prost:
pac_ - специалист
hhristov написа:
Благодаря!!

В събота се заемам, на първо място е стъклото защото с този поликарбонат нестава. Мисля ако смогна това лято да сменя тръбите за водопровода и ако тогава не се вдигне налягането имам го в плана да сложа хидрофор.
Филтъра как да го сложа хоризонтално като единственото място което е хоризонтално е при холендърчето на студената вода на панела. :?:

Схемите си ги разпечатах току що и наистина съм направил всичко наопаки, но това лесно ще се оправи. Само налягането ме притеснява, но ще пробвам да го кача поне до 2 някакси защото няма кой да викна с помпа. :sad:
Здравей отново!
Няма "не мога и не искам"!Филтъра го сложи долу на бойлера на изхода на серпентината!Има холендър там се вижда.Развиваш,преработвашРазмени местата на АО и ръчния обезвъздушител(едно колянце на тетката на бойлера и горово).И не е лошо да сложиш холендри към серпентината на бойлера-всичко се прави лесно и удобно за ремонт и поддръжка.Така е неразглобяемо и е трудно да се обслужва!Малко става системата-"Проба-грешка",но така е учим Се от грешките Си!Можеш да смениш тръбите на водопровода в къщи и да сложиш3/4 и дори1' ама ако входящата Ти тръба е 1/2' ,какво правим тогава?!? Миналото лвто Се сблъсках с такъв проблем и ...познай? Цялата къща има вода ама тече малко по-силно от ракиен казан!Всичко е ново вътре(говоря за ВиК ф25,ф20),но от улицатас влиза една тънка тръбичка 1/2' .От къде Си?Къде живееш?Град село,квартал?Предполагам,че ще минеш на вариант хидрофор!И тогава всичко ще се оправи.Налягането не можеш"някакси" да го вдигнеш!Трябва Ти помпа!Аз имам ,но мойта е по-малка и вдига до 1.5-1,6бара.Ползвам я за отоплителните системи и някой панел.Пълня с пропиленгликол,по-концентриран и после с H2O,допълвам и правя налягане.Това става когато има налягане в мрежата,ако няма-лошо!Търся помпа от някой колега.Пак Ти казвам да не Се косиш!Даже много добре Си Се справил!Ще ни изядете хляба ей!!! ;-) Айде до скоро!Ако има нещо -питай! :prost:
Последна промяна от pac_ на пет юли 17, 2009 12:10 pm, променено общо 2 пъти.
pac_ - специалист
filmatoplo написа:
Аз ги правя точно като Висман -даже с такива панели :) -ако те грешат и аз греша .Само дето съм минал старата школа - Разградски черни,Турски медни и алуминиеви ,Сънсистем всичките продукти,Висман ,Вакумни-Китай .Тръби-черни,Ал вложка,Полипропилен,Мед . :wink: 1990 год след казармата веднага на обекта при баща ми -кънпинзите нас чакаха .
Здравей!
Правиш го с "VESSMANN",защото така Ти е изгодно.Предполагам Си от морския регион(от къде по-точно)?Все пак по морето има повече пари и затова имаш полза да даваш висока оферта!След казармата Са Те чакали къмпинзи ама сега няма такава голяма опашка нали?Сега трябва да Се нагаждаш според обстановката.Видях големи изпълнения в Приморско на слънчеви инсталации,които са стрували мноооого пари а няма топла вода,защото "Майстора "е бързал за другия обект да вземе парите!Същия феномен видях и в Триград.Там в един хотел след като целия ден е топлена водата от слънцето ,се налага да се пали котела надвечер за да се дозатопли!Какво да ги правиш .."Майстори"!Заради такива "специалисти" страдаме Ние ,които Си вършим работата добре,качествено и с желание!Щеше да качваш снимки?Какво стана?Не намери ли скенер?Няма значение колко години работиш една работа а как я вършиш!Добре или като гореспоменатите "майстори"-филма "Топло"Айде до скоро ,че имам да чертая и смятам един обект.Лека и спорна работа!И ако Си от морето-много здраве и на него!!! :prost:
LazarGanev - "Велик майстор"
Хе, хе, pac_, сичко хубу, ма мноо реклама, ве :) ! Как кой ще купи Висман - който разбира, разбира се. Заблуда е това за ниската цена на Сънсистем. Ако погледне човек крайните оферти, ще види, че цената на панела е ниска, защото е ниска ефективността му. Така например за 150л бойлер е най-показателно - ако ползваш панели на Сънсистем ти излиза по-скъпо, защото трябват 2 панела (при еднакви останали компоненти), а ако ползваш панели на Висман или Юнкерс-Бош е достатъчен само един панел. Така е и при 300л бойлер - 2 немски срещу 3 на Сънсистем. Английската поговорка за скъпото и евтиното важи с пълна сила.
За мен примерно много по-безмислено нещо в областта на отоплението е ползването на алуминиеви радиатори, а не панелни, затова и офертите си ги правя първо с панелни радиатори, защото за едно жилище се спестяват 700-800лв без да се нарушава ни най-малко ефективността, нито срока на ползване, нито дизайна. Но някои клиенти си искат алуминиеви и се налага преправяне на офертите. Затова аз не обвинявам колеги, които оферират с алуминиеви - клиента като реши да си дава парите, не можеш да го спреш:) .
Извън темата - как го постигаш това с главните букви на местоименията и с каква цел? :)
filmatoplo - майстор
Кажи кой хотел в Приморско , име ,улица ,адрес , собственик да проверя . Аз ги знам наизуст -кой ги е испълнявал :) Веднага ще ви кажа истината . Лично ме интересува защото виж -има системи които излагат майсторлъка -пиши тук или на лични -моля.Една шепа град сме -трябва да се оправи системата.
==========================

Пиши че тръгвам на плаж,после ще ти отговоря -кой и защо не работи.

PAC .Значи си измисляш -щом не ми казваш конкретно -къде,кой. Ти не искаш ли да разбереш кой я е правил.

Рас .Защо не отговаряш .
----------------------------------------------------
Ползвай бутона
Изображение, не пълни темата с излишни постове !
модератор
pac_ - специалист
filmatoplo написа:
PAC .Значи си измисляш -щом не ми казваш конкретно -къде,кой. Ти не искаш ли да разбереш кой я е правил.

Колега,дължа Ти извинение!Братовчеда Се е объркал като Ми каза вчера-Не е за Приморско а наистина става въпрос за Триград!Там е хотела с неработещи панели!Грешkата е от него и Ме подведе,за което извинявай още веднъж!А иначе винаги може да обменяме опит и решаваме проблеми.Бирата ще е от Мене! :prost:
Имал ли Си клиент ,който да Те убеждава,че вместо бойлер със серпентина вътре може да Се ползва"хубавия неръждаем бойлер" от времето на Тато,правен по "онзи начин" и като му се монтира фланцова серпентина да се топли от колектора?Серпентината е ф12мм.Ако има такъв случай,Аз поне не знам? :? Толкова за сега.Приятна почивка и...Наздравееее!!! :prost:
Последна промяна от pac_ на съб юли 18, 2009 2:14 am, променено общо 2 пъти.
filmatoplo - майстор
Да имал съм -двама такива , на единия монтирах и нагревател на фланеца със серпентината ,на другия заварих отвора за нагревател остана само серпентината . От тогава 4-5 години такава глупост не правя -нагреватела му изгоря 2-3 пъти -не знам защо. 3 киловата . НАЙ спулучливи системи с ефект съм правил с пластинчати топлообменници - навремето като нямаше читави големи бойлери - нареждах 5 по 200 литра бойлери на Матев с 10 панела и 1 пл топлообменник с 2 помпи - водата се топлеше за нула време . Най голямата ми такава е с 40 панела и 4000 литра вода. А за топлене с котел няма лошо имам поне 6 системи мои които сега в момента работят -хотели и куминчетата им пушат :lol: .Като пусках първите панели на Висман -си мислех сега ако исплюят връските :lol: .Държат -пущините.
LazarGanev - "Велик майстор"
pac_ написа:
Ако Си чел и турски Сме слагали.Всичко според клиента и желанието Му!Ако питам Нейчо от "Газкомфорт"
Къде да съм чел? Кои сте Вие? Извинявам се, ако съм пропуснал някакво представяне, но този ник не ми говори нищо. С Нейчо сме приятели, но и без да го питам знам, че и на Вайлант панелите са между най-добрите, а патентованата им система (затворена, без налягане) няма аналог и е без конкуренция според мене.
pac_ - специалист
:?:
Последна промяна от pac_ на съб юли 18, 2009 1:05 am, променено общо 3 пъти.
vanko68 - специалист
По-голяма тъпня едва ли скоро ще бие тази горната...
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 16

Тема "Завърших най накрая слънчевата инсталация, но няма ефект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: