Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Antonini - специалист
Аз пък имам следното питане :?
От каде мога да намеря "земя" за която да свържа заземяващия проводник за трипроводната ми бъдеща инсталация? Водопровода вече е с пластмасови тръби, - нестава. Инсталацията на парното в бъдеще ще и се сменят тръбите с новите, - пак не става. За гръмоотвода на блока който е хубаво заземин не е никак разумна идея, понеже ако има гръмотевица заряда й ще се отведе по корпусите на електоуредите :) Единственото за което се сещам е да разкъртя някъде някоя панела и да се добера до АРМАТУРАТА и, но и това не е гаранция, че ще е добра "земя". И изобщо как мога да съм сигурен в арматурата за "земя", че после да няма проблеми с "Дефектно Токовата Защита"? Имам хубав мултицет и мога да я измеря арматурата на съпротивление спрямо нулата, и колко трябва да показва за да се вземе за добра "земя"? Или друг варянт: Да включа мултицета на "V" и да измеря напрежението между фаза и арматурата? Блокът ми е стар, и инсталацията е двупроводна и няма никаде клема със "земя". В момента съм в основен ремонт и мога да си позволя навсякаде да копна за арматура. Помагайте ако имате някакви идеи, че съм го закъсал... Като моя блок са 95% в София, и предполагам, че и други са се сблъсквали с този проблем...
Последна промяна от Antonini на чет яну 18, 2007 11:53 pm, променено общо 2 пъти.
Antonini - специалист
На последния етаж съм, 6-тия. Над мен е таблото за асансьора, ако за него имаш в предвид. То мисля, че би трябвало да има земя но не сам проверявал....
Trifun - специалист
Главното табло на входа би трябвало да е заземено.
Също и всички етажни табла (тези, които са извън апартамента).
Пробвай да прекараш един проводник от етажното табло до вътрешното (апартаментното) табло...
Засега само това ми идва като идея ... :roll:

Или пък да свържеш третият проводник към нулата ? Тя нали е заземена някъде по трасето от трафопоста до вас ? :roll:
Antonini - специалист
Проблема е, че нямаме етажни табла :sad: Долу е главното е от там по тръби са прокарани фазите които влизат направо в таблата на апартаментите. И това се бях замислял също - възможно ли е изобщо да се изгради TN-S система при положение, че НУЛАТА още в трафопоста (който винаги е в близост до самият блок) е ЗАЗЕМЕНА???
Palawnik - специалист
И за какво ти е да си заземяваш таблото в апартамента?
Trifun - специалист
Стана късничко, и не ми се чете техническа литература, но ако ти се занимава, потърси в Гугъла НАРЕДБА № 8 ОТ 28 ДЕКЕМВРИ 2004 Г. ЗА МЪЛНИЕЗАЩИТАТА НА СГРАДИ, ВЪНШНИ СЪОРЪЖЕНИЯ И ОТКРИТИ ПРОСТРАНСТВА
ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО
Наредбата се прилага за мълниезащитни уредби, чието проектиране започва след 20 април 2005 г.
Обн. ДВ. бр.6 от 18 Януари 2005г

Та... там, се казва :
Чл. 47. За защита от внасяне на опасни потенциали външните надземни метални конструкции и проводи се присъединяват, както следва: допуска се връзка със заземителя за защита при преки попадения на мълнии или със заземителната инсталация, предназначена за защита срещу поражения от електрически ток;

Аз това го разбирам че може да се свърже третият проводник с мълниезащитната инсталация на блока/входа...

Ако греша, моля някой да ме поправи :roll:
Antonini - специалист
Ами искам да си направя трипроводна система TN-S и да си имам земя някъде разделена от нулата за да си влезе в пълния си замисъл Дефектно токовата защита
hermit - специалист
Всякакви самоделни заземления, а също и такива, чиято изправност не се проверява редовно, само могат да ти докарат пакости (потенциално големи!).
С мултицет съпротивление на заземяването можеш да измериш само ако си екстрасенс... ама тогава и без мултицет ще го можеш.

Освен това, заземяване, което не е свързано с неутралния проводник води до система ТТ, която за домашни нужди не е за препоръчване.

Може би най-добрият вариант е да пуснеш третия (защитен проводник) на инсталацията си долу до главното табло и там да го свържеш с неутралата, която ако не локално, то със сигурност някъде навън от блока е заземена на няколко места. В най-лошия случай при този вариант ще си със система TN-C-S. При нея дефектнотоковата защита си работи правилно, стига да е сложена след точката от която нататък имаш отделен неутралнен и отделен защитен проводник.

Но най-добре е да извикаш специалист, да го прецениш много добре колко му е акъла и какви са знанията и манталитетът му, за да не се окаже, че е някой тиквеник, каквито са в изобилие.

Някои данни по въроса: http://schuko.hit.bg
При TN-S система се използва същия заземител, за който е заземена нулата. За да ти сработи дефектнотоковата защита не е необходимо да си тътсиш нов заземител - И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ИЗПОЛЗВАЙ ТОЗИ, НА ГРЪМООТВОДА. Просто намери начин да докараш от ГРТ до твоето табло един проводник. Долу го свързваш с земя, горе ти става земя. Фазовия и нулевия проводници ги прекарваш през защитата. Засега дефектнотоковите защити за задължителни само за мокрите помещения - с 30 mA ток на утечка.

А за заземител - ами по новата наредба всички ГРТ-та трябва да са заземени. И сега енергото като подменя електромери прави и заземления (ако няма такива). Така че, ако нямаш, то много скоро ще се сдобиеш със земя :) .

Тема "ЗАЗЕМЯВАНЕ НА ПРОВОДНИК "ЗЕМЯ" В СТАР БЛОК" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: