Най - вълнуващия въпрос зимно време.
asenlynch - специалист
Привет, от парещият Петрич! :)
Разрових се из форума за подобна ситуация ,но не успях да намеря, тъй-че пускам тема.
До края на годината ще имаме нов дом-апартамент от кооперация с площ 90 кв.м.По план инвеститорът прави инсталация за отопление на газ, без да подготвя опцията "топло гориво".Тръби за радиатори са прекарани и е сложен колектор, но ние с жена ми искаме да сложим камина с водна риза в друга стая.
Мястото което сме избрали се намира на около 9 метра от вече подведеният колектор.Та въпросът ми е с какво сечение да бъдат тръбите от камината до колектора?
И други два въпроса имам всъщност...
Не са пуснати тръби от колектора до мястото за бойлера, та с какво сечение да бъдат и те?
И последният ми въпрос е дали да си изведа и линия за разширителен съд?
п.с. :До 10 дни трябва да положа тръбите , защото след това ще правят замаските
vanko68 - специалист
1" ,ако са метални или 26 мм PEX/AL или 32 mm усилен ППР.На 1-2 м след камината е желателно да е с метални тръби.
За бойлера-зависи от неговата серпентина - 1/2 или 3/4" съответно 16 или 20 мм PEX/AL .
Разширителния съд е задължителен при камините с отворена система.Има изключения,но са скъпи,така,че пускай и линия за съда.
filmatoplo - майстор
Главните камина -колектор може медни фи-28 ,към бойлера ал вложка фи-16 или фи-20 . :)
asenlynch - специалист
Благодаря Ви! :)
pac_ - специалист
asenlynch написа:
Привет, от парещият Петрич! :)
Разрових се из форума за подобна ситуация ,но не успях да намеря, тъй-че пускам тема.
До края на годината ще имаме нов дом-апартамент от кооперация с площ 90 кв.м.По план инвеститорът прави инсталация за отопление на газ, без да подготвя опцията "топло гориво".Тръби за радиатори са прекарани и е сложен колектор, но ние с жена ми искаме да сложим камина с водна риза в друга стая.
Мястото което сме избрали се намира на около 9 метра от вече подведеният колектор.Та въпросът ми е с какво сечение да бъдат тръбите от камината до колектора?
И други два въпроса имам всъщност...
Не са пуснати тръби от колектора до мястото за бойлера, та с какво сечение да бъдат и те?
И последният ми въпрос е дали да си изведа и линия за разширителен съд?
п.с. :До 10 дни трябва да положа тръбите , защото след това ще правят замаските
Зависи колко са радиаторите.Колектора 1" с кранове на всяка линия.Тръбите до колектора най-малко трябва да са мед ф28,може и ф35(при повече радиатори и повече инсталирана мощност).За бойлера и ф16 "Pex-Al" ще върши работа.Може и ф20.За разширителния съд отделна линия ф16"Pex-Al" директно от студената вода на камината без никакви спирателни кранове между тях.Положени в замазката в гофре(синьо,червено) или изолация 18x6(9).

Тема "Въпрос за тръби между колектора и камината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: